Daniel Måledal ny ambas­sadör för Göteborgsvarvet

Daniel Måledal, löparen bakom Insta­gram­pro­filen @charity_runner, blir ny ambas­sadör för både Göte­borgsvarvet och Göte­borgsvarvet Marathon. Med den imponerande bedriften från soff­potatis till start­grupp 1 på bara fem år både inspir­erar och imponer­ar han hela Varvetorganisationen!

Att få hjäl­pa någon att kom­ma igång och utveck­las inom löp­n­ing är för mig näs­tan lika till­fred­stäl­lande som när jag själv lyckas.”

Hej Daniel, berätta mer om vem du är!

Jag är en gift 5-barnspappa från Jönköping som började springa för 5 år sedan. Jag är egentligen ganska lat och bekväm och har aldrig hållit på med någon sport innan jag började med löpningen. Däremot har jag alltid varit tävlingsinriktad, jag brukar gå all-in på saker. Nu har jag en stor passion för löpning, det får mig att må så bra både fysiskt och psykiskt. Jag älskar att springa lopp och pressa mig.

Hur kom det sig att just löpning fångade ditt intresse för 5 år sedan?

Det började i samband med att jag startade en insamling till barn i katastrofer 2017. Jag satte 2 mål, om insamlingen skulle komma upp i 5000:- skulle jag springa en halvmara, 10 000:- en helmara. Jag insåg ganska snabbt att det skulle bli ett helt Maraton så då var det bara att börja träna. Jag fastnade och blev motiverad av att se hur jag blev bättre och bättre.

Hur är formen just nu? Hur mycket löpning blir det i veckan?

Formen är helt ok men inte på topp, det hoppas jag dock att den kommer att vara 13 maj. Nu ligger jag på ungefär 6-8 mil per vecka.

Du har ju gjort den mycket imponerande resan från soffpotatis till startgrupp 1 på fem år. Hur gör man?

Hm. Ja, hur gör man?! Börja spring! Om man vill så är det ju bara att bestämma sig och börja. Jag tror det är bra att sätta ett mål, antingen att man ska klara av att ta sig runt eller ett tidsmål. Men man ska inte gå ut för hårt, öka inte mängden löpning för snabbt, kroppen måste vänja sig annars finns risken att man drar på sig skador. När man har nått ett mål så sätter man ett nytt mål. Det är ju fantastiskt roligt varje gång man sätter ett nytt personbästa. Håll i, skapa bra rutiner, se hur långt du kan ta dig.

Verkligen inspirerande! Involverar du även familjen i din träning?

Min fru Linda har också börjat springa på senare år. Ibland får vi med barnen, då får man köra på deras villkor. Det är ju fantastiskt kul med alla barnlopp som finns, nu är mina barn mycket taggade på Minivarvet och Lilla Varvet. Det är så kul att se glädjen i deras ögon när de får vara med och träna och springa lopp. Sen är det ju ett bra tillfälle att komma iväg på en liten utflykt med familjen.

Du har ju sprungit Göteborgsvarvet flera gånger innan, hur många varv har du samlat på dig?

5 gånger.

Har du ett extra speciellt Varvetminne du bär med dig?

Jag har både vidriga och underbara minnen. Det kan ju vara hemskt bitvis när man tror att man inte kommer att klara det, det är en mental kamp. Men känslan när man närmar sig målet och sen får passera mållinjen och får medaljen runt halsen slår allt. Då känner man sig som en hjälte, speciellt när man klarar sitt mål. På senaste varvet var det underbart att se klockan på upploppet och inse att man kommer att klara sitt mål.

Du ska ju imponerande nog anta vår Varvetutmaning och springa både Göteborgsvarvet och Göteborgsvarvet Marathon, vad kommer bli din största utmaning?

Jag ser verkligen fram emot båda dessa lopp, på ett sätt gillar jag halvmaran mest. Det är ju ändå ganska skönt att vara klar efter 21,1 km. Men att springa ett maraton är ju något helt annat, det måste upplevas. Jag skulle kunna skriva flera sidor bara om att springa ett maraton. Det är så mycket som händer i kroppen före, under och efter ett maraton. Svaret på frågan är att Göteborgsvarvet Marathon kommer att vara den största utmaningen. Dock så pressar jag hårdare på Göteborgsvarvet, det är två helt olika upplevelser.

Vad har du för mål i respektive lopp?

Jag har inte riktigt satt målen än men jag ska försöka sätta personbästa på Göteborgsvarvet. Mitt nuvarande PB tog jag förra året, 1:23:48. På Göteborgsvarvet Marathon ska jag försöka att ta mig under 3:30, vilket är ganska mycket långsammare än min bästa mara.

Inte nog med Varvetutmaningen, som en lätt uppvärmning inför Göteborgsvarvet Marathon skall du dagen innan delta i Helsingborg Marathon! Hur ska du klara av det här?

Ja det är kanske lite galet. Jag anpassar farten, det skulle inte bli så bra om jag pressar hårt. Nu tänker jag att en bra målsättning är att vara under 3:30 båda dagarna, men det blir nog tufft.

Har du något tips till de som nu börjar bli stressade över att det inte är så lång tid kvar till Göteborgsvarvet, vad ska de tänka på att få in i träningen och vad ska de inte slarva med?

Slappna av, men skjut inte upp det längre. Börja nu, kom igång och kör ett par pass i veckan. Sen kan du sätta ett mål några veckor när du vet lite mer hur formen är. Spring inte för snabbt i början. Ett bra tips jag har är att inte köra alla dina pass i mellanmjölksfart. Kör både lugna och hårda pass och låt de lugna passen vara lugna och de hårda vara hårda. Träna på att spring i den farten du vill hålla på Göteborgsvarvet, sen gör du det längre och längre intervaller. I början kanske det räcker med 400 m, sen kanske du kan köra 800 m, sen 1000 m osv.

Vad ser du mest fram emot inför årets genomföranden?

Jag ser mest fram emot folkfesten som är på Göteborgsvarvet. Man träffar så mycket sköna löpare från hela Sverige. Hela inramningen, den mäktiga starten, den fantastiska publiken som lyfter en igenom loppet, målgången, medaljen.

Vad hoppas du ”åstadkomma” med ditt nya ambassadörskap?

Jag hoppas att jag ska kunna motivera någon att komma igång med löpning. Att någon ska tänka att om han kunde så kan jag också. Att få hjälpa någon att komma igång och utvecklas inom löpning är för mig nästan lika tillfredställande som när jag själv lyckas. Jag vill att fler ska förstå tjusningen med löpning och att springa lopp. Alla kan göra det på sin nivå, man kan alltid vinna över sig själv.

Vi ser verkligen fram emot att få följa din resa framåt, varmt välkommen Daniel!

@Charity_runner

2023-02-08

← Alla nyheter