Dubbla banrekord i GöteborgsVarvet

Publicerad: 21 maj, 2016

Det blev två fantastiska nya banrekord i GöteborgsVarvet. Richard Mengich, Kenya, blev förste löpare under 60 minuter och kunde kvittera ut superbonusen på 10 000 Euro.

Elitlöparna höll världsklass och de levererade verkligen. Jag fick gåshud när jag såg honom spurta i mål, säger Varvsgeneralen Bo Edsberger.

Mengich fullständigt krossade banrekordet. Hans tid, 59,35, på den förhållandevis tuffa banan är bland det bästa som någonsin presterats på sträckan.

Han var 72 sekunder från världsrekordet och vi brukar uppskatta att GöteborgsVarvet är mellan en till en och halv minut långsammare än de snabbaste halvmarorna i världen.

Damernas lopp vanns av Viola Jepchumba, Kenya, på nya banrekordet 68,01, bara en sekund från damernas drömgräns.

– Också det var en otroligt bra prestation, menar Bo Edsberger.

Svensk mästare blev Eskilstunas Abraham Adhanom som var elva sekunder före klubbkamraten Nasir Dawoud som spurtslog Mikael Ekwall, Strömstad.

I damklassen var det hård kamp. Hässelbys Isabellah Andersson lyckades bärga segern trots skadekänningar som tvingade henne att stanna och stretcha under loppet. Hon var sex sekunder före Emma Nordling, Enhörna, och tio sekunder före trean, Frida Lundén, FK Studenterna.

Bo Edsberger är mer än nöjd med lördagens lopp.

Vi har haft en ny organisation där vi jobbat mycket närmare polisen och det har fungerat perfekt runt banan, säger Bo Edsberger.

Sammanlagt fullföljde 45 239 löpare, 15 819 kvinnor och 29 420 män.
Foto: Glenn Unger 

Resultat GöteborgsVarvet 2016

Topplista 

Publicerad: 21 maj, 2016