Tips från dietisten Karoline Pettersson 🍝🍌🥦
Nu är det 7 månader kvar till Göteborgsvarvet och redan nu kan man påverka sin prestation och hur man kommer att springa. Träningen är säkerligen många igång med redan nu men har man lagt en tanke på kosten och hur man äter? Kosten har en stor del i prestationen och kan man träna lite bättre nu genom en bra kost så kommer man lägga en bra grund för att prestera kanske sitt bästa lopp.
När det är en tid kvar behöver man inte snöa in på detaljerna krinNg kosten redan nu speciellt om målet inte är att vinna. Det är snarare helheten i det du äter som kommer att ta dig framåt och ge dig näring och energin!
Några enkla tips ur hälsoperspektiv är:
• Kolhydrater! Välj gärna bland rotfrukter, ris, pasta, bönor, frukt, bröd, flingor och gryn så som exempelvis havregryn. Äter du bara vit pasta/vitt bröd idag kan det vara bra att byta ut det till fullkorn någon gång för att få dig lite mer näring.
• Proteiner! Finns ibland annat fisk, fågel, kött, ägg, keso, kvarg, soja, tofu, qourn, ost, linser och räkor
• Fetter hittar du bland annat i avokado, oljor, fröer, nötter och feta fiskar så som lax och makrill.
• Grönsaker! Ät gärna grönsaker av de grövre sorten så som broccoli, blomkål och andra härligheter för att få i dig bra med fibrer samt vitaminer och mineraler.
Det viktiga är att man ser till att man får i sig en varierad kost samt ha med sig att maten är en viktigt del för både prestera i vardagen och i träningen.
Följ Karoline Pettersson på instragram
2020-10-29