Hitta hit - Trafik­information

Använd muskelkraft, inte motorkraft:En bilfri dag

Nu är det äntligen dags för lopp igen, Göteborgsvarvet Marathon kommer fylla Göteborgs gator med löpare och publik. Loppet är en del av Göteborgs 400 års jubileums finalhelg och flera evenemang pågår i vår stad 3 sep. Vi räknar med en större trafikpåverkan då det fortsatt pågår flera omfattande arbeten.

Vi ber er därför att ställa bilen och ta er till festligheterna på alternativa resesätt den 3 sep. Tillsammans kan vi underlätta för varandra och för blåljuspersonal som kan behöva ta sig fram.

Här nedan hittar du information om hur du tar dig till Göteborgsvarvet Marathon med buss, cykel eller till fots. Behöver du trots allt ta bilen finns även information om parkeringsplatser utanför staden med anslutande kollektivtrafik

Tänk på att vara ute i god tid oberoende hur du tar dig till Göteborgsvarvet Marathon.

Ta dig till och från Marathon Expo:Nummerlappsutdelning

Adress: Friidrottens Hus vid Slottsskogsvallen.

Vi rekommenderar alla som har möjlighet att hämta ut nummerlappen redan under fredag 1 sep eller lördag 2 sep.

Det bästa sättet att ta sig till Göteborgsvarvet Marathon Expo är att åka kollektivt, cykla eller gå. Detaljerad information följer här nedan.

Området kring Göteborgsvarvet Marathon Expo kommer att vara kraftigt begränsat för biltrafik då väldigt mycket folk förväntas under dagarna, parkeringsmöjligheter i direkt anslutning till Friidrottens Hus finns tyvärr inte.

Öppettider Marathon Expo

 • Fredag 1/9 12.00 – 20.00
 • Lördag 2/9 12.00 – 18.00
 • Söndag 3/9 08.00 – 13.00 (nummerlappsutdelning stänger kl 10.00)

Fullt program och utställare under Göteborgsvarvet Marathon Expo hittar du här.

Till och från Göteborgsvarvet Marathon:Med kollektivtrafiken

Kollektivtrafiken får ändrad linjesträckning under söndagen och förstärks både före och efter Göteborgsvarvet Marathon. Information om hur kollektivtrafiken går den 3 sep hittar du på Västtrafiks hemsida. Planera din resa i Västtrafiks app “To Go” eller via reseplaneraren som hjälper dig planera din resväg även för cykel och gång. I appen finns också information om vilka bussar/spårvagnar som är tillgänglighetsanpassade.

Västtrafiks olika biljettalternativ hittar du här.

Det är INTE möjligt att åka gratis med sin nummerlapp på Västtrafiks bussar/spårvagnar.

 • Ta dig till/från start med kollektivtrafik:

Närmaste hållplatsen till Starten i Slottsskogen är Linnéplatsen, alternativt Marklandsgatan. Större hållplatser som ansluter till Linnéplatsen är Korsvägen, Lisebergs station, Drottningtorget och Järntorget. Se karta för mer information. (Karta kommer publiceras när den är klar).

Till och från Göteborgsvarvet Marathon:Med cykel

 • Styr & Ställ - Enkel och billig hyrcykel över hela staden

Styr & Ställ är stadens lånecyklar som finns på flera ställen runt om i centrala Göteborg. För att kunna låna en Styr & Ställ-cykel behöver du registrera dig och köpa en biljett. Det gör du enkelt i appen Nextbike eller på Styr & Ställs webbplats. Mer information om hur du använder Styr & ställ hittar du här.

Observera att styr & ställ-hållplatserna Slottsskogsgatan och Dalens idrottsplan kommer hållas stängda under Göteborgsvarvet Marathon. Uppdaterad information om stängda och eventuellt fulla hållplatser finns i appen - Nextbike.

Ladda ner appen i App store

Ladda ner appen i Google Play

 • Med egen cykel

Planera din resa väl och ha god tid på dig. Tänk på att det kommer vara begränsad framkomlighet och väldigt mycket folk, visa hänsyn till gående.
Det är inte möjligt att cykla genom Slottsskogen eller på Margretebergsgatan.


Till och från Göteborgsvarvet Marathon:Med bil

Väljer du att trots allt ta bilen är det viktigt att du håller dig uppdaterad kring trafikomläggningar, avstängningar och var det finns parkeringsmöjligheter, räkna med längre restid än vanligt. Var ute i god tid!

Läs aktuell information om trafikläget i Göteborg på Trafikgoteborg.se och Trafiken.nu

Trafikomläggning kring bansträckningen av Göteborgsvarvet Marathon. Se ovan karta i större format här.

Slottsskogen kommer att vara avstängd för trafik från fredag 1/9 kl 8.00 och öppnas igen 4/9 kl 19.00.

Margeretebergsgatan stängs av söndag 3/9 kl 8.00-19.00.

För att undvika framkomlighetsproblem rekommenderar vi gång- och cykelbanan på den östra sidan av Dag Hammarskjöldsleden – Änggården – Per Dubbsgatan och omvänt.

Banan går genom centrum och på båda sidor om älven. Längs banan stängs intilliggande gator av i etapper mellan klockan 10:30 och 19:00. Har du parkerat innanför och längs bansträckning riskerar du att inte komma därifrån den tid du räknat med.

Tänk på att planera dina ärenden och aktiviteter utefter rådande trafiksituation denna dag!

Linnéplatsen, Linnégatan, Landsvägsgatan, Haga Nygata och Sprängkullsgatan stängs av klockan ca 10.30-12.00.

Centralenområdet har kraftigt begränsad framkomlighet för alla trafikantslag. Har du inte mål inom det markerade området bör du undvika att köra här för att slippa sitta i långa köer.

Norra Sjöfarten och Operagatan kommer att stängas av för trafik klockan 10.30 till 13.00. Har du parkerat på den Östra sidan av Västra Hamngatan, Kungstorget eller Grönsakstorget och ska öster ut eller till Hisingen, är enda sättet att ta sig ut är att köra Västra Hamngatan - Nya Allén – Järntorget - Götatunneln.

Nordstans P-hus når du via Nils Ericsonsgatan från Åkareplatsen. Ut från Nordstan kommer du endast via Östra Hamngatan.

Under loppet finns ingen möjlighet att passera över bansträckningen i centrum. Du kan använda gångslussar som finns längs Östra Hamngatan, Kungsportsplatsen, Kungsportsavenyn och Vasagatan.

Hisingsbron - Du som cyklar eller går hänvisas till den östra sidan av bron klockan 10.30-16.30. Bäst är att välja den östra sidan redan från Hjalmar Brantingsplatsen.

Området längs bansträckningen i Eriksberg, Östra Sannegården, Lindholmen och Frihamnen stängs av klockan 10.30 till 17.30.

Bor du i området och behöver använda bilen, tänk på att planera dina ärenden och aktiviteter efter detta genom att parkera bilen utanför avstängningen.

Älvsborgsbron har begränsad framkomlighet för gående och cyklister som hänvisas till den västra sidan av bron.

Trafiken påverkas för alla trafikanter denna dag så räkna med längre promenad och längre resvägar! Var ute i god tid!

Omkring 200 000 åskådare väntas följa loppet och framkomligheten längs banan är mycket begränsad. Har du möjlighet så lämna bilen hemma!


 • Parkering under Göteborgsvarvet Marathon

För att underlätta för löparnas framkomlighet kommer start- och målområdet stängas av redan klockan 08.00, undvik därför att ta bilen till startområdet. Om du måste ta bilen välj gärna parkeringsanläggningarna i Järntorgsområdet, Gårda, Heden eller P-husen i City och ta kollektivtrafiken därifrån. (Karta kommer publiceras så snart den är klar).

Det är förbjudet att parkera längs bansträckning, utefter lederna och på gång- och cykelbanor. Du får heller inte hindra boendes in- och utfarter.

Q&A

 • Kan man cykla igenom Slottsskogen eller runt startområdet?

  Det går inte att cykla på Margretebergsgatan på söndagen då den är avstängd. Det är heller inte möjligt att cykla genom Slottsskogen under helgen. Välj istället att cykla på östra sidan av Dag Hammarskjöldsleden, Änggården och Per Dubbsgatan.

 • Kan jag köra elspark igenom Slottsskogen?

  Nej, hela området är avstängt för elsparktransporter.

 • Stänger några Styr & Ställ-stationer, och finns det risk att några blir fulla?

  Stationerna vid Slottsskogsgatan, Dalens idrottsplan kommer vara stängda den 3 sep. Stationerna vid Linnéplatsen och Botaniska kan komma att bli fulla, uppdaterad information om avstängda och eventuellt fulla stationer finns i appen Nextbike.

 • Kan man parkera vid start- och målområdet?
  • Njae, parkeringsmöjligheterna är mycket begränsade och endast ett par hundra bilar får plats på vår parkering vi erbjuder på Dalens Idrottsplan.
  • Slottsskogen stängs av från fredag 1/9 kl 8.00 till måndag 4/9 kl 19.00. Margeretebergsgatan stängs av söndag 3/9 kl 8.00-19.00. Se karta (publiceras så snart den är klar) med trafikhänvisningar och parkeringsplatser i anslutning till kollektivtrafik.
 • Har man fri resa med sin nummerlapp på Västtrafiks fordon i kollektivtrafiken?

  Nej, det är inte möjligt. Västtrafiks olika biljettalternativ hittar du här.

Frågor & Svar