Mycket att vinna med rätt utrustning

Med rätt utrustning blir både träning och tävling roligare. adidas tekniske representant Stefan Rehn har utrustat löpare sedan 80-talet. Här är hans bästa råd vad gäller träningskläder, löparskor och hur man bäst klär sig i olika väder.

Välj funktionella kläder
För att göra din löpträning både roligare och behagligare bör du investera i funktionella och sköna träningskläder (prioritera bra skor, underställ och löparoverall). De två vanligaste felen de flesta gör, är att ta på sig för mycket kläder och att använda plagg av 100% bomull för träning. Plaggen blir tunga och svettiga, och efter ett tag börjar man frysa. Vinden blåser rakt igenom. Bomull är skönt att bära närmast kroppen till vardags, men är helt odugligt som träningsplagg. Bomull suger upp svetten men stannar kvar i plagget som blir tungt och kyler. Det är vinden som kyler, så det räcker med ett plagg närmast kroppen som transporterar bort fukt och svett, så man blir torr närmast kroppen. Ovanpå det en löparjacka som är vindtät. Man blir ju varm när man börjar springa.

Att tänka på när man väljer skor
Det allra viktigaste du behöver när du skall löpträna är ett par bra löpskor! Vid löpning sätter du foten i marken cirka 70-80 gånger per minut med en kraft som är 2-3 gånger kroppsvikten.

En riktig löpsko skall ha en bra mellansula. Mellansulan är oftast det vita du ser på skon. Den är grunden och hälkappan är väggarna om skulle jämföra löpskon med ett hus. Mellansulan lägger grunden till hur bra en sko kommer att fungera. Att skon har bra stötupptagning bak är viktigt eftersom vi ofta sätter i hälen först när vi springer. Extra stötupptagning fram kan vara bra om man springer mycket på framfoten.

Flexibilitet, att skon böjer på rätt ställe att den har flexlinjer kan du se på yttersulan. Hälkappan ska ha bra sidstabilitet. Yttersulan skall vara slitstark, ha bra grepp och ge ytterligare stötupptagning.

När man köper nya skor är det viktigt att man tar hänsyn till fötternas utseende (smala, breda, platta etc.), kroppsvikt, skador, fotisättning, löpstil och träningsmängd. Att hitta balansen mellan stötdämpning och stabilitet, vad som är bäst för dig.

Det bästa sättet att köpa skor är att besöka en sportbutik där du kan springa på ett löpband. Personalen kan då titta på hur du sätter i fötterna och sedan rekommendera löpskor som passar ditt löpsteg. Ta gärna med dina gamla skor och visa upp.

Med bra träningsskor kan man göra fler träningsfel, men kom ihåg att skor inte läker skador utan skall förebygga.

Klä dig efter väderleken
Vid blåsigt väder, välj en lång- eller kortärmad t-shirt som ej är av bomull närmast kroppen. Ovanpå det en vindtät löparjacka. På benen långa eller korta tajts.

Vid kallt väder/regn, välj en långärmad t-shirt som ej är av bomull närmast kroppen. Ovanpå det en vind- och vattentät löparjacka. På benen långa tajts. Ev. mössa och vantar i ett tunt material.

Vid mycket kallt väder/snö, välj en långärmad t-shirt som ej är av bomull närmast överkroppen. Ovanpå det ett isolerande plagg, tunn fleecetröja eller en väst. Ovanpå det en vind- och vattentät löparjacka. På benen vintertajts eller tracksters (lite kraftigare tajts). Mössa och vantar i ett tunt material. Se till att jacka och tajts har reflexer eller komplettera med en reflexväst under hösten och vintern.

/Stefan Rehn