Suc­cé för Mini­varvet och Specialvarvet


Det blev inget Mini­varvet i Slottssko­gen – men väl ute på skolor­na. Över 8 000 förskole­barn i Göte­borg­som­rådet kom­mer att springa lop­pet de kom­mande veck­o­r­na. Även Spe­cial­varvet kom­mer att arrangeras ute på skolor och dagli­ga verksamheter.

– När vi inte fick möjlighet att ta emot barnen i Slottsskogen öppnades möjligheten att arrangera hundratals lopp ute på skolorna i stället och jag är glad och stolt över det otroligt gensvar vi fått, säger Erik Bergkvist, evenemangschef på Göteborgsvarvet.

För två veckor sedan tvingades Göteborgs Friidrottsförbunds styrelse – efter dialog med bland andra Folkhälsomyndigheten, Polisen och sjukvården – att ställa in Göteborgsvarvet och övriga lopp under höstveckan 2021 i dess ursprungliga former. Anledningen var den ökade smittspridningen, de rådande restriktionerna och den starka avrådan från sjukvården.

Men när en dörr stängdes öppnades en annan. Omgående efter det tråkiga beskedet satte sig organisationen kring Göteborgsvarvet ner för att hitta lösningar för de anmälda deltagarna.

Tillsammans med Göteborg Energi erbjöds förskolor i Göteborgsområdet möjligheten att själva arrangera Minivarvet – och intresset var så enormt att anmälan tvingades stänga efter bara några dagar.

De kommande veckorna kommer därför 134 förskolor i regionen att arrangera egna upplagor av Minivarvet och runt 8 000 barn kommer att delta.

Samma erbjudande har tillsammans med Brixly nu också erbjudits skolor och dagliga verksamheter så att barn med funktionsvariationer får möjlighet att delta i Specialvarvet och få medaljer.

– Efter att det tunga beskedet att ställa in Göteborgsvarvet och övriga lopp har personalen varit oerhört beslutsamma i att ställa om och hitta lösningar för att kunna göra så många av de anmälda deltagarna som möjligt nöjda. Snabbt föddes idén om att i stället komma till skolorna. Att så många tusen barn får möjlighet att trots allt springa Minivarvet eller Specialvarvet på hemmaplan känns väldigt kul, säger Göteborgsvarvets evenemangschef Erik Bergqvist.

Sara Brankell, kommersiellt ansvarig på Göteborgsvarvet:

– Även våra partners har varit oerhört lösningsorienterade, flexibla och stöttande och tack vare dem kan vi fortfarande erbjuda många att vara en del av löparfesten. Just Minivarvet och Specialvarvet är två lopp som berör så många och därför känns det extra bra i hjärtat att de kan bli av under andra former.

2021-09-10

← Alla nyheter