Ladda för Varvet med elitlöparen Mustafa Mohamed
Den svenska elitlöparen Mustafa ”Musse” Mohamed har tävlat över hela världen, inklusive vid OS i Aten och i Peking. Men även om han har sprungit det mesta som går att springa är en av hans favorittävlingar fortfarande Göteborgsvarvet – som han sprungit sju gånger och vunnit två. Resultaten tillskriver han inte bara sin konsekventa och varierade träning, utan också till hur han fyller på med energi från Maurten under sina lopp.
– Jag älskar att springa Varvet. Det som är så fint med det är att det är ett av världens största lopp, vilket är fantastiskt att ha i min hemstad, säger Musse, och fortsätter:
– Och att Maurten, som är ett av de bästa märkena inom sportnutrition och används av världseliten, också kommer från Göteborg – det är otroligt. Två av de bästa från samma stad.

Vi satte oss ner med Musse för att prata om vikten av energiintag när man förbereder sig inför Göteborgsvarvet.
Varför är det viktigt att fylla på med energi under träning och tävling?
Du får ut mer av din träning och återhämtar dig bättre – och du är fräschare inför nästa pass. Det är inte bara själva träningen som gör dig till en bättre löpare, det är också hur kroppen anpassar sig och förändras av regelbunden träning. För att skapa dessa anpassningar behöver du energi, vilket du får från mat, främst kolhydrater. Sedan behöver du vila. Så det handlar inte bara om träning – det är balansen mellan träning, återhämtning och näring.
Hur kan någon börja med energiintag under löpningen, särskilt om det är första gången de förbereder sig för ett halvmaraton?
Jag tycker det är viktigt att träna på det. Mitt råd är alltid: det du gör på tävlingsdagen måste du ha testat på träning först. Det spelar ingen roll om det gäller dina löparkläder eller vilken energi du ska använda – gör det aldrig för första gången på tävlingsdagen. Börja att ta energi under träning, särskilt på långpass som varar över en timme. Kanske lite under intervaller också, men det viktigaste är långpassen eftersom de liknar tävlingssituationen mest.
Vad gör löpare oftast fel när det gäller energiintag?
En sak är att de börjar för sent. Jag har sett löpare planera att ta energi under loppet, men de börjar i andra halvan eftersom de tror att det är där de behöver det mest. Vissa tar bara något de sista 5 km. Men det tar tid för energi att gå från munnen till de arbetande musklerna – så du ska börja tidigare. Det är som att dricka vatten – om du dricker först när du blir törstig är det nästan för sent. Du ska börja tidigare och ta energi ungefär var 5:e km eller var 30:e minut.
Hur bör löpare tänka kring sitt energiintag på tävlingsdagen?
Du behöver ha en plan. Du kan inte bara gå på känsla – när du känner att du behöver energi är det redan lite för sent. Du måste bestämma i förväg vad du ska använda, om du föredrar gels eller dryck, och när du ska ta det. Faktum är att du bör börja fylla på med energi redan dagen innan loppet, inte bara under själva loppet. Ät extra kolhydrater dagen innan och sedan lite extra mellan frukost och starten på tävlingsdagen.
Vad använder du själv för energi när du springer, och varför?
Jag använder Maurten – framför allt på grund av deras hydrogelteknologi som gör det enklare för magen att hantera energin. Innan jag använde Maurten hade jag ofta magproblem under andra halvan av loppet med andra produkter. Jag vågade inte ta fler gels, vilket ledde till att jag fick i mig för lite energi och kolhydrater – och det påverkade min prestation på slutet. Att få i sig tillräckligt med kolhydrater utan att få magproblem – det är den största anledningen.
Vilka Maurten-produkter brukar du använda?
Jag gillar Maurten Drink Mix 160 och Drink Mix 320, så det är vad jag använder. Jag siktar på att få i mig runt 80–90 g kolhydrater per timme – vilket är ganska mycket. Drink Mix 160 innehåller 40 g kolhydrater och Drink Mix 320 har 80 g kolhydrater – när du dricker det får du både energi och vätska i ett. Jag gillar också att varva med Maurten Gel 100 Caf 100, som innehåller 100 mg koffein.
Hur planerar du ditt energiintag under ett halvmaraton?
Ett halvmaraton tar mig ungefär en timme att springa. Vissa idrottare tycker inte att det är nödvändigt att ta energi på så kort tid, men jag känner skillnaden när jag gör det. Jag är starkare de sista 5–7 km och återhämtar mig bättre efteråt.
Min plan är vanligen extra kolhydrater dagen innan genom vanlig mat och en Drink Mix 320. På tävlingsmorgonen sippar jag på en Drink Mix 320 mellan frukost och start. Efter uppvärmningen, 5 – 10 minuter före start, tar jag en Gel 100 Caf 100.
Under loppet tar jag en Drink Mix 160 vid 7 km, en Gel 100 Caf 10 halvvägs, och en Drink Mix 160 vid 15 km. Är det varmt dricker jag också vatten utöver detta.
Hur skulle en generell energiplan se ut för löpare som behöver mer än 2 timmar för att springa Varvet?
Den skulle likna en plan för jag springer ett maraton – ta energi ungefär var 30:e minut eller var 5–6 km. Längs Göteborgsvarvet finns energistationer med Maurten Drink Mix 160, så du kan använda den i kombination med Maurten Gel och vatten.
Vad är ditt bästa tips när det gäller energiintag?
Testa det på träning. Du får bättre träningspass och vänjer dig och din mage vid din energi. Då blir det också lättare att ta upp mer kolhydrater under ett lopp. Magen kan tränas, precis som muskler. Använd energi under träning, särskilt på långpassen.
Några sista generella tips?
Regelbunden träning är nyckeln – lite löpning varje vecka är bättre än ingen alls. Sätt upp ett mål för din träning och för Varvet. Under loppet handlar allting om att ha kul. Var inte för hård mot dig själv, njut av atmosfären så mycket du kan!
Maurten är officiell energipartner till Göteborgsvarvet och hjälper dig hela vägen till mållinjen med Drink Mix 160 längs banan. Spring med Musse på Varvets officiella Löparkväll den 10 april, där du också kan testa Maurten själv.
2025-03-31