Fem livsmedel som dietis­ten alltid har hemma

Att äta häl­sosam och näringsmäs­sig mat behöver inte vara så avancer­at som mån­ga tror. Vi har mån­ga livsmedel som innehåller väldigt myck­et näring som man dessu­tom kan laga på flera sätt. En bra regel att ha om det är möjligt är att hand­la när­pro­duc­er­at och säsongs­baser­at, vilket ock­så är top­pen­bra för miljön.

Nedan tipsar Dietisten Karoline Pettersson om fem livsmedel som hon alltid har hemma oavsett säsong:

  • Havregryn – fantastiskt till mycket annat än just gröt! Mixa till mjöl som bas i bröd, bakverk och pannkakor!
  • Ägg – mycket näring för pengarna och smidigt att ta med sig som mellanmål.
  • Bönor – väldigt bra att dryga ut grytor med och massvis med fibrer. Ger bra med mättnad och är bra för hälsan.
  • Nötter – perfekt att strössla över gröten och innehåller bra fetter. Min favorit är naturella cashew eller valnötter! Valnötter innehåller dessutom en mängd omega3.
  • Potatis – enligt mig ett livsmedel i världsklass. Ger mycket volym på tallriken. Det går att göra väldigt mycket olika rätter med potatis och just kokt potatis har dessutom ett högt mättnadsindex. Min favorit är första färskpotatisen.

Recept på goda pannkakor:

1 banan
2 ägg
1 dl havregryn
+ Ekologiskt vaniljpulver för smak
MIXA och stek i lite olja till små plättar
Servera med keso, banan och valfria nötter eller nötsmör!

Följ Dietisten Karoline Pettersson (@karolineepettersson) på Instagram >

2021-02-01

← Alla nyheter