Så före­byg­ger du kramp

Få sak­er är så job­bigt och irriterande som när kram­p­en smäller till under ett bra löp­pass eller under ett lopp. Får du det ofta finns även risken att du åker på brist­ningar eller lik­nande muskel­skador. Lyck­ligtvis finns det flera sätt att und­vi­ka och före­byg­ga kramp. Här är fyra tips från vår part­ner STC.

Äta och framför allt dricka ordentligt efter träning är alltid viktigt. Men det finns små knep för att även ligga steget före och slippa kramp.

Uppvärmning och stretch
Att stretcha en muskel efter träning är såklart viktigt. Men lägger du fokus på att värma upp ordentligt och även stretcha innan löppasset minskar du risken för kramp. En uppvärmd och uttöjd muskel tar längre tid på sig för att drabbas av sammandragningar. Särskilt när du skapar en rutin att värma upp och stretcha före löpning.

Vitaminer och mineraler
Får du i dig tillräckligt med kalcium och magnesium? Brist på dem leder till att du oftare får kramp. En varierad och balanserad kost rekommenderas. Förebygg genom att äta tillskott av vitaminer och mineraler – eller gå direkt till näringskällor som fullkorn, fisk, bananer och nötter. Med goda kalcium- och magnesiumnivåer i kroppen håller du krampen på många stegs avstånd.

Drick vatten
Både gammal kunskap och nutida forskning landar i samma sak: det är viktigt med vätska för att förebygga kramp. Vätskebrist leder till sammandragningar i muskler, som drar ihop sig och då bränner krampen till. Drick innan löprunda – och framför allt under tiden du tränar. Det är under längre pass du förlorar mest vätska, då behöver kroppen även regelbunden påfyllnad. Vatten, men gärna även sportdryck som innehåller salt och mineraler.

Ordentlig återhämtning
Förberedelserna inför nästa pass börjar redan när ditt senaste är avslutat. Stretcha, ät, drick och sov – eftersom återhämtning är ett bra knep att förebygga kramp. En utvilad och avslappnad kropp i balans är mindre benägen att åka på kramp, sträckningar eller bristningar. Fokus på återhämtning: det gynnar din kropp både kort- och långsiktigt.

Ta med dig dessa tips inför nästa löprunda!

Vill du ha fler hälsosamma tips, goda recept och träningsinspiration? Läs mer på STC Magazine här.

Om STC:
STC är stolt sponsor av Göteborgsvarvet, övriga lopp i Varvetveckan och Göteborgsvarvet Marathon. STC är en av Sveriges största gymkedjor med 200 gym från norr till söder. Tillsammans med motionsloppen sätter STC Sverige i rörelse för en bättre folkhälsa. Om din kropp ska hålla i det långa loppet rekommenderar vi tillsammans med STC kompletterande styrke-, kondition- och rörlighetsträning på STCs gym mellan löppassen och loppen.

2023-04-18

← Alla nyheter