Rekordhållarna jagar nya bonusar

Publicerad: 14 maj, 2017

Göteborgsvarvet i fjol innebar två fantastiska banrekord. I år kommer båda rekordhållarna, Richard Mengich och Violah Jepchumba tillbaka för att försöka pressa rekorden ytterligare och lägga beslag på bonusen 10 000 euro.

– I damklassen kan det bli rekord men herrarnas kommer nog att stå sig i några år, tror Per Crona, ansvarig för elitlöparna i Göteborgsvarvet.

I fjol blev Richard Mengich, Kenya, den förste att springa loppet under en timme, 59,35.

– Jag trodde faktiskt inte att det gick att springa så fort på den här tuffa banan, erkänner Per Crona.

Richard Mengich kommer naturligtvis att vara favorit även i år.

– Han har sprungit Göteborgsvarvet fem gånger, har två raka segrar och kan banan perfekt. Men han kommer att få jobba för segern.

Bland annat från landsmannen och fjolårstvåan Geoffrey Yegon, som även han var under det gamla banrekordet i fjol.

– Men mest nyfiken är jag på en hel rad unga löpare som kan blanda sig i toppstriden. Håll ett särskilt öga på Derseh Kindie Kassie, född 1999. Han är träningspartner till Kenenisa Bekele och gör sitt första lopp utanför Etiopien. Det här kan vara en kommande storstjärna.

I damklassen är det inte alls så öppet.

– Violah Jepchumba är i sån form att banrekordet är dödsdömt om hon får lite draghjälp på vägen, anser Per Crona och hänvisar till det fantastiska loppet i Prag tidigt i våras där hon visserligen inte vann men hängde med landsmaninnan Joycilini Jepkoskei som satte fyra (!) världsrekord under loppet, 10, 15 och 20 kilometer samt halvmaraton. De båda hade till exempel 30,04 och 30,05 efter 10 kilometer. Det tidigare världsrekordet var Paula Radcliffs 30,21.

Bakom Jepchumba finns två meriterade japanskor, Ai Utsunomiya och Yuri Nozoe, som kan konkurrera med de afrikanska löparna.

– Kanske får vi för första gången få se en japanska på prispallen. Det vore skoj.

I år är Göteborgsvarvet också svenskt mästerskap på halvmaraton.

– I herrklassen blir det en spännande västsvensk duell mellan Mustafa Mohamed och Mikael Ekvall. Musse är ju den senaste svensk som vunnit Varvet, 2004, och Ekvall har slagit hans banrekord. Nu möts de för första gången i Varvet. I fjol kämpade de om SM-guldet på 10 000 meter och det skiljde en hundradels sekund till Musses fördel i mål. Det blir en duell att se fram emot. Men se upp för dubble svenske mästare Abraham Adhanom från Eskilstuna. Han kommer säkert bjuda upp till kamp.

I damklassen är Emma Björkman, tidigare Nordling, favorit. Hon var en jätteskräll när hon 2014 som helt okänd och klubblös blev bästa svenska. Hårt motstånd får hon nu från bland andra Louise Wiker.

– Det blir också intressant att se hur fort löparlegenden och elitmotionären Malin Ewerlöf-Krepp kan springa. Hon var i höstas tvåa i Lidingöloppets långa bana och har faktiskt aldrig sprungit Göteborgsvarvet trots sin långa karriär, säger Per Crona.

Publicerad: 14 maj, 2017