Tips från dietis­ten Karo­line Pettersson 🍝🍌🥦

Nu är det 7 månad­er kvar till Göte­borgsvarvet och redan nu kan man påver­ka sin presta­tion och hur man kom­mer att springa. Tränin­gen är säk­erli­gen mån­ga igång med redan nu men har man lagt en tanke på kosten och hur man äter? Kosten har en stor del i presta­tio­nen och kan man trä­na lite bät­tre nu genom en bra kost så kom­mer man läg­ga en bra grund för att prestera kanske sitt bäs­ta lopp.

När det är en tid kvar behöver man inte snöa in på detaljerna kring kosten redan nu speciellt om målet inte är att vinna. Det är snarare helheten i det du äter som kommer att ta dig framåt och ge dig näring och energin!

Några enkla tips ur hälsoperspektiv är:

  • Kolhydrater! Välj gärna bland rotfrukter, ris, pasta, bönor, frukt, bröd, flingor och gryn så som exempelvis havregryn. Äter du bara vit pasta/vitt bröd idag kan det vara bra att byta ut det till fullkorn någon gång för att få i dig lite mer näring.
  • Proteiner! Finns i bland annat fisk, fågel, kött, ägg, keso, kvarg, soja, tofu, qourn, ost, linser och räkor.
  • Fetter! hittar du bland annat i avokado, oljor, fröer, nötter och feta fiskar så som lax och makrill.
  • Grönsaker! Ät gärna grönsaker av de grövre sorten så som broccoli, blomkål och andra härligheter för att få i dig bra med fibrer samt vitaminer och mineraler.

Det viktiga är att man ser till att man får i sig en varierad kost samt ha med sig att maten är en viktigt del för både prestera i vardagen och i träningen.

Följ Karoline Pettersson (@karolineepettersson) på instragram

2020-10-29

← Alla nyheter