Marathon­banans hår­daste backe är redo

Starten i Slottssko­gen, via Lin­né­gatan och Haga inled­er den omar­be­tade bansträck­nin­gen som tar oss vidare runt hela staden. När nyheten kom­mu­nicer­ades om att vi springer mot­sols och inled­er enligt ovan, möttes bansträck­nin­gen av hyll­ningar och spän­nin­gen inför lop­pet ökade rejält.

-Vi tror oss ha skapat en bana och en upplevelse som är värdig stadens 402 år långa historia, säger Åsa Håkansson, Projektledare för Göteborgsvarvet Marathon.

Maratonbanan går på en fysiskt krävande sträckning och är en rejäl utmaning för deltagarna.

-Det är varken en lätt eller snabb bana vi har här i Göteborg. Men desto större prestation och belöning efteråt, säger Åsa.

En av de tuffare passagerna är nu redo att avtäckas offentligt. Den stenhårda backen från havsnivå vid nya Färjenäsparken och upp till Älvsborgsbrons topp skall besegras två gånger. Banan viker in på den tajta och brantare vägen mellan bostadshusen hela vägen upp till gång- och cykelbanan.

-Vi vill att det skall kännas rejält i kroppen och bidra till en skräckblandad förtjusning, säger Erik Bergkvist, Evenemangschef på Göteborgs Friidrottsförbund.

Efter den flacka sektionen genom Eriksberg inleds stigningen på totalt 60 höjdmeter under ca 1 kilometer. Namnet på backen är bestämt till Eriks Berg…

-Backen är en utveckling jag tjatat till mig då jag vill att loppet skall bli minnesvärt på alla sätt. Namnet, på klassiskt göteborgskt manér, passar ju dessutom alldeles förträffligt med tanke på var backen också är belägen. Man får helt enkelt svära över mig när det drar lite i baksidorna uppför backen under andra varvet, säger Erik.

Göteborgsvarvet Marathon går av stapeln 3 september.


Läs mer om Marathonbanan

2023-08-17

← Alla nyheter