En självk­larhet att bidra till folkfesten

Göte­borgsvarvet är inte bara ett av Sveriges störs­ta idrott­sev­en­e­mang till antalet delt­a­gare utan ock­så världens störs­ta halv­mara­ton. För Pri­or­itet Finans är det självk­lart att vara huvud­part­ner till löparfesten.

– Göteborgsvarvet betyder så mycket för så många. Inte bara för de tiotusentals löparna som springer, utan för så många föreningar i Göteborg och för staden som helhet, säger Nils Wiberg, vd för huvudpartnern Prioritet Finans.

1980 gick startskottet för den första upplagan av Göteborgsvarvet och 1 800 löpare gav sig ut längs stadens gator. Sedan dess har över en miljon löpare deltagit i loppet som sedan 1982 har start- och målgång vid klassiska Slottsskogsvallen.

Göteborgsvarvet arrangeras av Göteborgs Friidrottsförbund till förmån för friidrottsverksamheten i regionen och har under åren utvecklats och omfattas i dag bland annat också av Trailvarvet, Stafettvarvet, Specialvarvet, Minivarvet och Lilla Varvet. Förra året genomfördes även Göteborgsvarvet Marathon som avslutning av Göteborgs 400-årsjubileum.

Över 50 000 deltagare är varje år anmälda till löparfesten och ett 100-tal föreningar ställer upp med funktionärer och ser till att evenemangen går att arrangera. Överskottet, som förra året var nästan sex miljoner kronor, går direkt tillbaka till idrottsrörelsen för att investeras i föreningarnas ungdomsverksamhet och driften av träningsanläggningen Friidrottens Hus.

– Det är en fantastisk folkfest som sätter Göteborg på kartan och där löparna och publiken bidrar till att ökad turistomsättning och förbättrad folkhälsa. Dessutom betyder Göteborgsvarvet så mycket för många breddföreningar som får vara med och dela på överskottet. Det är ett fantastiskt evenemang och som Göteborgsföretag är vi extra stolta över att vara huvudpartner, säger Nils Wiberg, vd på Prioritet Finans.

– Friidrotten är oerhört inkluderande och det märks inte minst under Varvetveckan där det finns möjlighet för alla att delta, oavsett ålder eller kön och oavsett om du har en funktionsnedsättning eller inte.

Över 200 000 åskådare följer varje år Göteborgsvarvet längs banan. Prioritet Finans kommer förutom på nummerlapparna och storbildsskärmen synas med en portal på Hisingen, dit löparna tar sig efter en krävande stigning över Älvsborgsbron innan de vänder tillbaka till fastlandet över Hisingsbron.

– Liksom många andra verksamheter och evenemang var det tufft för oss under pandemin, men tack vare våra partners, samarbetsföreningar och deltagare har vi fått möjlighet att arrangera och uppleva Göteborgsvarvet igen de två senaste åren. Vi är väldigt glada att Prioritet Finans, men sin starka koppling till såväl Göteborg som föreningslivet, fortsätter att vara en av våra huvudpartners, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.

Varvetveckan 2024 startar den 12 maj med Trailvarvet och Tailvarvet Walk, fortsätter sedan med Stafettvarvet 15 maj och Specialvarvet 16 maj innan det är dags för världens största halvmaraton, Göteborgsvarvet den 18 maj. Under den helgen arrangeras också Cityvarvet, Lilla Varvet och Minivarvet.

2024-02-15

← Alla nyheter