Ros­dal och Lind­holm his­toriska vinnare av Göte­borgsvarvet Marathon

Göte­borgsvarvet Marathon arranger­ades i dag för förs­ta gån­gen och av de drygt 6 000 löpar­na som star­tade var Linus Ros­dal från Häs­sel­by SK och Han­na Lind­holm från Hög­by IF snab­bade man respek­tive kvin­na i mål. Föru­tom äran belö­nades de med 30 000 kro­nor vardera.

Efter att i många år ha varit ett av världens största halvmaraton har i år Göteborgsvarvet, i samband med Göteborgs 400-årsjubileum, även dubblat distansen och arrangerat Göteborgsvarvet Marathon.

Över 6 000 löpare lämnade starten i Slottsskogen klockan 11.00 i dag för att ta sig an 42 195 meter längs Göteborgs gator, där de stora skillnaderna från traditionella Göteborgsvarvet var att att de dels sprang motsols, dels sprang mer längs vattnet och på mindre gator i Göteborgs stadskärna.

Linus Rosdahl och Hanna Lindholm var förhandsfavoriterna i herr- respektive damklassen och visade snabbt att de skulle hålla för favorittrycket.

31-årige Rosdal, som har ett personbästa på maraton på fina 2.12.48 från Valencia i december, hade sällskap av Nuray Yassin fram till 10 kilometer, men under nästa mil drygades ledningen ut från fem sekunder till en minut och tolv sekunder. Vid 30-kilometersmarkeringen var ledningen nästan fyra minuter (3.55) och han nådde mållinjen på 100-årsfirande Slottsskogsvallen hela 8.55 före Yassin. Trea i loppet, men ändå vinnare av en en guldmedalj var Richard Bäckström från Hälle IF. Han var snabbast i mål av samtliga deltagare i vereran-SM och belönas med guldmedaljen i M40-klassen.

– Jag har inte sprungit något maraton i år och tanken var inte att jag skulle springa här, men jag fick frågan i veckan och bestämde mig i torsdags och det var ju ett bra val. Det var ett kul lopp med härlig publik längs banan, säger han.

– Jag hade inte koll på Nuray (tvåan Yassin), så jag fick känna på honom i början, men efter tio kilometer kunde jag dra ifrån mer och mer. Vi hade tur som hade medvind längs Södra Älvstranden medan byggnaderna tog vinden på Hisingssidan så det var ett härligt lopp att springa.

Hur känns det att vara den historiska första vinnaren av Göteborgsvarvet Marathon?

– Det är speciellt. Jag började springa ganska sent i livet och då var Göteborgsvarvet det första loppet jag anmälde mig till, så det är härligt att vinna här. Nu ser jag fram emot att springa Göteborgsvarvet i vår.

Om Rosdal var överlägsen i herrklassen var det ingenting mot vad Lindholm var i damklassen. Hennes ledning efter milen var 1.35, efter halva loppet 4.18, efter 30 kilometer 6.13 och vid målgång hela 10.13. Lindholm, som vann den nordiska klassen vid Göteborgsvarvet i maj, vann också veteran-SM:s K40-klass.

Sofie Nelson Rask (IF Göta Karlstad) låg tvåa under i princip hela loppet, en placering hon även hade när hon passerade mållinjen. Linda Gistedt (Uddevalla SK) slutade trea.

Även om Lindholm är fyra genom alla tider i Sverige på maraton är hon ingen van segrare på distansen.

– Det var faktiskt första gången jag vunnit ett maratonlopp. Jag springer inte så många och i de jag brukar springa är det alltid tuff konkurrens, så det var roligt att vara först i mål.

Du har varit framgångsrik i Göteborgsvarvet tidigare, hur var det att springa dubbla distansen här?

– Det var annorlunda att springa åt andra hållet och jag hade aldrig trott att stigningen upp till Älvsborgsbron skulle vara så tuff från andra hållet (skratt). Det var en fantastisk stämning längs banan och jag tror aldrig att jag har hört mitt namn så mycket under ett lopp, säger hon.

RESULTAT, GÖTEBORGSVARVET MARATHON 2023
Herrar:
1) Linus Rosdahl, Hässelby SK, 2.19.56
2) Nuray Yassin, Göteborg, 2.28.51
3) Rickard Bäckström, Hälle IF, 2.29.32
4) Karl Berntsson, Warberg Running Club, 2.35.36
5) Olle Dahlberg, Hälle IF, 2.36.17
Damer:
1) Hanna Lindholm, Högby IF, 2.43.30
2) Sofie Nelson Rask, IF Göta Karlstad, 2.53.43
3) Linda Gistedt, Uddevalla SK, 2.58.05
4) Antonia Herhold, Stockholm, 3.02.06
5) Ina Ehlers, Umara SC, 3.06.17

2023-09-03

← Alla nyheter