Göte­borgsvarvets banan­er räd­das av Rscued

Göte­borgsvarvets överbliv­na banan­er räd­das och blir till god smooth­ie tack vare Rscued. De överbliv­na banan­er­na kom­mer ock­så dyka upp i en glass­bar i Stock­holms skärgård.

– Vi ser verkligen fram emot att vara en del av folkfesten och att bidra till minskat svinn genom att ta hand om Göteborgsvarvets överskott av bananer, säger Truls Christenson, frukträddare och medgrundare till Rscued.

Sedan 2015 har Rscued bekämpat frukt- och grönsakssvinnet. Hittills har man lyckats rädda och förädla mer än 2000 ton frukt och grönsaker till goda juicer, shots och smoothies. Produktportföljen tillåter man variera utefter säsong och vad som behöver räddas för stunden. För Göteborgsvarvets del är det framför allt bananer som kommer att behöva räddas.

– Traditionellt räddar vi frukt och grönsaker från butiker och grossister men det kan också vara för Göteborgsvarvet. När det är så många deltagare involverade är det givetvis svårt att beräkna exakt hur många bananer som kommer att gå åt. Där ser vi till att allt överskott kommer till användning, säger Truls Christenson, frukträddare och medgrundare till Rscued.

De bananer som räddas kommer att bli till en bananpuré som främst ska användas i de smoothies som produceras under sommaren och hösten men Götebrogsvarvets bananer kommer även att dyka upp i en glassbar i Stockholms skärgård. Det är Kalle Möller, känd från Youtube-succén Paradrätten, som kommer att ha en pop up-glassbar på ön Möja i sommar. Möller kommer även tillsammans med Sofia Dalén att gästa uppvärmningen för vissa startgrupper tillsammans med STC i samband med starten till Göteborgsvarvet.

Förutom att rädda bananer kommer Rscued synas med flera aktiviteter under Göteborgsvarvet. I samband med nummerlappsutdelningen bjuder de på shots och rödbetsjuice och i Entréparken har de byggt upp ett stort beduintält som säkert kommer locka många blickar till sig.

– Det är ett annorlunda tält som sticker ut och där inne har vi byggt en mocktailbar där vi kommer skaka alkoholfria drinkar och bjuda på en härlig vibe, säger Truls Christenson som ser fram emot att Göteborgsvarvet närmar sig.

– Det är en otrolig folkfest och en jätteapparat. Vi har preppat och laddat för detta länge så vi ser verkligen fram emot att starta igång den här festen.

2024-05-15

← Alla nyheter