Certifiering:Göteborgsvarvet är ISO certifierat

Göteborgsvarvet har valt att satsa på att bli ett mer hållbart evenemang. Tack vare vårt arbete har evenemanget blivit miljödiplomerat, är certifierade enligt den internationella standarden ISO-20121 och tilldelade AIMS Green Award 2016 samt tilldelades pris för årets hållbarhetsinsats 2017 av GMIC Sweden. Viktiga beståndsdelar i hållbarhetsarbetet handlar om socialt engagemang, ekonomi och miljö.

Miljö:Avfall

Vi arbetar ständigt med att förbättra vår avfallshantering under Göteborgsvarvet-veckan och återvinner så mycket vi kan. Fraktioner som går till återvinning ökar varje år och det som inte återvinns går som brännbart avfall till att producera förnybar el eller fjärrvärme via Sävenäs avfallskraftvärmeverk. Runt om i området har vi återvinningsstationer och lådor för pant/pet-flaskor. Vi har nu två stycken containrar på Hisingen och en vid Götaplatsen för pappersåtervinning, där funktionärer sorterar och återvinner muggar. Träningskläder som slängs vid start- och målområdet under Göteborgsvarvet samlas ihop och skänks till välgörenhet.

Servering:Ekologisk mat vid målgång

Efter målgång serveras ekologiskt kaffe och ekologisk frukt. Det kommer inte att säljas något stilla vatten på flaska då det finns vattenkranar runtom på området. Vattenkranarna finns markerade på kartor över evenemangsområdet.

Funktionärsmaten som serveras är lakto-ovo-vegetarisk och består minst av 40 procent ekologiska livsmedel. I området erbjuds även vegetariska och ekologiska alternativ för löparna. Det kommer i största möjliga utsträckning inte serveras några produkter i småförpackningar och nödvändigt engångsmaterial kommer bestå av lättnedbrytbart material.

Elförbrukning:Vi använder 100 % förnybar el

Göteborg Energi levererar vår el under evenemanget, och vi använder 100 % förnybar el.

Transporter:Fri kollektivtrafik och löpartåg för deltagare

Vi erbjuder alla som springer 21 km samt funktionärer fri kollektivtrafik torsdag-lördag i Göteborgsvarvetveckan och uppmuntrar användande av detta resealternativ. Löparna använder antingen sitt startbevis eller nummerlapp som biljett.

Parkering finns utanför stadskärnan för att få bort bilar, avgaser och trängsel därifrån. Bilister som parkerar på Dalens IP, i Högsbo eller på Åby Travbana betalar en miljöavgift på 100 kr för att miljökompensera för bilresan. Husbilar som som parkerar på Valhalla IP betalar en miljöavgift på 200 kr. Miljöavgiften går till Gröna Bilister.

Deltagare som väljer att ta cykeln till start kan parkera den på vår cykelparkering (norra Dalen) i evenemangsområdet.

Löpartåget går från Stockholm med några stopp ner till Göteborg och löpare kan boka sin resa till och från loppet med tåget. Tillsammans med SJ ordnar vi det praktiska, löparen vilar och laddar. Bokning sker via vårt anmälningssystem.

Transporter:Personalresor klimatkompenseras

Tjänsteresor och transporter: Vi samordnar tjänsteresor om möjligt och samordnar transporter av material under evenemanget exempelvis ut till vätskestationerna.

Klimatkompensation: Vi fortsätter med att sammanställa den mängd koldioxidutsläpp som vår personals resor i samband med Göteborgsvarvet ger upphov till och klimatkompenserar för detta. Göteborgsvarvet klimatkompenserar till projektet Sodo & Humbo i Etiopien. Projektet arbetar för att vända trenden med avskogning i Etiopien och stärka landets ekosystem, det gör man genom att återetablera regionens skog. Efter att projektet är avslutat ska 1,2 miljoner träd ha planterats.

Resepolicy: Vi har även en resepolicy för evenemangets anställda. Eftersom transporter och bilresor är en stor del av Göteborgsvarvets miljöpåverkan är vi i mångt och mycket beroende av våra deltagare för att minska vår miljöpåverkan. Som deltagare kan du hjälpa oss att minska vår miljöpåverkan genom att ta tåget, cykeln, samåka eller klimatkompensera för din resa till loppet med Gröna Bilister.

Materialförbrukning:Administration och material

Göteborgsvarvet försöker alltid ha en restriktiv hållning till konsumtion utan att därför rubba på kvaliteten på evenemanget. Alla inköp sker efter en hållbarhetsanpassad inköpspolicy.

Medalj: Inför loppet 2020 kan deltagare i vårt halvmaraton välja att tacka nej till sin medalj.

Förbrukningsmaterial: Allt förbrukningsmaterial, torkpapper, rengöringsmedel, kopiatorpapper, konferensmaterial och dylikt är miljö-märkt. De flesta skyltarna i området är av en kanalplast som är miljöklassad och 100 procent återvinningsbar.

Digital administration: All information finns i digital form, fakturor kan skickas ut i digital form, anmälan kan ske helt digitalt. Vi sätter även hållbarhetskrav på våra sponsorer, samarbetspartners och leverantörer.


Kontakta oss:Frågor om vårt hållbarhetsarbete?

Vid frågor kontakta Elin Jansson, elin.jansson@goteborgsvarvet.se, hållbarhetsansvarig Göteborgsvarvet.

AIMS Green Award 2016 Hållbarhetspolicy