Maxa din Göteborgsvistelse

Publicerad: 16 maj, 2017

Göteborg är en härlig stad, så varför inte passa på att förena nöje med nöje? Se till att göra det bästa av tiden i stan före, under och efter Göteborgsvarvet. Nedan finns tips på aktiviteter och platser som du inte får missa, några platser kan du spana in från Varvetbanan.

Slottsskogen
Några hundra meter efter start springer du in i lummiga Slottsskogen, göteborgarnas park sedan 1874. Här finns fina promenadstråk, djurpark, caféer, beachvolleybollplaner och i norra delen av parken Slottsskogsobservatoriet som är Sveriges enda folkobservatorium.

Majorna
Efter 3 km når du Majorna. Området var förr en klassisk arbetarstadsdel, de flesta husen är Göteborgstypiska landshövdingehus. Nu är Majorna en stadsdel fylld med lokala restauranger, småbutiker, kaféer och second hand-butiker.

Norra Älvstranden och Bockkranen
Efter 7 km når du Norra Älvstranden och Bockkranen. Bockkranen är en symbol för Göteborg och stadens varvsepok. På norra Älvstranden låg förr varvsindustrier men området har nu gett plats åt nya Göteborg med bryggor, bostadsområden, restauranger, teater och kaféer.

Läppstiftet, Götheborgsutkiken
Strax innan du passerat 15 km, direkt efter Götaälvbron tornar Läppstiftet upp sig på din högra sida. Här kan du åka upp till toppen och blicka ut över stadens olika delar, hamn och skärgård från Götheborgsutkiken, 86 meter över havet

Göteborgs Konstmuseum
Efter 16,7 km är du på toppen av Avenyn, vid Götaplatsen. Här ligger Göteborgs Konstmuseum, museet har fått tre stjärnor i Michelins Green Guide och har imponerande samlingar från 1400-talet och framåt.

Botaniska Trädgården
Med en dryg kilometer kvar till mål når du utkanten av Botaniska Trädgården. Med över 170 hektar är detta en av Europas största trädgårdar. Här blommar det för fullt i maj!

Universum och Liseberg
Ett stenkast från Göteborgsvarvet Expo, Svenska Mässan, ligger Universum och Liseberg. Liseberg bjuder på kittlande berg- och dalbanor och häftiga karuseller och på Universum kan du upptäcka djurens värld.

Det finns dessutom mycket mer du kan göra i Göteborg! Varför inte köpa havets läckerheter i Feskekôrka, shoppa i centrum, besöka någon av Göteborgs restauranger, besöka Maritiman, åka segway, paddla i kanalen, kolla utsikten från Ramberget eller Skansen Kronan.

Läs mer om hur du upplever staden Göteborg

Följ Varvet på plats
Inte mindre än 200 000 supporters kantar Göteborgsvarvetbanan vilket gör Göteborgsvarvet till Sveriges största liveevent.

Vill du verkligen känna av stämningen den 20 maj så är ett gott råd att ta dig till någon av publikplatserna i Linnéplatsen, Sannegårdshamnen, Götaplatsen eller till starten och målgången vid Slottsskogsvallen. Totalt kommer loppet att sändas på fem storbildsskärmar från klockan 12:00-19:00. Hjälp Ung Cancer i deras världsrekordförsök i att få så många som möjligt att pärla armband samtidigt. Kl 12-16 vid Linnéplatsen kan du vara med i Ung Cancers världsrekordförsök att få så många som möjligt att pärla armband samtidigt. Gör en insats som kan rädda livet på andra.

Göteborgsvarvet är inte bara ett stort löparevenemang, utan även ett riktigt stort musikevenemang! I anslutning till loppet finns det drygt 50 musikplatser längs med banan.
Musiken som lyfter Göteborgsvarvet

SVT sänder
Direktsändningen pågår mellan klockan 12:30-14.55 den 20 maj. Varvet sänds även live i SVT Play mellan 12.55-17.00 samt målkamera till kl 19.00. Dessutom, se alla klipp från Göteborgsvarvet på svt.se.
SVT Play

Publicerad: 16 maj, 2017