Johan Forsst­edt från pod­den Mara­ton­lab­bet debuter­ar i Göteborgsvarvet

Johan Forsst­edt skall för förs­ta gån­gen springa Göte­borgsvarvet, dessu­tom sik­tar han på att slå sitt per­son­bäs­ta på imponerande 1:16:18. Johan bor i Stock­holm och skall ta sig till Göte­borg med Löpartåget, ett bekvämt och håll­bart reseal­ter­na­tiv till löparfesten.

Johan driver tillsammans med Erik Olofsson podcasten Marathonlabbet, en podcast om deras löpning och flera intervjuer med forskare, tränare, löpare, nutriotionister, fysioterapeuter, styrkecoacher med flera. Idag är det vi som intervjuar Johan om hans träningsresa mot Göteborgsvarvet.

Har du sprungit Göteborgsvarvet tidigare?

– Nej, jag har faktiskt aldrig sprungit Göteborgsvarvet men jag vet ju såklart att det är Sveriges största löpartävling och har hört att det ska vara en otroligt härlig stämning längs banan. Jag har också förstått att det ska finnas en del utmanande backar att kämpa sig upp för.

Det ryktas om att du ska försöka persa, vad har du för personligt rekord idag på halvmaraton och när satte du det?

– Det ryktet är helt sant, jag kommer att göra ett försök att springa snabbare än 1:16:18 som är mitt personliga rekord från en liten tävling i Bålsta utanför Stockholm under Coronaåret 2020.

Vad kommer vara största utmaningen med att slå pers på Varvet?

– Den största utmaningen är väl att Göteborgsvarvet har några jobbiga backar i början av loppet och att även de sista fem kilometerna, när jag kommer vara som tröttast, går lätt uppför hela vägen till målet.

Hur är formen just nu? Hur mycket löpning blir det i veckan?

– Jag har inte sprungit någon tävling än i år men det känns som att formen är bra, jag har gjort många pass som varit bättre än tidigare år. Jag har haft bra kontinuitet och har kunnat träna ganska mycket och lagom hårt hela året. Från nyår fram till nu har det blivit i snitt 85-90 kilometer i veckan och som minst 79 kilometer en vecka.

Hur lägger du upp träningen från nu och fram till loppet? Har du ett träningsprogram du har lagt upp själv eller tar du hjälp av någon?

– Jag har fått inspiration av många löpare och tränare som vi har intervjuat i podden, och det har även hänt att jag har fått personliga råd från några av våra intervjupersoner inför viktiga lopp. Men jag lägger upp mitt träningsprogram själv då jag tycker det är kul att planera träningen och känner att jag kan vara mer flexibel då och lättare ta hänsyn till vardagen med jobb och familj, samt hur kroppen känns.

Har du något tips till de som nu har lite ångest för att det inte är så lång tid kvar till Göteborgsvarvet, vad ska de tänka på att få in i träningen och vad ska de inte slarva med?

– För det första tycker jag inte att någon ska behöva ha ångest inför Göteborgsvarvet, känner man att man har tränat för lite i vår får man kanske fokusera på löparfesten och ta sig igenom loppet på ett hyggligt sätt och släppa alla prestationskrav. Kanske får man inspiration till nästa års Varvet eller något annat lopp senare i sommar. Men jag tror samtidigt att det går att få till en rätt bra halvmaratonform på de veckor som är kvar fram till 21 maj. Det är såklart individuellt vad som är viktigast att få in i träningen, men generellt sett tror jag de flesta kommer tjäna mest på att fokusera på de lite längre passen. Jag skulle rekommendera alla att springa ett längre pass i veckan på mellan 15-25 kilometer, och ett annat pass med lite längre intervaller i den tänkta tävlingsfarten. Exempelvis 5x2 kilometer eller 3x3 kilometer. Utöver det kan man fylla på med något lugnt löppass och gärna ett styrkepass som fokuserar på ben och bål.

Din och Erik Olofssons podd Maratonlabbet har på kort tid blivit en av de mest etablerade poddar inom löpning, varför har den blivit så populär tror du?

– Jag hoppas att folk märker att vi älskar löpning och att vi verkligen vill vrida och vända på allt som kan göra oss till bättre löpare utifrån våra förutsättningar. Vi har gjort över hundra intervjuer med elitlöpare, tränare, forskare, fyscoacher, dietister, sömnexperter med flera och är aldrig rädda för att ställa en extra fråga och nörda ned oss ordentligt. Dessutom försöker vi själva prova mycket av det vi lär oss och delar öppet med oss av våra med- och motgångar till lyssnarna så att de inte behöver göra samma misstag som oss, haha.

Du kommer åka Löpartåget till och från Göteborgsvarvet, hur kom det sig att du väljer att åka det? Kommer det att synas och höras på tåget att Maratonlabbet är där?

– Jag bor ju i Stockholm och tycker att det känns väldigt smidigt att kunna åka till Göteborg på morgonen, springa loppet, duscha, heja på andra löpare, äta en bit mat och sedan ta tåget hem igen på kvällen, man blir garanterad en startplats i grupp 8 för att vara säker på att hinna tillbaka till returresan. Sedan får man ju även nummerlappen utdelad på vägen till Göteborg vilken känns supersmidigt.

Dessutom tror jag det kommer bli väldigt bra stämning på tåget både dit och hem och jag hoppas verkligen att det kommer märkas att vi åker tåget. Dels kommer vi bjuda med en del löparvänner på den här resan, och dels ska vi såklart spela in podden i tåget på vägen hem.

Namn: Johan Forsstedt

Ålder: 40

Aktuell med: Gör podden Maratonlabbet och ska debutera på Göteborgsvarvet i år.

Mål på Göteborgsvarvet: Att ha roligt och springa snabbare än 1:16:18

Resa med Löpartåget

2022-04-21

← Alla nyheter