Pre­miär för doku­men­tärse­rien Vägen mot Varvet 21K

Göte­borgsvarvet är så myck­et mer än bara 21 kilo­me­ters meters löp­n­ing. I en doku­men­tärserie gjord av New Bal­ance får vi i fyra avs­nitt föl­ja Christof­fer Lars­son, Kajsa Barr, Sarah Arts och Char­lot­ta Melin i deras för­bere­delser inför lop­pet och får en unik inblick i hur löpar­grup­pen BNBRC ger dem gläd­je i den gemen­sam­ma träningen.

Den 21 maj går startskottet för Göteborgsvarvet 2022 där tiotusentals löpare kommer att ta sig drygt 21 kilometer på Göteborgs gator innan de passerar mållinjen på klassiska Slottsskogsvallen.

I en dokumentärserie på fyra avsnitt från New Balance, en i veckan inför Göteborgsvarvet, kommer vi att få följa fyra löpare som kombinerar träning med glädje, nöje, mat och gemenskap. De ingår alla i löpargruppen BNBRC – Burgers N Beer Run Crew – som lever efter mottot We run hard, we eat harder.

– Målet med Vägen mot Varvetär att inspirera och stärka löpare så att de är så förberedda de kan vara när startskottet går. Den här utmaningen är så mycket mer än 21 097,5 meter, då det handlar om tidiga morgnar, sega uppförsbackar och kanske även stunder av tvivel. Vi vill med hjälp av löparna från BNBRC skapa en härlig upplevelse och bygga en gemenskap som bidrar till att löpare tar sig hela vägen in i mål och kan fira när de passerar mållinjen, säger Hanna Löfberg, Nordic Marketing Manager på New Balance.

I det första avsnittet kommer vi att få följa Christoffer Larsson under ett träningspass i Stockholm som, vilket är standard hos BNBRC, avslutas med hamburgare och öl på en närliggande restaurang.

– Löpning för mig är världens bästa terapi, det är ärligt på så sätt att du inte är en starkare löpare än vad din svagaste punkt tillåter. Det är socialt, det är lika ofta vackert som det kan vara hemskt och är ett oslagbart sätt att komma ut i naturen och upptäcka nya platser, säger 34-åringen som var med och grundade BNBRC för fem år sedan och varit med på de flesta av de 200 intervallpass gruppen genomfört.

– Intervaller är bland det jobbigaste som finns i träningsväg men tjusningen är väl just att få ta ut sig maximalt och bli riktigt slutkörd. Som barn sprang man så fort man kunde flera gånger per dag, men tror det är få vuxna som ger 100 procent inom något egentligen på daglig basis. Intervaller är ett jättebra sätt att maximera sin träning och jag tror det behövs med tanke på hur vår livsstil ser ut med skärmjobb och mkt stillasittande. Att köra hårt med kompisarna och sen kombinera det med burgare och bärs är en oslagbar mix.

I senare avsnitt av dokumentärserien kommer vi även få följa tre andra medlemmar i BNBRC: Kajsa Barr, Sarah Arts och Charlotta Melin.

– För mig handlar inte löpningen så mycket om att hamna på prispallen utan mer om att bli svettig, utmana sig själv och ha roligt. Jag har flyttat runt i världen i mitt jobb och att joina löparklubbar på nya ställen har hela tiden gett mig rutiner och gemenskap, säger belgiskan Sarah Arts som växte upp i Storbritannien men sedan tre år tillbaka bor i Stockholm.

Charlotta Melin sprang Göteborgsvarvet för första gången 2012 och laddar nu för sitt sjunde, men det är först de senaste åren som hon verkligen fastnat för löpningen.

– Jag föll för löpningen på riktigt 2019, det var första året jag sprang regelbundet under årets alla årstider och tyckte att jag kunde kalla mig själv för löpare. Sedan september 2020 har jag sprungit med BNBRC, vilket har gett mig ännu mer löparglädje och massa nya vänner. Jag har insett att löpningen är det bästa jag vet. Det socialt, endorfinskapande, jobbigt, utmanande, inkluderande och framför allt roligt, säger hon.

Kajsa Barr är tidigare friidrottare som har tävlat för Sverige på dubbla junior-EM i medeldistans, men skador satte stopp för en fortsatt elitsatsning. Löpningen har dock fortsatt att betyda mycket för henne. Backintervallerna med BNBRC är något både hon och sambon Jakob njuter av.

– När jag hittade BNBRC blev jag väldigt glad att jag äntligen hittade en grupp där jag både kunde utmanas i min löpning och få ett socialt sammanhang igen! Sen jag började springa med gruppen har jag även utvecklats väldigt mycket i min löpning. Jag älskar att springa och träna inför lopp och nya mål. Jag motiveras av utmaningar och se hur långt jag kan nå och hur snabbt jag kan springa, och det är ännu roligare när jag kan göra det med andra som delar samma intresse. Löpningen har alltid varit en stor del av min identitet och min vardag, det är något jag saknat i många år!

Vägen mot Varvet sänds på Göteborgsvarvet.se med start den 27 mars.

BNBRC – BURGERS N BREW RUN CREW

Instagram: Instagram.com/bnbrc_

• BNBRC grundades 2017 av Christoffer Larsson och Marcus Hallbäck. Duon hade tidigare varit pacers för Nike+ Run Club och när den lades ner började de tillsammans med vänner springa i Hagaparken och tillsammans äta efteråt. Intervaller, burgare och öl på en närliggande restaurang blev startskottet på Stockholms trevligaste löpargäng.

• BNBRC tränar tillsammans på onsdagar och är uppe i 200 pass tillsammans. Upplägget bygger på att alla kan delta på sina egna villkor, passen är utformade så att man joggar ihop som uppvärmning sen springer passet individuellt (tempo och hastighet) fast ihop som ett lag, oftast backintervaller eller intervaller på löparbana.

• BNBRC styr också upp lopp, träningsresor, social event och umgås privat och tränar ihop i andra former. Här samlas alltifrån löpare som springer på elitnivå, till löpare som försöker hitta formen eller löper mest för det sociala och för att det är lättare och roligare när man tränar löpning ihop.
• BNBRC grund bygger på gemenskap, engagemang och löparglädje blandat med det sociala runtomkring. Det har alltid varit ideellt och alla är välkomna oavsett löpform. Mottot lyder: We run hard, we eat harder.

VÄGEN MOT VARVET 21K

Inför Göteborgsvarvet presenterar New Balance dokumentärserien Vägen mot Varvet där vi får följa Christoffer Larsson, Kajsa Barr, Sarah Arts och Charlotta Melin från löpargänget BNBRC. Kvartetten delar med sig av sin träningsresa inför Göteborgsvarvet 2022 där de stöttar, inspirerar och berättar hur löpningen blivit något mer än bara träning i deras liv.

Vägen mot Varvet 21K

2022-04-27

← Alla nyheter