Viktigt att dricka rätt under långlopp

Publicerad: 16 maj, 2014

Viktig information inför morgondagen, väderprognosen säger sol. Läs råden nedan och var noggrann i dina förberedelser.

Timmarna före loppet
Bra tips är att dricka en till två muggar vatten eller sportdryck samt att äta något salt ett par timmar innan Varvet. Fram till start kan du sedan dricka ytterligare en till två muggar vatten, drick mer om det är varmt. När du tömmer blåsan inför Varvet imorgon, kolla urinen, om den är mörk drick mer!

A cup a mile makes you smile!
Det brukar vara lagom att dricka en mugg vatten eller sportdryck var 15-20 minut. Även om du inte brukar dricka under kortare träningsrundor måste du dricka under ett längre lopp som GöteborgsVarvet, speciellt om det är varmt.

Den som är van att dricka vanligt vatten kan fortsätta med det. Sportdrycker innehåller socker, som ger extra energi, och salt, det gör att man tillgodogör sig vätska snabbare och bättre. Men magen kan reagera om man inte är van att dricka sockerhaltiga drycker under långlopp.

Bryt loppet om du mår dåligt
Om du känner dig dålig eller får andra symtom, till exempel upphörd svettning med kall hud, tung andning, illamående, kräkningar eller obehagskänslor/smärtor i bröstet så bryt omedelbart! Blir du inte bättre fem till tio minuter efter det att du brutit loppet så kontakta sjukvården.

Målgång – fortsätt röra på dig
När du gått i mål fortsätt småjogga eller åtminstone gå. Om du plötsligt stannar får du en blodansamling i benen (då muskelpumpen upphört) och kan svimma.
Försök inte att dricka ikapp, men är du törstig så drick och då gärna sportdryck som innehåller salt. Om du dricker vanligt vatten så försök få i dig salt och njut av en välförtjänt banan.

Sjukvård längs banan
GöteborgsVarvet har en egen medicinsk organisation som är utrustad för att ta hand om allt från skavsår till allvarligare akuta sjukdomar. Vi vill att du fyll i uppgifter såsom namn, eventuella sjukdomar, mediciner etcetera på baksidan av din nummerlapp. Detta kan på ett avgörande sätt hjälpa oss om du skulle behöva medicinsk hjälp under GöteborgsVarvet.

Mer tips från GöteborgsVarvets tävlingsläkare Claes Mangelus >

Fler tips inför morgondagen
Tips på bra löparutrustning >
Checklista inför GöteborgsVarvet 17 maj >
Så tar du dig till och från evenemangsområdet >

 

 

 

 

 

Publicerad: 16 maj, 2014