Fancy fixade nytt banrekord i Göteborgsvarvet

Publicerad: 20 maj, 2017

I fjol passerades drömgränsen en timme i herrklassen. I år var det damernas tur. Fancy Chemutai, Kenya, blev första kvinna att springa Göteborgsvarvet under magiska 68 minuter.

– Det var väldigt tufft men jag kände mig stark hela loppet, säger en glad segrarinna.

Hon hade en intensiv kamp med fjolårsvinnaren Violah Jepchumba under hela loppet och tvingades släppa några meter flera gånger. Men hon kämpade sig tillbaka varje gång och avgjorde under den sista kilometern.

– Jag trodde inte att jag skulle kunna vinna men var stark även på slutet, säger Fancy som gjorde blott sin andra tävling utanför hemlandet.

Sluttiden blev 67:58, tre sekunder under Jepchumbas tid från i fjol.

I herrklassen var det fjolårstvåan Geoffrey Yegon, också han från Kenya, som efter en tuff kamp kunde vinna.

– Det var inte enkelt, jag fick kämpa hårt. Jag lovade i fjol att komma tillbaka för att vinna och det gjorde jag, förklarar han.

I SM-klasserna blev det två hemmasegrar. Mustafa Mohamed tog greppet om segern när det var fyra kilometer kvar i den på förhand så ovissa herrklassen.

– Jag ryckte några gånger och efter att ha rundat Poseidon på Avenyn kände jag att jag var stark. Jag trodde nog att det skulle bli tuffare, kommenterar Mustafa Mohamed som de sista kilometerna kunde njuta av publikens uppskattning.

– Det var verkligen roligt och det var väldigt skönt av att kunna njuta av publiken och komma in på Slottsskogsvallen och höra jublet.

I damklassen segrade överraskningen Malin Strand, Sävedalen.

– Det här är en dröm, det fanns inte på kartan att jag skulle vinna, kommenterar hon.

Hon tog ledningen halvvägs in loppet.

– Sedan fick jag rapporter om att jag hade en lucka och jag kände mig pigg nästan hela tiden. Efter Avenyn blev jag lite orolig när jag fick en liten svacka men det gick bra. Det var helt fantastiskt att få springa in i mål som segrare.

– Det var ett roligt lopp med spännande kamper i alla fyra klasserna, säger Varvsgeneralen Bo Edsberger.

Inför loppet fanns farhågor om att det varma vädret skulle ställa till problem.

– Temperaturen sjönk tolv grader, det är nästan osannolikt, men det var bra för löparna. All logistik har i stort sett fungerat perfekt och vi har inte haft några allvarliga incidenter, berättar Bo Edsberger.
42 891 löpare startade i Göteborgsvarvet idag, 42 430 kom i mål.

Alla resultat i Göteborgsvarvet 2017

Publicerad: 20 maj, 2017