Långlopp från hela världen samlas i Göteborg

Publicerad: 13 feb, 2017

Under Göteborgsvarvetveckan 2017 arrangeras för första gången Göteborgsvarvet seminarier. Föreläsare och medicinskt ansvariga för några av världens största löpartävlingar samlas under Göteborgsvarvet seminarier för att ta del av varandras forskning och arbetsmetoder.

Under två dagar, 18-19 maj, erbjuds seminarier med två huvudspår: idrottsmedicin och evenemangssäkerhet.

Flera stora aktörer inom löparvärlden så som Boston Marathon, London Marathon och Seattle Marathon kommer att vara på plats i Göteborg i samband Göteborgsvarvet.

– Göteborg kommer vara värd för ett fantastiskt möte kring löparmedicin med chefsläkare. Forskare från ledande tävlingslånglopp i världen besöker oss för att dela med sig av sina erfarenheter kring akuta händelser som kan drabba löparna, respektive yttre katastrofer som kan drabba arrangemanget. Vidare kommer överbelastningsskador, sportdryck och rehabilitering av löparskador att diskuteras. Vi är stolta för att kunna presentera dessa föreläsare i världsklass, säger Mats Börjesson, överläkare och professor i idrottsfysiologi vid Sahlgrenska akademin.

I idrottsmedicinspåret erbjuds seminariet Running Science som gästas av flera internationella föreläsare och medicinskt ansvariga för några av världens största löpartävlingar. Seminariet handlar om screening före tävling, medicinsk planering i extrema situationer och epidemiologi för hjärtstopp vid maratonlopp. Även nya träningsmetoder vid löpning kommer att diskuteras, liksom överbelastningsskador vid löpning.

Inom idrottsmedicin arrangeras även seminariet Träning en praktisk vetenskap, som bjuder på teoretisk och praktisk kunskap om löpteknik och de fysiska förutsättningar som påverkar vägen till en optimal prestation. Seminarierna gästas av rehabiliteringsansvariga från flera av våra populära landslag som delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

När det gäller evenemangssäkerhet erbjuds seminariet Trygga och säkra event. Deltagarna får här en inblick i hur man kan arbeta med krishantering och ledarskapsutveckling runt idrottsevenemang.

– Vi kommer att prata om systematiskt säkerhetsarbete, krishantering, riskhantering, ledarskap och sjukvårdsorganisering anpassat för verksamma inom sportevent. Syftet är att skapa insikter, förståelse och verktyg för att bygga en starkare organisation kring event, säger Camilla Palmér som driver Nordic Preparedness och som är en av föreläsarna.

 

Foto: Camilla Palmér, som driver Nordic Preparedness, föreläser om Trygga och säkra event. Foto: Nordic Preparedness.

Publicerad: 13 feb, 2017