Ett hållbart arbete

Göteborgsvarvet har valt att satsa på att bli ett mer hållbart evenemang. Tack vare vårt arbete har evenemanget blivit miljödiplomerat, är certifierade enligt den internationella standarden ISO-20121 och tilldelade AIMS Green Award 2016 samt tilldelades pris för årets hållbarhetsinsats 2017 av GMIC Sweden. Viktiga beståndsdelar i hållbarhetsarbetet handlar om socialt engagemang, ekonomi och miljö.

Certifiering
Göteborgsvarvet är certifierade enligt den internationella standarden, ISO-20121. Certifieringen innebär att vi årligen kommer förbättra vårt arbete med hållbarhet inom miljö, sociala och ekonomiska aspekter.

Avfall/sopor
Vi arbetar ständigt med att förbättra vår avfallshantering under Göteborgsvarvet-veckan och återvinner så mycket vi kan. Fraktioner som går till återvinning ökar varje år och det som inte återvinns går som brännbart avfall till att producera förnybar el eller fjärrvärme via Sävenäs avfallskraftvärmeverk. Runt om i området har vi återvinningsstationer och lådor för pant/pet-flaskor. Vi har nu två stycken containrar på Hisingen och en vid Götaplatsen för pappersåtervinning, där funktionärer sorterar och återvinner muggar. Träningskläder som slängs vid start- och målområdet under Göteborgsvarvet samlas ihop och skänks till välgörenhet.

Servering
Efter målgång serveras ekologiskt kaffe, ekologisk mjölk och ekologisk frukt. Det kommer inte att säljas något stilla vatten på flaska då det finns vattenkranar runtom på området. Vattenkranarna finns markerade på kartor över evenemangsområdet.

Funktionärsmaten som serveras är lakto-ovo-vegetarisk och består minst av 40% ekologiska livsmedel. I området erbjuds även vegetariska och ekologiska alternativ för löparna. Det kommer i största möjliga utsträckning inte serveras några produkter i småförpackningar och nödvändigt engångsmaterial kommer bestå av lättnedbrytbart material.

Elförbrukning
Göteborg Energi levererar vår el under evenemanget, och vi använder 100 % förnybar el.

Transport
Vi erbjuder alla som springer 21 km samt funktionärer fri kollektivtrafik torsdag-lördag i Göteborgsvarvetveckan och uppmuntrar användande av detta resealternativ. Man använder antingen sitt startbevis eller nummerlapp som biljett. Vi erbjuder också stora parkeringar utanför stadskärnan för att få bort bilar, avgaser och trängsel därifrån. Bilister som parkerar på Dalens IP, i Högsbo eller på Åby Travbana betalar en miljöavgift på 100 kr för att miljökompensera för bilresan, husbilar som som parkerar på Valhalla IP betalar en miljöavgift på 200 kr. Miljöavgiften går till Gröna Bilister. Läs om vart pengarna går till här

Deltagare som väljer att ta cykeln till start kan parkera den på vår cykelparkering (norra Dalen) i evenemangsområdet.

Vi samordnar tjänsteresor om möjligt och samordnar transporter av material under evenemanget exempelvis ut till vätskestationerna.

Deltagare kan boka sin resa till och från loppet med tåg, SJ:s Löpartåget. Tillsammans med SJ ordnar vi det praktiska, löparen vilar och laddar. Löpartåget* går från Stockholm med några stopp ner till Göteborg, bokning sker via vårt anmälningssystem. En nyhet inför Varvet 2019 är att det även finns möjlighet för löparna att boka plats på ett tåg från Malmö till Göteborg, denna bokning sker via sj.se.

Vi fortsätter med att sammanställa den mängd koldioxidutsläpp som vår personals resor i samband med Göteborgsvarvet ger upphov till och klimatkompenserar för detta med Tricorona. Göteborgsvarvet klimatkompenserar till Tricoronas projekt “Sodo & Humbo” i Etiopien. Projektet arbetar för att vända trenden med avskogning i Etiopien och stärka landets ekosystem, det gör man genom att återetablera regionens skog. Efter att projektet är avslutat ska 1,2 miljoner träd ha planterats.

Vi har även en resepolicy för evenemangets anställda personal följer. Eftersom transporter och bilresor är en stor del av Göteborgsvarvets miljöpåverkan är vi i mångt och mycket beroende av våra deltagare för att minska vår miljöpåverkan. Som deltagare kan du hjälpa oss att minska vår miljöpåverkan genom att klimatkompensera för din resa till loppet med Gröna Bilister.

Material och administration
Göteborgsvarvet försöker alltid ha en restriktiv hållning till konsumtion utan att därför rubba på kvaliteten på evenemanget. Alla inköp sker efter en hållbarhets anpassad inköpspolicy.

Inför loppet 2020 kan samtliga deltagare välja att tacka nej till sin medalj.

Allt förbrukningsmaterial, torkpapper, rengöringsmedel, kopiatorpapper, konferensmaterial och dylikt är Svanen-märkt. De flesta skyltarna i området är av en kanalplast som är miljöklassad och 100% återvinningsbar.

All information finns i digital form, fakturor kan skickas ut i digital form, anmälan kan ske helt digitalt. Vi sätter miljökrav på våra sponsorer, samarbetspartners och leverantörer.

Vid frågor kontakta Elin Jansson, hållbarhetsansvarig Göteborgsvarvet.
Göteborgsvarvets hållbarhetspolicy
Läs mer om AIMS Green Award 2016