Göte­borgsvarvets blå lin­je är på plats – återi­gen tack vare Ove

Helt plöt­sligt är den bara där. Den blå lin­jen som skvall­rar om att både våren och världens störs­ta halv­mara­ton är på ingång. Ove Nord har var­it med sedan starten 1980.
– Så fort man bör­jar måla så upp­märk­sam­mas det run­tom i staden, säger Göte­borgsvarvets linjegeneral.

Den blå linjen är färdigmålad och folkfesten kan börja. 250 liter blå färg har blivit den blå linje som ska vägleda alla löpare från starten på Margretebergsgatan genom Göteborg och till målet på Slottsskogsvallen.

– Linjen målas i etapper för att vi ska kunna anpassa oss till trafiken. Trafiken stängs inte av utan vi kör långsamt med varningsblinkers och ibland hoppar vi ut och kör med flaggvakt. Vi körde en runda i söndags, en i onsdag och sen lite finputs i slutet av veckan, säger Sara Stange, banchef Göteborgsvarvet.

Till sin hjälp att måla den blå linjen har hon Ove Nord. 81-åringen har målat vägen för löparna sedan starten 1980 och är nu klar med arbetet för 43:e gången.

– Fram till 1997 så målades de för hand. Då tog det flera dagar men det går betydligt snabbare idag. Vissa delar av innerstaden gör vi på natten annars så ger vi oss ut när det i regel är lite trafik på dagarna, berättar Ove.

Totalt går det åt cirka 16 burkar färg och då stenplattor, cykelbanor, grusvägar och spårvagnsspår inte målas innebär det ungefär en burk per kilometer. Färgen torkar på bara några sekunder och försvinner sedan av sig självt med hjälp av trafik och regn på omkring två veckor.

2024-05-18

← Alla nyheter