Joel Språng tar Trail­varvet till nya höjder

Joel Språng, grun­daren för Språng Trän­ing & Även­tyr som bland annat dri­ver en av Göte­borgs störs­ta löp­grup­per för trail, tar sig an Trail­varvet 2023. Inte bara som en av alla trail­sugna löpare, utan den här gån­gen som medar­rangör. Till­sam­mans med Joel finsli­par vi trailup­plevelsen och tar Trail­varvet till nya höjder. Idag får ni chansen att lära kän­na Joel och ta del av hans all­ra bäs­ta trailtips, bland annat var Göte­borgs trail­par­adis” finns!

Hej Joel, för de som inte redan känner dig, vem är du?

Joel Språng, 38 år från Göteborg som springer väldigt mycket trail. Driver Språng Träning & Äventyr där jag har möjligheten att arbeta med min passion och erbjuda löpare/deltagare att hitta äventyret i vardagen. Fokuserar mycket på traillöpning då äventyret och upplevelsen är större i skogen eller på fjället. Känslan att t.ex. springa uppför ett högt berg eller en barrig böljande stig är nästan obeskrivlig, som att vara ett litet barn igen :) Friheten och äventyret är det som driver min passion för traillöpning.

Du springer mycket trail i Göteborg, har du någon favoritplats att dela med dig av?

Göteborg har fördelen att det finns många bra och roliga platser att springa trail på. Det är väldigt fint i Änggårdsbergen, Skatås, Hisingsparken och Sisjön. Men min absoluta favoritplats är på stigarna och i bergen runt Utby. Barriga och böljande stigar blandas med branta tuffa backar och en otrolig utsikt över hela staden. Ett riktigt trailparadis som har det mesta!

Du har sprungit Trailvarvet flera gånger upp och ner längs Änggårdens höjder, stigar och dalar, vad tycker du är den största utmaningen längs den 11,5 km långa banan?

Trailvarvet har en rolig och utmanande bana, tekniska stigar blandas med en del lättlöpta. Största utmaningen är de olika backarna utmed banan, särskilt de i slutet. Men där bjuds man på fantastisk utsikt över havet så är värt allt slit.

Blir det några nyheter inför året Trailvarvet 2023?

Några nyheter blir det allt. Men dessa är fortfarande superhemliga ;)

Spännande! Din favoritdel av Trailvarvets bana kan du bjuda på va?

Utförslöpan från banans högsta punkt uppe vid Ljungheden ned till Eklanda, (även om en liten bit av den sträckan går lite uppför). Ca 1 km flowig stig utför med perfekt lutning på backen så att man kan flyga fram, vinden i håret och verkligen bara slappna av och köra. Blir som en femåring utan konsekvenstänk och bara trycka. Fantastiskt roligt!

Tips på hur man på bästa satt lägger upp träningen inför ett traillopp?

Genom att träna många pass i skogen och på stigar. Träna på att springa en del uppför och utför men också att våga springa på i teknisk terräng. Våga lämna asfalten/gruset och bara ge sig rakt ut i spenaten. Fokusera på upplevelsen och tekniken, farten kommer i andra hand. Att springa i skogen är också betydligt skonsammare än att nöta asfalt så ta chansen att komma ut. Beroende på längd på loppet så försök att få till tre pass i veckan, med tre pass kommer du långt.

Ett pass med mycket fart i, olika former av intervaller eller i backe. Gör en rolig och äventyrlig slinga i skogen som du springer snabbt 5-8 gånger beroende på längd. Sedan springer du ett pass i ca 60 min i en fart som du blir lätt andfådd i, du skall kunna springa hela sträckan utan att bli knäckt. Får gärna springas på en någorlunda kuperad sträcka. Sista passet är ett långpass som är ungefär lika långt som ditt kommande lopp, kanske någon km längre. Här springer du i en lugn och go fart. Upptäck några nya stigar, vandringsled. Ha med dig några kompisar och bara ge dig ut på äventyr. Så klart hänger du med när vi springer Trailvarvet i mörker 28 februari annars är du välkommen att vara med i någon av våra löpgrupper som testar spännande stigar i Göteborgsområdet.

Kul! Om man vill delta på träningspasset Trailvarvet i mörker den 28 februari, hur gör man då?

Det gör man enkelt via min hemsida, eventet hittar ni här.

Och under själva loppet, vad bör man tänka på då?

När du springer traillopp får du tänka på att många lopp är kuperade och kan vara tekniska. Det är oftast lite jobbigare (roligare!) än ett platt asfaltslopp. Detta gör att du får försöka hushålla med din energi och kraft. Börja lugnt och kom in i loppet, men våga ändå trycka på lite. Gäller att hitta rätt fart så att du orkar eller till och med kan avsluta i ett högre fart. På tävling kan du också spara lite krafter genom att gå i backarna. Utöver det passar du också på att njuta av omgivningarna och hur mäktigt det är att flyga fram på de sköna stigarna.

Sist men inte minst, vad ser du fram emot inför årets genomföranden?

Känslorna på alla deltagare när de går i mål. Känslan och lyckan av att ha klarat av utmaningen är underbar. All glädje som uppkommer när 1000 personer springer och utmanas tillsammans är mäktig.

Tack Joel!

SPRÅNG TRÄNING & ÄVENTYR
Träningsföretag som fokuserar på löpträning och mycket traillöpning och äventyret man får när man Springer i skogen, i fjällen eller upp på ett berg. Driver en utav Göteborgs största löpgrupper för trail - Spring Trail, samt coachar företag, personlig träning och arrangerar lopp och resor.

TRAILVARVET GÖTEBORG
Datum: Söndag 7 maj
Start: 13.00 Slottsskogsvallen
Banan:
Änggårdsbergen
Distans: 11,5 kilometer löpning eller 8 kilometer gång.


Mer info och anmälan


2023-02-03

← Alla nyheter