Det är en skatt vi har tillsammans”


Det är den mor­gonen idag. 

Solen brän­ner av en still­bild över Slottskogsvallen. Mål­por­tal­en dominerar upplopp­srakan och genom öpp­nin­gen till Run­ners Zone skym­tar ett sjok, ett min­dre pub­likhav av ljus­blå jack­or. Välkom­men”, säger Ste­fan och prickar av funk­tionär­er från Möl­ndals AIK. Det är den mor­gonen idag. Göte­borgsvarvet 2023. Och bara fem tim­mar till förste löpare förvän­tas lyf­ta hela Slottsskogsval­lens ener­gi en nivå högre

Skribent: Sara Ulri­ka Holmgren

09.00 Slottsskogsvallen

-Medalj, det delar vi ut.
-Sedan går de till bananerna, det delar vi också ut.
-Och sen är egentligen vårt uppdrag slutfört. Bortsett från en detalj till, säger Stefan och drar uppmärksamhet till sig;

-Vi måste ju få ut löparna från området, berättar han och lyfter blicken mot nya “Runners Zone” på innerplan. En kringlande bana ut från målområdet som vill ge löparen en “wow-vad-härligt-det-var-att-komma-i-mål-känsla”.

Anmälningstakten har tickat på in i det sista och förbundschef Eva-Lena Frick meddelade under fredagseftermiddagen att antalet löpare närmar sig 40.000. Och eftersom vädergurun har bevandrat sig med solskenet denna morgon ökar takten även på publiken längs med banan.

-Det innebär att vi tror att ungefär 30.000 kommer att komma till start och komma i mål, om man säger så. Det brukar vara ett såpass stort tapp där. Någon som har anmält sig på nyårsafton lite efter midnatt och tycker att “nu kör vi gänget” och så blir det kanske inte exakt så, säger Stefan och skratten förflyttar sig som vågor.

-Vi behöver ha respekt för det flödet som ständigt måste ske.
-I början verkar det ganska lugnt när de går i mål här vid tvåtiden. Det rullar på och är hyfsat glest i leden.

-Men ganska snart sen, vid tre- halv fyra så blir en väldigt märklig känsla om man inte varit med om det innan. “Finns det ens så här många människor tänker man?”, säger Stefan
-Så vi måste alla hjälpas åt. “Ja, det var jätteduktigt av dig men nu måste du hitåt”. Den känslan skall vi ha allihopa.

“Parallellt med det blir det allt mer komplext att driva en förening”

Från den mindre föreningen till det stora evenemanget uttrycks ord som formulerar utmaningen att attrahera och engagera funktionärer. Många ideella ledare valde att inte komma tillbaka till idrotten efter pandemin (1). Parallellt med det blir det allt mer komplex att driva en förening och kraven på de ideella krafterna blir allt större på de individer som engagerar sig ideellt i föreningslivet(2). “Och vid sidan av den ideella idrotten växer hela tiden nya kommersiella erbjudanden fram”, menar Svenska Friidrottsförbundet.

Hur kan vi tillsammans beröra den enskilda individen för att idrotten i det större perspektivet ska kunna bibehållas och växa? Hur kan vi tillsammans lyfta varandras engagemang och påminna oss om vad idrotten kan ge och har gett? Och vad kan just du bidra med?

-Och just bemötande av varje enskild löpare, den är så himla central, säger Stefan och tittar på gruppen av unga aktiva Maik:are blandat med engagerade föräldrar och ledare.

-För tänk er själva när ni kommer till ett lopp och känner “Det var ingen som såg mig, ingen som var glad och ingenting”. “Hit kommer jag inte tillbaka”.

-Eller så tänker man “Varvet, vilken jädra grej!” “Det var solsken och där stod Nils och bara “Woooh!” Snyggt, du är i mål, bra jobbat”,

-Stefan, vem är ledare för varje station?
– Ni som varit med på stationerna innan, säg gärna det: “Ja, jag har ju varit med här några gånger, så här brukar vi göra”
-Och så resonerar ni kring det och hittar ett bra samarbete.

-Men det är ju inte säkert. Det kanske är en klantskalle som varit med fem gånger och så är det någon ny som är ett geni, så vi måste hjälpas åt, poängterar Stefan och säger skämtsamt;
-Vem vet vem som är geniet och inte här?

Stefan Rönnäs, är en av Mölndals AIK huvudledare och har varit delaktig i Göteborgsvarvet under trettio års tid. Det är med humor i rösten han överför struktur, rutiner och en go känsla inför dagen när han hälsar på alla under morgonen.

-Vi försöker kommunicera ut att Varvet är ingen vinstmaskin, utan att vi gör detta tillsammans med förbundet. Att det är en viktig punktinsats om året, säger Stefan.

“Hur många arrangemang skulle inte försvinna utan alla de oumbärliga människorna?”

Förändrade förutsättningar gör det viktigt att våga prova nya arbetssätt och samarbetsvägar(3). Och att samlas och samverka bakom ett “Vi” är en nyckel för att tillsammans skapa ett attraktivt Göteborgsvarv såväl som motivation för ett åter växande föreningsliv. Och som Janne Åkerblom frågade i en krönika för Lidingöloppet: “Hur många arrangemang, klubbar, träningar och tävlingar skulle inte försvinna utan alla de oumbärliga människorna?”.

Funktionärerna packar upp medaljer ur de bruna pappboxarna och knipsar bananer från klasarna. Inför 2023 har varje funktionär fått möjlighet att genomföra en digital utbildning så att alla funktioner oavsett sida av Göta Älv, oavsett om du är en av de 3693 stycken som langar vatten, stöttar löpare i sjukvårdstältet, kör ledarkollon, leder startgrupperna fram till linjen eller är flaggvakt, – skall ha samma grund att stå på för att kunna känna dig trygg och engagerad i ditt uppdrag och för att säkra kvalitetet på hela evenemanget. Och för Åsa Håkansson, projektledare på Göteborgsvarvet, är funktionären en solklar målgrupp att jobba med för att stärka evenemanget:

-När vi skapade utbildningen var fokus till stor del på just evenemanget och praktisk info men vi ville också förmedla vilken ovärderlig insats våra funktionärer gör och hur viktigt deras arbete och bemötande är för våra löpare och besökare. Våra funktionärer får alltid ett väldigt bra betyg i deltagarundersökningarna och vi ser verkligen värdet i att jobba ännu mer med just målgruppen funktionärer för att stärka evenemanget!

10.15

När föreningar är förankrade i varandra och förbundet förankrade i föreningarna är syftet tydligt; Att stärka löpningen, skapa förutsättningar för föreningslivet och skapa ett attraktivt evenemang i och för Göteborg. Från målområdet, genom maratonporten och under övergångarna möter du Marthin, styrelseledamot i Utby IK, som för andra året buntar fast banderoller som skall löpa längs med hela startrakan. Deras uppdrag började vid 08.00 och snart är det utfört.

-Det är lite svårt att få tag på funktionärer men när de väl är här tycker dem att det är kul, säger Marthin

Klockan närmar sig 11.00 och uppmärksamheten dras mot IK Vikingens klubbstuga, belägen ett ögonkast upp till höger från starten, intill skogsdungen.

-Det verkar som att vi är för många funktionärer, säger Marthin och problemet känns beträffande positivt.
-Vi har fler funktionärer än jackor.

Om bara en stund samlas gruppen för att delas in i respektive startfålla.

-När ni har på er såna här jackor kommer ni få väldigt mycket frågor från löpare, säger Marthin och drar i armen på sin egen jacka.
-Typisk fråga är; Var hämtar jag mitt startnummer? Var finns det toaletter? Var lämnar man sina kläder och väskor?

Arenaföreningen Utby IKs funktionärer skall nu skingra sig till fjorton mindre grupper som leder löpare fram till startlinjen och släpper iväg dem, för att sedan gruppera sig på nytt till en ny startgrupp.

-Abdisalam, du kan gå fram till elitstarten här, säger Marthin och visar en skylt framför.
-Vi tar bara ledare nu eller?
-Ja, vi börjar så.
-Lena, är du också på plats? Då hittar du din pinne.
-Kan ni skingra er runt pinnarna så vi kommer fram?
-Bittan tar Varvet-veteranerna.
-Mia?
-Ja!
-Super!
– Okej, Jens! Startgrupp 5
-Anna, Startgrupp 2

13.00

Alltmedan Spårvägens Archie Casteel löper tätt samman med kenyanerna Edmond Kipngetich, Bravin Kipro och Alex Kibet de första hundra meterna, väntar tusentals upplagor av årets Varvetmedalj på innerplan.

Funktionärerna står uppställda efter mållinjen för att fösa fram den ständigt strilande strömmen av svettiga löpare. Vatten skopas på nytt och på nytt och på nytt från tunnorna tills dess att hundratals muggar står uppställda.
Alexander Nilsson, friidrottskoordinator på Göteborg Friidrott diskuterar prisutdelningen för Cityvarvet med några MAIK:are och snart är Ivan Magnusson från Sävedalens AIK den förste att inviga målet efter 4,3 kilometer löpta från starten på Götaplatsen, som gick av exakt samma sekund fyrverkerierna släppte iväg löparna för det stora Varvet över broarna.

Och när Edmond Kipngetich närmar sig målet som förste löpare ställer sig Slottsskogsvallen upp. Jublet faller som dominobrickor mellan bänkraderna på Slottsskogsvallens läktare. Hårstrån på huden reser sig av rysning, glädje och eufori.

Klockan slår 14.01.46 när han korsar målbanderollen. Efter fem timmars förberedelser börjar nu det verkliga uppdraget för Mölndals funktionärer och fortsätter för de 3600 andra ute längs med banan. “Det är en skatt vi har tillsammans”, säger Förbundschef Eva-Lena Frick.

Göteborgsvarvet i siffror

  • 39899 anmälda
  • 30600 startande
  • 30215 fullföljande
  • 3863 funktionärer

Källor:
(1) “Ideella ledare helt avgörande för idrotten”
(2,3) “Utmaningar, Strategi 2025”
“Utan oss oumbärliga”


2023-05-30

← Alla nyheter