Sveriges gladaste lopp ökar igen

Publicerad: 19 maj, 2016

SpecialVarvet, loppet för löpare med intellektuell funktionsnedsättning, slår rekord i år igen. Ända sedan starten 2005 har deltagarantalet ökat för varje år.

I år är det många nya som inte sprungit tidigare som anmält sig. Det är jätteroligt och det kommer nya grupper varje år, säger tävlingsledaren Tarja Jokinen.

Hon räknar med att det blir över 1800 som springer loppet på fredag. Första loppet, 2005, lockade 400 löpare.

1800 är precis så många vi klarar av. Blir det fler nästa år måste vi dela på klasserna och göra fler startgrupper annars blir det för trångt på banan. Men det är angenäma problem.

Tarja Jokinen gillar att kalla SpecialVarvet för “Sveriges gladaste lopp“:

Det ger så ofantligt mycket till de som springer. Du kan inte hitta något annat lopp där det är så många glada löpare som passerar mållinjen. Och löparna sprider lika mycket positiv energi till oss som är funktionärer, menar hon och fortsätter:

Jag fick nyligen ett mail från en av fjolårets funktionärer som bad om att få vara med i år igen för att det var så stimulerande.

Deltagarna kommer från i stort sett hela Sverige. Det är bara norra Norrland som saknar löpare i loppet.

Det blir lite långt att åka därifrån för bara en dags tävlande. Det finns intresse också i Norge för loppet. Vi får se om de dyker upp nästa år, säger Tarja Jokinen som hoppas på sol på fredag:

Är det några som förtjänar solsken så är det de här löparna. Sol, rörelse och massa glädje är vad jag önskar inför morgondagen.

SpecialVarvet avgörs på fredagen med första start 11.00 vid Björngårdsvillan i Slottsskogen och mål på Slottsskogsvallen.

Publicerad: 19 maj, 2016