Elmi­na med vän­ner tar Löpartåget till Göteborgsvarvet

Elmi­na Sak­si är en ruti­n­er­ad Varvetlö­pare med imponerande 1:21:04 som bäs­ta Varve­tre­sul­tat. Hon sik­tar dessu­tom på nytt per­son­bäs­ta under Göte­borgsvarvet 2023. I år reser Elmi­na och hal­va grannskapet med Löpartåget till Göteborgsvarvet. 

Det började med att Elmina tipsade vänner om att hon själv skulle träna kl 18.30 varje torsdag, med målet att hinna umgås med flera samtidigt som hon tränade. Nu är träningen ett stående inslag för träningsgruppen Skarpshagsgasellerna, vänner och grannar från stadsdelen Skarphagen i Norrköping. Tillsammans med SJ belönar vi hållbart resande och alla Löpartågets resenärer får startgrupp 8 (eller bättre med eget seedningsgrundande resultat). Skarphagsgasellerna kan umgås, peppa varandra både till och från loppet, samt starta tillsammans i Göteborgsvarvet.


Hur många gånger har du sprungit Göteborgsvarvet?
-
7 gånger. Första gången bodde jag i Göteborg och det var mitt första lopp som jag tränade målinriktat för. Målet var under 2 timmar men det gick betydligt snabbare än så, 1:37. Det berodde mycket på den fantastiska publiken som peppade mig.

Du kommer åka med Löpartåget som vi arrangerar tillsammans med SJ, till och från Göteborgsvarvet i år. Hur kom det sig att du väljer att åka det?
-
Jag åkte förra året och älskade att få vara på samma ställe som likasinnade. Jag gillar inte att ha för mycket ensamtid inför ett lopp, då är det lätt att jag analyserar och börja ”oroa” mig för saker jag inte kan styra över. Tillsammans med andra inför lopp blir det inte bara fokus på mig och när man sätter ord på det man känner inför blir det inte lika stort, snarare vet man att många känner igen sig i samma saker och man kan nästan skratta åt det. Det är samtidigt väldigt bekvämt att få nummerlappen redan på plats i tåget!

Det allra bästa är dock att åka hem tillsammans, så roligt att höra om andras erfarenheter och analyser samt nya loppmål.

Hur ser du på årets lopp? Satsar du på en behaglig löptur i skönt tempo eller satsar du på personbästa?
- Jag har lyckats springa loppet snabbare för varje år och det har höjt mitt självförtroende, fast att banan inte är helt flack går det att springa på en bra tid. Jag springer nästan alltid med målet att slå mitt personbästa och så blir det även i år.

Vad har du för personligt rekord på halvmaraton och när satte du det?
- Förra året i april 2022 sprang jag Berlin halvmarathon på 1:20:45, knappa 2 månader senare sprang jag nästpers på Göteborgsvarvet på tiden 1:21:04, jag tycker att det sistnämnda loppet var en bättre prestation.

Vad kommer vara största utmaningen med att slå din tid på Varvet?
- Jag har haft förmånen att kunna träna målinriktat i över 10 år utan några större avbrott vilket har varit den största anledningen till min utveckling. Men det var ju betydligt lättare att persa förr, det kan låta lite att jag ska springa varje km någon sekund snabbare men det kan vara den sekunden som gör att jag inte orkar hålla tempot hela vägen. Samtidigt måste jag våga spänna bågen för det är svårt att ta igen förlorade sekunder i slutet. Det är inte alltid lätt att undvika stress, sömnbrist och sämre energiintag vilket spelar in på dagsformen. Sen har vi såklart den stora faktorn vädret, vind och ev en värmebölja är de stora utmaningarna.

Hur är formen just nu? Hur mycket löpning blir det i veckan? Hur lägger du upp träningen från nu och fram till loppet?
- Hyfsad bra! I skrivande stund är jag lite nedtränad då jag snart ska springa Jerusalem Marathon om några dagar. Jag springer 6 dagar i veckan och de flesta passen är väldigt lugna. Utöver det ett tröskelpass och någon annan typ av intervallpass. Tillsammans med Skarphagsgasellerna har vi kört backar varannan vecka, det tar vi med oss under varvet! Det är bra att vara förberedd för att ta sig över broarna.

Har du något tips till de som nu har lite ångest för att det inte är så lång tid kvar till Göteborgsvarvet, vad ska de tänka på att få in i träningen och vad ska de inte slarva med?
-
I min träningsgrupp är det bara jag som sprungit Göteborgsvarvet innan, så några är rejält nojjiga och tror att de måste ha sprungit 21 km innan. Tack vare att något magiskt händer med många av oss när vi på en nummerlapp så försöker jag lugna mina löparkompisar med att 15 km troligtvis är fullt tillräckligt då deras mål är att ta sig runt. Det är dumt att panikträna och känna sig sliten så här nära inpå. Skador är tyvärr vanliga när huvudet vill mer än kroppen.

Har du mer träningsvana och vill ta dig an Göteborgsvarvet med prestationsambition skulle jag rekommendera att köra 2-3 pass med långa sega backar inför loppet, t ex 2 set av 5 x 45 s med bra fart även utför. Vila 30 sekunder innan du kör nästa backintervall med hög fart.

När du sedan springer uppför Älvsborgsbron kan du tänka, jag behöver bara springa uppför en gång, på mina träningspass upprepade jag samma backe ca 10 ggr. Det kan stärka dig mentalt.

Träna på att hålla ditt halvmarathontempo under en längre tid. T ex 2 x 20 min med 5 min jogg mellan. Då vill jag också tipsa om att testa att inta energi som gel i tävlingsliknande sammanhang. Jag förvånas över att inte fler motionärer fyller på med energi efter ca halva loppet. Det kan vara avgörande för orken och motivationen.

Du startade upp träningsgruppen Skarpshagsgasellerna, där många nu står inför sitt första halvmarathon. Vad ger det dig att motivera andra i sin löpning?
-
Det är jätteroligt att få vara med på deras ”resa”, löpning är så kul och utvecklande både fysiskt och mentalt och det är en ynnest att få vara med när de springer en halvmara för första gången. Vi kommer att ha så mycket att prata om både på väg till Göteborgsvarvet och framförallt hem. Då minns jag själv hur jag kände för 10 år sedan när jag var nybörjare och förstår vad lopp och träningen gjort med mig som person. Glädjen och självförtroendet som växer hos mina träningskompisar är fantastisk att se.

Hur går träningen för dem?
-
Bra, tack vare vår träningsgrupp nu de fått nya löparvänner och springer flera gånger i veckan. De har hittat jämna träningskompisar så att de kan hålla samma tempo på distanspassen. Varje torsdag kl 18:30 kör vi olika typer av intervaller och då anpassar vi passet så att alla kan vara med oavsett hur snabb man är.

Kommer det att märkas att Elmina och Skarpshagsgasellerna åker med Löpartåget?
-
Vi är 7 st som åker och vi har tryckta jackor med Skarphagsgasellerna på. Förutom att vi syns hörs vi säkert också!

Namn: Elmina Saksi
Ålder:
43
Aktuell med: Åker Löpartåget till Göteborgsvarvet med Skarphagsgasellerna, följ vårt äventyr på @elminasaksi
Mål på Göteborgsvarvet:
Under 1:21
Bästa minne från Göteborgsvarvet: Mitt första riktiga lopp var Göteborgsvarvet 2012

Boka Löpartåget

2023-03-19

← Alla nyheter