Bo Ten­dell — BoLT, Varvets äld­s­ta Allåring

Det här är Bo!
Det finns en sak Bo har gemen­samt med 43 sty­ck­en andra.
De är Göte­borgsvarvet Allåringar. Född 1936 är Bo idag den äld­s­ta i start­fål­lan att ha sprun­git alla Varv från 1980. Där ser man, åren går!”, säger Bo.
Men hur det hela bör­jade beror på rena turen.


-Jag brukade köpa en viss kvällstidning. Men just då, 1980, så köpte jag GT. Oh nej, nu blir det reklam. Det får det inte vara va?, skämtar Bo. Där stod det. Det skall vara halvmara i Göteborg! Hade jag köpt en annan, hade jag kanske missat inbjudan till första Göteborgsvarvet?

Historiens första Göteborgsvarv var en högsommardag i juni med start på Heden i centrala Göteborg och mål inne på Ullevi. Vann gjorde Göran Högberg (1.06.17) och idag Örgryte IS löptränare Midde Hamrin (1.15.50). Och bland de 1800 deltagare fanns såklart även Bo, tillsammans med sin 14-åriga son.

-Jag hade lovat att vi skulle klara det på två timmar men vi missade det med en halv minut, säger Bo. För varje gång han ville gå, han kanske ville gå vid en åtta tillfällen, då ville inte jag som god förälder säga “Nej, nej, kom igen”. Utan ville han gå, så gick vi.

1982 flyttades starten för Göteborgsvarvet från Heden till Margretebergsgatan där vi nu befinner oss.

-Jo, jag älskar Göteborgsvarvet. Har alltid gjort, säger Bo. Jag blev ju familjemästare ett år! Jag hade 1.50.14 när jag var 50 år.

Och sönerna till Bo, Anders och Håkan, tog sig i mål 30 och 60 sekunder efter sin pappa.

-Jag är fortfarande familjemästare!
Men de tränade inte på den tiden (1980-talet) och det gjorde ju jag. Så det var inga rättvisa förhållanden. Jag har ju velat bli bättre hela tiden. Men i denna ålder blir det bara sämre och sämre. Men då var det ju “Ah, jag får nog bättra mig till nästa år”. Jag hade tur för Bo Lennart Tendell blir ju Bolt, menar Bo och lyfter armarna mot skyn så som Usain Bolt också gör.

Världsmästare i ojämnhet

Mellan 1959 och 1993 arbetade Bo på SKF orderavdelning. SKF Friluftsklubb är också den förening han tävlade för de första 10 Göteborgsvarven.

- Friluftsförening, det låter så gammalmodigt! Det kunde ha hetat friidrottsföreningen, säger Bo och fortsätter; Men det var allting. Vi sprang i Skatås och lite varstans. Viktor Burgren...Han var en stjärna!. När han var 90 år sprang han Göteborgsvarvet på 3.21. Vid fyllda 90!, konstaterar Bo. Han var en eldsjäl i gänget.

- Jag var med i fem olika tävlingar per år, bland annat i Skatås. Terränglopp och sånt där. Men vid 1980 så övergick mitt intresse helt till Varvet. Men de här 41 resultaten jag har. Jag är ju världsmästare i ojämnhet! Dagsformen har ju varit mycket varierande. Kanske vid två tillfällen att jag haft samma tid två år i följd, säger Bo.

- Det har varit högmod kanske? Att jag startat för hårt och sedan har det blivit pannkaka? Och sedan nästa år har jag tänkt “Ah, nu ska jag ta det lugnt” och så blir det en mycket bättre tid. Verkligen varierande. För det är ju bättre att ta det lugnt och bygga på den här sviten med lopp! Annars hade jag ju inte varit med i det här gänget. 60 gubbar var vi 2019!

44 Allåringar till start 2023

Under det femtonde Göteborgsvarvet (1994) fullföljde 175 Allåringar. Och vid 19:e Varvet bestod gruppen av 142 löpare. Efter 2022 års genomförande återstår 44 stycken allåringar, alltså de som sprungit alla 41 fysiska Göteborgsvarv sedan starten 1980.

-Vi brukar starta en kvart eller ibland 18 minuter efter eliten. Det är gott att slippa starta två timmar efter eliten. Det är bättre att starta en kvart eller 18 minuter efter, för då tar man ju rygg på dem vet du!, skrattar Bo. Nej det gör man ju inte. Det är bara en önskedröm. Ja, här kommer allåringarna och det är Andersson, Pettersson, Tendell, Wiklander och så vidare va, säger Bo och härmar speakertornet.

- Den tuffaste biten är Säldammsbacken, men då är man ju ganska pigg. Sen är det ju Götaälvbron, den har varit lite jobbig. Den nya bron, den är ju flackare och det var inte så jobbigt. Eller, sprang vi på den? Jag minns inte. Minnet har sina luckor. Men från Brunnsparken och sedan Götaplatsen, vända där och så komma in i allén. Det är ju en härlig bit!, konstaterar Bo.

- Jag har ofta blivit imponerad av de där brandmännen. Även om det varit 20 grader har de sprungit i full arbetsutrustning och tagit sig runt på bra tider. Det är imponerande.

Bo växte upp vid Kungliga Göta Artilleriregemente (A2) i Kviberg, östra Göteborg där hans pappa arbetade som underofficerare. Det var där, med närhet till skog och slingor som Bo fostrade och behöll sitt intresse för löpning.

-Den finns nog kvar? Löparbanan som är runt en fotbollsplan där. Så jag hade ju nära till löparbanan. Det gjorde ju att jag tyckte det var kul, “runt runt” där.

Sviten som allåring fortsätter

Därefter gick flytten till Kalendervägen i Kortedala och vid 1974 till Sandeslättskroken i Angered, där Bo bor kvar. Vid 1993 avslutade Bo sin tjänst på SKF och lämnade också friluftsklubben. Men sviten som allåring fortsatte.

-Ett tag tränade jag på Angeredsvallen. Så kanske jag skrev Angered IS, om det krävts på någon blankett. Eller är det en dröm bara?

Med dryga månaden kvar tills Bo står vid Margretebergsgatan igen står det tydligt i startlistan vilken tillhörighet han har; Allåringarna.

-Förberedelserna inför detta år har inte varit så bra. Covid tar ju sig i uttryck på olika sätt, säger Bo. Men trenden säger ju att jag skall börja lugnt. Och inte förrän jag har brutit målsnöret så tänker jag “Nu är det gjort”.

FAKTA

Bo Lennart Tendell
Förening: SKF Friluftsklubb, Allåringarna
Bor: Sandeslättskroken, Angered

Resultat;
De mest jämna åren:
1986 1.50.51
1987 1.50.14
1993 2.21.02
1994 2.21.30
De mest ojämna åren:
2013 2.59.01
2014. 3.33.22
2015. 2.54.38

Källor:

Göteborgsvarvet - år för år

2023-04-13

← Alla nyheter