Ett lopp genom Göte­borgs historia

Sam­tidigt som Göte­borg firar 400 år föds Göte­borgsvarvet Marathon. Även bansträck­nin­gen i det 42 195 meter lån­ga lop­pet blandar gam­malt och nytt – från klas­siska mark­er som Göta­plat­sen och Slottsskogsvallen till mod­er­na Göte­borgsop­er­an och spril­lans nya Hisingsbron.

Senast Göteborg firade ett jämt hundratal i år var det med stor pompa och ståt. I samband med Jubileumsutställningen 1923, två år efter det egentliga jubiléet, var landmärken som Liseberg, Svenska mässan och Konserthuset redo att invigas. Samtidigt var också prins Gustaf Adolf på plats för att inviga Slottsskogsvallen som kommit att bli en klassisk arena i friidrottssammanhang och en arena som flera världsrekord satts på.

Lagom till årets 400-årsjubileum har arenan och områden runt den stått inför stor renovering och som vanligt är det också där målet för Göteborgsvarvet sker.

Nytt för i år är att de som vill springa den dubbla distansen har möjlighet att göra det då Göteborgsvarvet Marathon arrangeras för första gången.

Området runt Slottsskogen är såväl start- som målplats även för det loppet, men också varvningspunkt. Det första varvet är till största delen likt det i klassiska Göteborgsvarvet där Älvsborgsbron springs över, banan fortsätter längs Norra Älvstranden, över nya Hisingsbron som invigs i vår och löparna tas sedan via Avenyn tillbaka till Slottsskogsvallen.

I stället för att passera mållinjen ger sig maratonlöparna dock ut på ett nytt varv. Återigen ska Älvsborgsbron passeras men sträckningen på Hisingen är delvis annorlunda och när löparna kommit över Hisingsbron igen springer de förbi bland annat Göteborgsoperan, Amerikahuset och Fiskhamnen längs Södra Älvstranden innan de efter en ny tur i Slottsskogen når målet.

Det är inte bara själva Slottsskogsvallen som har renoverats inför årets jubileum, även entréparken har genomgått stora lyft för att bli en funktionell och flexibel mötesplats och uppmuntra till fysisk aktivitet året om.

NYA DELAR FÖR GÖTEBORGSVARVET MARATHON

Hisingsbron
I vår kommer Hisingsbron, som ska ersätta Götaälvsbron som snart kommer att rivas, att invigas. Bron har en totallängd på 1 380 meter, inklusive den 440 meter långa brodelen över Göta älv. Hisingsbron är 40 meter bred, har en segelhöjd på upp till 28 meter och har sitt ena brofäste i Centralenområdet och det andra i området mellan Ringön och Frihamnen.

Göteborgsoperan
Med det svenska kungaparet närvarande invigdes Göteborgsoperan vid Packhuskajen med en tredagarsgala 1994. Opera, balett, musikaler och konserter är några av operans erbjudanden.

Amerikahuset
Bygget av det som kom att kallas Amerikahuset inleddes i kvarteret Koggen 1919, men avbröts och fortsatte först några år senare. 1925 var byggnaden, som präglas av 1920-talsklassicism, klar för inflyttning. Från att tidigare ha varit rederikontor, tvätteri och lager innehåller Amerikahuset i dag kontor, lägenheter och butiker.

Fiskehamnen
Feskekôrka har i snart 150 år varit viktig för fiskehandeln och för drygt 100 år sedan utvecklades området runt Rosenlund till det som i dag är Göteborgs Fiskehamn. Varje vardagsmorgon auktioneras natten fångster ut.

2021-04-15

← Alla nyheter