5 frå­gor till löparsjär­nan Sul­dan Hassan

Sul­dan Has­san, född 1998 och täv­lan­des för Ulle­vi FK, är en av Sveriges mest lovande löpar­ta­langer med sik­tet inställt på att slå Anders Gärderuds reko­rd på 5000 meter från 1976. I år var han imponerande nära att med endast 42 hun­drade­lar från det gam­la reko­rdet. I år fick vi ock­så föl­ja med under hans presta­tion i en direk­t­sänd­ning under Göte­borgsvarvet Vir­tu­al Race 21k. Just nu befinner han sig på trän­ingsläger i Kenya med blick­en lyft mot OS näs­ta år. Vi pas­sade på att stäl­la några frågor.

Vi fick följa ditt lopp live i Göteborgsvarvet Virtual Race 21k i maj tidigare i år. Hur var den upplevelsen för dig?
- Det var minst sagt en fantastisk upplevelse. Jag har som alla andra löpare haft tankar på att springa Varvet någon gång i framtiden så att göra det redan i år var helt magiskt.

Du har lämnat en fantastisk men annorlunda säsong där du gjort stora framsteg bakom dig. Vad tar du med dig för lärdomar och erfarenheter mot kommande säsong?
- Det var en lärorik säsong där jag fick glömma mycket jag planerat. Som individuell idrottare är jag van vid att ha saker på det sättet som jag vill, men med Covid-19 i bilden fick jag istället vara glad för det minsta som gått vägen. Jag är mest nöjd med att jag ändå var så nära det svenska rekordet, som jag innan säsongen var 14 sekunder ifrån.

Just nu befinner du dig i Kenya på läger. Hur går träningen?
- Jag har varit här i drygt två veckor och har startat lägret mycket bra. Jag sprang en snabbare halvmara än jag gjorde i Göteborgsvarvet Virtual Race 21k till och med. Hade 68.09 på halvmaran av ett 25k långpass nyligen. Tanken är att bygga en riktig grund för OS.

Vilka är dina bästa tips för att hålla igång löpningen nu när vi är inne i den mörkare och kallare perioden på året?
- Några av mina tips kan vara att planera exakt en tid man ska springa varje dag. Det blir lättare att göra det än om man tänker ”någon gång ikväll”. Jag brukar oftast tänka på att först klä mig och gå ut, snarare än att ”nu ska jag springa”. Så fort man kommit ut och tagit första steget är det lätt att få gjort löppasset. Ha delmål med virtuella lopp eller testlopp för att hålla upp drivet. Få hjälp med upplägg om möjligt. Man är alltid mycket snällare om man lägger upp det själv. Genom att lägga energin på genomförandet snarare än att ”vad ska jag göra idag?”, kan man hålla högre motivation.

Ser vi dig på startlinjen på Göteborgsvarvet nästa år?
- Haha, det hade varit kul, men med ett OS så blir det nog inte något Göteborgsvarv för mig.

Följ Suldan på Instagram >

2020-12-03

← Alla nyheter