Maxa din Göteborgsvistelse!

Publicerad: 3 Maj, 2016

Göteborg är en härlig stad, så varför inte passa på att förena nöje med nöje? Se till att göra det bästa av tiden i stan före, under och efter GöteborgsVarvet. Nedan finns tips på aktiviteter och platser som du inte får missa, några platser kan du spana in från Varvetbanan.

Slottsskogen
Några hundra meter efter start springer du in i lummiga Slottsskogen, göteborgarnas park sedan 1874. Här finns fina promenadstråk, djurpark, caféer, beachvolleybollplaner och i norra delen av parken Slottsskogsobservatoriet som är Sveriges enda folkobservatorium.

Majorna
Efter 3 km når du Majorna. Området var förr en klassisk arbetarstadsdel, de flesta husen är Göteborgstypiska landshövdingehus. Nu är Majorna en stadsdel fylld med lokala restauranger, småbutiker, kaféer och second hand-butiker.

Norra Älvstranden och Bockkranen
Efter 7 km når du Norra Älvstranden och Bockkranen. Bockkranen är en symbol för Göteborg och stadens varvsepok. På norra Älvstranden låg förr varvsindustrier men området har nu gett plats åt nya Göteborg med bryggor, bostadsområden, restauranger, teater och kaféer.

Masthuggskyrkan
Efter drygt 10 km springer du utmed vattnet på Hisingen, blicka då till höger, mot andra sidan av älven. Där ser du Masthuggskyrkan som med sin karaktäristiska stil och läge har den blivit ett landmärke och symbol för Göteborg.

Läppstiftet, Götheborgsutkiken
Strax innan du passerat 15 km, direkt efter Götaälvbron tornar Läppstiftet upp sig på din högra sida. Här kan du åka upp till toppen och blicka ut över stadens olika delar, hamn och skärgård från Götheborgsutkiken, 86 meter över havet.

Paddan-båtarna
Under Varvet kör Paddan-båtarna publik över kanalen vid Kungsportsplatsen. Boka in en tur med Paddan på söndagen. En klassisk sigthseeingtur som tar dig på en historisk upplevelse längs Göteborgs kanaler.

Trädgårdsföreningen
När du sprungit 16 km och börjar klättra uppför Avenyn så titta till vänster. Här ligger Trädgårdsföreningen – en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker.

Göteborgs Konstmuseum
Efter 16,7 km är du på toppen av Avenyn, vid Götaplatsen. Här ligger Göteborgs Konstmuseum, museet har fått tre stjärnor i Michelins Green Guide och har imponerande samlingar från 1400-talet och framåt.

Haga
Fika i Haga. Den mysiga stadsdelen har gott om kaféer och småbutiker. Ligger till höger när du springer förbi den näst sista vätskestationen vid Handelshögskolan, efter ca 18 km.

Botaniska Trädgården
Med en dryg kilometer kvar till mål når du utkanten av Botaniska Trädgården. Med över 170 hektar är detta en av Europas största trädgårdar. Här blommar det för fullt i maj!

Universum och Liseberg
Ett stenkast från GöteborgsVarvet Expo, Svenska Mässan, ligger Universum och Liseberg. Liseberg bjuder på kittlande berg- och dalbanor och häftiga karuseller och på Universum kan du upptäcka djurens värld.

Det finns dessutom mycket mer du kan göra i Göteborg! Varför inte köpa havets läckerheter i Feskekôrka, shoppa i centrum, besöka någon av Göteborgs restauranger, besöka Maritiman, åka segway, paddla i kanalen, kolla utsikten från Ramberget eller Skansen Kronan.

Du hittar mer information om Göteborg och vad du kan göra när du är i staden på goteborg.com.

Foto:
Älvsborgsbron: Skyflyers/ Mediabank Göteborg & Co
Läppstiftet: Skyflyers/ Mediabank Göteborg & Co
Paddan: Beatrice Tornros/ Mediabank Göteborg & Co
Trädgården: Niklas Bernstone/ Mediabank Göteborg & Co

Göteborgs konstmuseum och Botaniska Trädgården: Superstudion D&D/Mediabank Göteborg & Co
Liseberg: Steampipe Production Studio AB/Mediabank Göteborg & Co

Publicerad: 3 Maj, 2016