Chans att springa Göte­borgsvarvets premiärbana

Den 9 april genom­förs Retrovarvet med den ursprung­li­ga bansträck­nin­gen från Göte­borgsvarvets pre­miär­bana 1980. Nytt för i år är att Retrovarvet arrangeras i samar­bete med Göteborgsvarvet.


Vi springer för glädje, upplevelse och bidra till en bättre värld – det är ledorden för löparentusiasterna som 2008 drog igång Retrovarvet och senare andra löparutmaningar med syfte att springa tillsammans och samtidigt samla in pengar till välgörenhet.

Startåret lockade Retrovarvet 250 deltagare, som sedan växt till mellan 1 000 och 1 500 deltagare årligen. Start och mål är på Heden, precis som 1980, och alla springer i gemensamt tempo. Startskottet går 08.00.

Eventet är kostnadsfritt, men alla deltagare uppmanas att donera 100 kronor till välgörenhetsorganisationen Kampen mot klockan, till förmån för lilla Eyra i hennes kamp mot den dödliga sjukdomen Sanfilippo tyc C.

– Det här är en bra uppvärmning inför Göteborgsvarvet den 21 maj, men framför allt en upplevelse och ett socialt träningspass helt utan press och prestation tillsammans med andra personer som älskar löpning. Alla springer tillsammans i ett 6.30-tempo och stannar för trafikljus och annat, säger Göteborgsvarvets evenemangschef Erik Bergkvist som är glad för det samarbete som inletts med Retrovarvet med start i år.

Alla som springer Retrovarvet den 9 april får en rabattkod på 100 kronor till något av loppen under Varvetveckan 2022.

Efter starten på Heden springer löparna upp på Södra vägen, vidare till Götaplatsen, ner längs Avenyn och sedan längs Nya allén och vidare genom Haga till Järntorget. Därefter väntar Linnégatan, Slottsskogen, Mariaplan och Älvsborgsbron över till Hisingen.

På Hisingen skiljer sig bansträckningen från i dag, i Retrovarvet springer löparna upp till Bräcke och Lundby och viker ner längs Keillers park, bort mot Backaplan, sedan under Lundbyleden och över Hisingsbron, som är den enda avvikelsen från orginalsträckningen 1980 då det var den nu rivna Göta älv-bron som användes.

Tillbaka på fastlandet väntar Östra Hamngatan, Stora teatern, Bältesspännarparken och en liten bit av Avenyn. Löparna fortsätter vidare tillbaka till Heden för att springa ett varv runt Ullevi och sedan tillbaka ytterligare en gång till Heden där målgången sker.

Anmälan till Retrovarvet

Bansträckning för Retrovarvet

2022-03-25

← Alla nyheter