Nu star­tar Marathonhelgen

Göte­borgs offi­ciel­la 400-års­fi­rande avs­lu­tas i hel­gen – och det med löpar­fester såväl under lörda­gen som sönda­gen. Över 13 000 delt­a­gare är anmäl­da till Göte­borgsvarvet Marathon, Rosa Varvet, Mini­varvet Marathon och Mini­varvet Trail och tusen­tals per­son­er kom­mer att besö­ka Marathon Expo i Fri­idrot­tens hus.

– Det känns fantastiskt kul att skapa härliga minnen tillsammans med alla löpare, säger Göteborgsvarvets evenemangschef Erik Bergqvist.

När Göteborgsvarvet Marathon skulle avgöras för första gången 2021 satte pandemin stopp, men i på söndag är det äntligen dags för premiären av loppet. Den dubbla distansen jämfört med klassiska Göteborgsvarvet ska avverkas via två varv runt Göteborg. De som passerar mållinjen på 100-årsfirande Slottsskogsvallen har då tagit sig runt 42 195 meter.
– Göteborgsvarvet i sig är en utmaning för många, Göteborgsvarvet Marathon är dubbelt så långt och dubbelt så tufft. Men vi har många anmälda löpare som älskar utmaningar och jag tror och hoppas att de kommer att älska bansträckningen som är lite annorlunda och framför allt går åt motsatt håll om man jämför med halvmaran i maj, säger evenemangschefen Erik Bergqvist.
Över 11 000 deltagare är anmälda och de kommer att bli påminda om Göteborgs långa historia längs loppets gång.

Redan på lördagen är det dock för trippla arrangemang i Slottsskogen. Liksom Göteborgsvarvet Marathon är Rosa Varvet ett nytt lopp. Såväl start som mål sker i Slottsskogen och de 1 600 löpare som är anmälda har fem härliga kilometer i vackra Slottsskogen att se fram emot.
– Vi säger att det är årets viktigaste lopp. Vi arrangerar tillsammans med Bröstcancerförbundet för att öka medvetenheten kring bröstcancer och 50 kronor per deltagare går oavkortat till deras arbete, säger Bergkvist.
Sist men inte minst – dock för de minsta – arrangeras Minivarvet Marathon och Minivarvet Trail under båda helgdagarna. Barn upp till och med sex år får möjlighet att ge sig på en utmaning över 420 meter – en hundradel av maratondistansen – eller 210 meter i terräng.
• • •
En viktig del av Marathonhelgen är också Marathon Expo i Friidrottens hus, som är öppet fredag (12.00–20.00), lördag (12.00–18.00) och söndag (08.00–13.00). Förutom att nummerlappsutdelning sker där finns mängder av utställare och nya huvudpartnern Asics bjuder bland anat på en gratis löpstegsanalys.

LOPPEN UNDER MARATHONHELGEN


ROSA VARVET

Datum: Lördag 2 september
Start: Slottsskogen 11.00
Mål: Slottsskogen
Åldrar: Alla
Distans: 5 000 meter
Anmälda just nu: Cirka 1 600
Mer information https://www.goteborgsvarvet.se/marathonhelgen/rosa-varvet

MINIVARVET MARATHON

Datum: Lördag 2 september och söndag 3 september
Start: Slottsskogen, 10.00–16.00
Mål: Slottsskogen
Åldrar: 0–6 år
Distans: 420 meter
Anmälda just nu: Cirka 430
Mer information https://www.goteborgsvarvet.se/marathonhelgen/minivarvet-marathon

MINIVARVET TRAIL

Datum: Lördag 2 september och söndag 3 september
Start: Slottsskogen, 10.00–16.00
Mål: Slottsskogen
Åldrar: 0–6 år
Distans: 420 meter
Anmälda just nu: Cirka 430
Mer information https://www.goteborgsvarvet.se/marathonhelgen/minivarvet-marathon

GÖTEBORGSVARVET MARATHON

Datum: Söndag 3 september
Start: Slottsskogen från 11.00
Mål: Slottskogsvallen
Åldrar: Alla
Distans: 42 195 meter
Anmälda just nu: Cirka 11 200
Mer information https://www.goteborgsvarvet.se/marathonhelgen/marathon-2023

2023-09-01

← Alla nyheter