Vi är Varvet!

Lär kän­na vår stjär­na Sara Stange, ans­varig för Göte­borgsvarvets bana och en av få som var­it med och målat den uni­ka blå lin­jen genom Göteborg.


*Hur länge har du jobbat på Göteborgsvarvet?
Jag arbetade mitt första varv 2016 i ett mindre uppdrag och sedan växte det uppdraget med åren och 2021 anställdes jag på heltid.

*Vad är din roll på Göteborgsvarvet?
Jag ansvarar för banan och för att skapa en så bra upplevelse som möjligt för både löpare och besökare. Utöver bokning och koordinering av musik och happenings så skall ju banan säkras. Det blir en hel del kontakt med stadens många byggarbetsplatser och samverkan med myndigheterna. Planering av trafikavstängningar och lägga plan för de över 600 banfunktionärerna som är med på loppdagen.

*Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Många dagar består av att sitta framför skärmen med planeringsarbete. Jag är också mycket ute längs med banan. Vart skall vi asfaltera kanter? Hur tar vi oss igenom denna nya byggarbetsplats? Eller - Wow, här vore det kul att skapa en publikplats och ta det från idé till verklighet.

*Vad är det roligaste med ditt jobb?
Att hitta lösningar på utmaningar och se vad vi planerar under flera månader bli till verklighet. Det skadar inte heller att ha fantastiska kollegor och det känns bra i hjärtat att bidra både till hälsa och regionens föreningsliv.

*Jobbar du med något speciellt projekt just nu?
Vi införde förra året 10 etapper där vi lyfter upp delar av vår stad (Slottsskogen, Majorna, Älvsborgsbron, Eriksberg, Lindholmen, Frihamnen, Hisingsbron, City, Vasa/Linne och ”Finalen”). Dessa arbetar jag med att utveckla ännu mer i år för att höja upplevelsen.

*Vad ser du mest fram emot under/inför årets genomföranden?

Jag ser faktiskt fram emot söndagen. Då kommer familjen in till Slottsskogen. Blir roligt att visa mina barn (4 och 6 år) allt skoj som Familjedagen erbjuder och givetvis vill de också springa Minivarvet.

*Vad är det mest oväntade du fått göra under din tid på Varvet?
Den blå linjen är helig och jag trodde aldrig att jag skulle få vara personen som faktiskt trycker på knappen och målar linjen. Häftigt och ärofyllt!

*Något extra minnesvärt du vill dela med dig av?
Ett av mina bästa minnen var konstigt nog inte från vår härliga Varvetvecka, utan några veckor innan. Kl 03.00 en natt i april mötte jag upp banmätaren på startlinjen och vi spenderade natten med att mäta ut banans sträcka exakt på metern. Det var magiskt att se Bockkranen upplyst i Eriksberg och uppleva tystnaden innan staden vaknar. Vi fick se soluppgången från Lindholmen och det var en riktigt bra känsla när mätningen var klar på morgonkvisten och banan sedan bekräftades till 21097,5 meter.

*Hur många gånger har du sprungit varvet själv?
Noll tyvärr. Jag brukar göra mina kilometer på cykeln fram och tillbaka under hela loppdagen istället. Jag har dock satt ett mål för mig själv att i år ta mig runt ett halvmaraton...

2023-01-13

← Alla nyheter