Värmer upp inför Göte­borgsvarvet Marathon – med ett maraton

För vis­sa är det en utman­ing att springa ett mara­ton­lopp. Daniel Måledal ger sig på den tuffa uppgiften att springa två sty­ck­en i helgen.

– Det är bara att slå på pannbenet, säger ambassadören för Göteborgsvarvet Marathon.

För sex år sedan var han, enligt egen utsago, en soffpotatis. Då hittade Daniel Måledal löpningen och har älskat den sedan dess. I dag driver han instagramkontot @charity_runner som har över 18 000 följare och är ambassadör för så väl Helsingborgs Marathon och Göteborgsvarvet Marathon.

Så när det visade sig att de går dagarna efter varandra var det bara att anta utmaningen.

– Jag kan gå igång på olika utmaningar och det ska bli kul att testa något jag inte gjort tidigare. Jag får försöka anpassa farten båda dagarna så att jag orkar. Sedan kommer det att bli tufft mentalt. Det spelar ingen roll att man säger att man ska ta det lite lugnt, efter 25–30 kilometer blir det ändå alltid jobbigt och man undrar vad man håller på med, säger Måldedal med ett skratt.

Vad är det då som har drivit Måledal till att hittills ha fullgjort elva officiella maratonlopp?

– Alla är olika, men jag gillar resultat. Att kunna se när jag blir bättre, mäta mig med andra och slå personbästa. Jag har haft en bra utvecklingskurva och det har varit en morot och motivation. Sedan inser jag att kurvan inte kommer att fortsätta i samma riktning hela livet och det har varit lite tuffare i år med skador och annat, men då är det bara att slå på pannbenet.

– Sedan är resultaten en sak, men löpningen får mig också att må bra och loppen är väldigt roliga med publiken, stämningen och medaljerna. Det är mysigt att åka iväg en helg med familjen. Sedan är Instagram också en morot, det är kul att kunna inspirera andra och det ger en boost när följare kommer fram och tackar.

Hur planerar du att återhämta dig efter loppet i Helsingborg på lördagen fram till starten i Göteborg på söndag förmiddag?

– Normalt sett så brukar jag inte planera in någon löpning veckan efter ett maraton för att kroppen ska kunna återhämta sig, men nu blir det annorlunda. Jag tänker att det blir viktigt att fylla på med mycket kolhydrater och protein så snabbt som möjligt efter loppet. Sedan kommer min fru att köra bilen till Göteborg och efter bra sömn ser jag fram emot en bra frukostbuffé. Det kanske till och med blir pannkakor med Nutella.

Vad har du för råd gällande uppladdning till de som inte vill springa ett maraton dagen före?

– Förhoppningsvis börjar de inte träna inför söndagens loppet först nu, utan har gjort det innan! Det ska inte överdrivas, men de ska försöka tänka på att få i sig lite mer kolhydrater och dricka lite mer än vanligt. Och inte börja testa nya saker nu, det brukar sällan bli bra.

– Sedan gäller det också att få till bra sömn och kunna slappna av och vara mentalt inställt på att det kommer att göra ont efter 30 kilometer. Men passa också på att njuta så mycket det går, i alla fall under första varvet. Gå inte ut för hårt och försöka hitta en bra fartgrupp att haka på.

2023-08-31

← Alla nyheter