Banrekorden hänger löst i GöteborgsVarvet

Publicerad: 13 maj, 2014

Det kommer att gå fort i GöteborgsVarvet den 17 maj. Många löpare har kapacitet att komma ner mot banrekorden, 60,25 respektive 69,04.

Framförallt bland damerna. Vi har inte varit i närheten av ett sådant startfält tidigare. Sex tjejer har ett personrekord under 69 minuter på halvmaraton, säger Per Crona, ansvarig för elitlöparna.

Han lovar dock inga rekord på den tuffa banan. Det krävs närmast perfekt väder för att de ska slås. Helst vindstilla och lagom varmt.

En som har chansen är dock etiopiskan Aselefech Merga.

Hon är nog den bästa löparen i GöteborgsVarvet sedan Grete Waitz i början på 80-talet. Merga har vunnit Dubai Maraton, ett av världens största lopp, två gånger, och tagit VM-medaljer på både hel- och halvmaraton, berättar Per Crona.

Aselefech Merga gör nu tävlingscomeback efter att ha fött barn i fjol. Hon får hård konkurrens av de två årens senaste segrare, Hilda Kibet, Holland, och Isabella Ochichi, Kenya. Mest meriterad i fältet är dock Vanessa Fernandez, Portugal. Dock inte som löpare.

Hon har vunnit både VM och EM i triathlon och håller nu på att jobba sig tillbaka efter en skada.

På herrsidan är konkurrensen nästan lika hård.

Sex man har sprungit under 60 minuter. Det är en kolossal bredd i startlistan och det blir tuffare och tuffare för varje år. GöteborgsVarvet är världens största halvmaraton och det innebär att det är en stor merit att vinna här. Och det är inte för pengar som löparna kommer hit. Vi betalar mindre än många andra arrangörer, men flera managers ser ändå GöteborgsVarvet som en av årets höjdpunkter, säger Per Crona.

Han vill inte utnämna någon som favorit.

Mina tips är inte mycket värda. Det är ofta som unga, hungriga löpare som äntligen fått chansen att komma med i ett storlopp har överraskat och fått sitt stora genombrott här.

En sådan är Victor Kipchirchir, Kenya, som för två år sedan chockade favoriterna och slog banrekordet. Han kommer tillbaka i år. En annan är 18-årige Ghirmay Ghebreslassie, Eritrea som i fjol debuterade på sträckan med fantastiska 60,09 och som senare kom trea i GöteborgsVarvet.

Att det blir östafrikansk dominans är alltså inget vågat tips.

Det är så det ser ut idag. Vi vill vara ett internationellt storlopp och då blir det östafrikansk dominans. Men vi försöker få hit lite andra nationer också. Till exempel Byron Piedra från Equador som har nationsrekorden på alla distanser från 800 meter och uppåt. Dmitiy Safronov är en intressant ryss och Gladwin Mzazi, Sydafrika kanske kan slå sig in i toppen, säger Per Crona.

 

Publicerad: 13 maj, 2014