Pre­miären för Göte­borgsvarvet Marathon fly­t­tad till 2023

Sam­tidigt som Göte­borg firar 400 år går start­skot­tet för förs­ta uppla­gan av Göte­borgsvarvet Marathon. Den 3 sep­tem­ber 2023 är det dags för tusen­tals löpare att uppl­e­va stadens his­to­ria längs den 42 195 meter lån­ga banan och nu är anmälan öppen för alla.

Pandemin satte inte bara stopp för den tänkta premiären av Göteborgsvarvet Marathon förra året utan även för Göteborgs stora födelsedagskalas. Nästa år är det dock dags för såväl det stora firandet som en ny löparfest.

Startskottet för Göteborgs 400-årsfest går den 2 juni och avslutas den 3 september då löparna i den första upplagan av Göteborgsvarvet Marathon skickas ut på dubbla varv längs Göteborgs gator.

– 300-årsfirandet fick skjutas framåt två år till 1923 då bland annat Slottsskogsvallen, Botaniska trädgården, Liseberg, Svenska mässan och Göteborgs konstmuseum invigdes och 2023 är det dags för nya evenemang att födas. Göteborgsvarvet Marathon kommer att göra finalhelgen av vårt firande extra minnesvärt. Som vi har väntat på att få fira vår fina stad, säger Mia Samuelsson som arbetar med jubileumsfirandet för Göteborg & Co.

Göteborgsvarvet Marathon startar i Slottsskogen och det första varvet är till stor del likt det klassiska Göteborgsvarvet, medan det andra varvet tar löparna längs en annan väg på Hisingen och sedan via Göteborgsoperan, Amerikahuset, Fiskhamnen och längs Södra Älvstranden när Hisingsbron har avverkats.

– Det är jätteroligt med ett nytt lopp som breddar och utvecklar evenemangsutbudet i Göteborg. Nästa år får vi en stor löparfest både på våren med Göteborgsvarvet och på hösten när Göteborgsvarvet Marathon avgörs och tusentals deltagare besöker staden, säger Madeleine Eriksson som arbetar med återkommande evenemang på Göteborg & Co.

Redan innan den officiella anmälningen nu öppnar är över 8 000 löpare anmälda till Göteborgsvarvet Marathon 2023, då många av de anmälda till loppet som inte blev av 2021 flyttat sina platser.

–På samma sätt som Göteborgsvarvet gett stora avtryck både nationellt och internationellt kommer Göteborgsvarvet Marathon att bli uppskattat av såväl elit- som motionslöpare. Att vi får göra det i samband med Göteborg 400-årsfirande, där vi bland annat passerar jubileumsparken två gånger, gör att det här loppet kommer att bli extra speciellt och vi får möjlighet att visa upp vår fantastiska stad från sin allra bästa sida, säger Göteborgsvarvets evenemangschef Erik Bergkvist.

Medaljen som alla som fullföljer Göteborgsvarvet Marathon får är skapad av smyckeskonstnären Carolina Claesson från HDK. Ett av Göteborgs mest klassiska uttryck, stadsvapnet, är omgivet av en lagerkrans.

Anmälan

2022-02-25

← Alla nyheter