Vi är Varvet!

Lär kän­na vår stjär­na Tom­my Bäck­ström, en man med mån­ga tit­lar; pen­sionär, fastighetsvärd, pro­jek­tledare och en gläd­je­spri­dare som alltid har ett ess i rockärmen. 

*Hur länge har du jobbat på Göteborgsvarvet/Göteborg Friidrottsförbund?
Jag började våren 2006. Då jobbade jag halvtid med Varvet och halvtid med fastigheterna. När Göteborgsvarvet slog i taket 2010 gick jag över till heltid på Varvet och fick mer projekt att ha ansvar för. Sen vid 2019 gick jag över till att enbart jobba med fastigheterna igen och tar mig an delar med Göteborgsvarvet.

När jag började jobba med Varvet 2006, var det 36 000 anmälda till Göteborgsvarvet och man tyckte det var så stort. Tio år senare var det 63 000 anmälda löpare till Göteborgsvarvet, då snackar vi stort!

*Vad är din roll på Göteborgsvarvet?
I år kommer jag bistå projektledare med logistik och vara lite allt i allo och kommer att hjälpa till att bygga upp Göteborgsvarvet Expo i Friidrottens hus. Vi ser till att få i ordning på mässan och att den blir i världsklass!

När jag började på Varvet var jag projektledare och utvecklade löparkvällarna vi hade på den tiden. Jag var även ansvarig för våra funktionärer, funktionärskläder och leveranser. Jag hjälpte till med uppbyggnaden för mässan och allt inom logistik. Ett år behövde vi exempelvis få i ordning 100 pall med påsar för att sätta ihop 70 000 goodiebags för våra löpare, vilken grej!

En period hade jag hand om Varvetmilen som besökte 25 olika städer i Sverige som mest. Det var otroligt roligt, men också slitsamt. Då åkte jag runt själv med ett litet kit till varje ort och såg till att allt var ordnat och så loppet kom igång. Vi hade även löparresor till kanarieöarna som jag ansvarade för 2010 – 2016. Totalt blev det ca. 25 resor med Göteborgsvarvet. Mañana!

*Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Nu är jag pensionär. Men jag är tillbaka och jobbar på Varvetveckan, en sådan folkfest vill man inte missa. Jag tar hand om leveranserna som kommer till Varvet och ser till att det sorteras, packas och att lokalen är förberedd.

Det händer nya grejer varje dag, vilket är härligt! Ena dagen kan det komma en enorm leverans med muggar som ska sorteras, andra dagen en mindre leverans som vi behöver ha koll på vart det hamnar. Det kan vara den lilla leveransen som ställer till det om man inte har koll. Sen behöver vi samtidigt tänka på säkerheten i huset och att lokalen ska vara öppen för träning ungefär en vecka innan loppet. Ja, ibland kan det bli långa dagar. Men roliga dagar.

*Vad är det roligaste med ditt jobb?
Det absolut roligaste är att man får jobba med idrott och hälsa och träffa människor med samma intresse. Lite som med långlöpning som är min gren, man är individuell när man springer men samtidigt är man i grupp med folk man har så mycket gemensamt med.

Det absolut roligaste loppet, det var 2022 och kanske det viktigaste. Efter att allt i två år varit nedsläckt och äntligen få köra igång på riktigt igen med Göteborgsvarvet. Då hade vi även stora delar av ny organisation med personal som inte hade varit med på Varvet innan och funktionärer som var ringrostiga. Men oj så bra det blev! Det funkade så bra och blev ett fantastiskt event, det var häftigt att se att det går att göra en omstart.

*Vad ser du mest fram emot under/inför årets genomföranden – Varvet?
Arrangemanget i helheten! Det ska bli kul att vi är igång på riktigt igen. Fördelen nu också är att det inte är fullsatt som 2016 och alla som vill springa kan anmäla sig ända fram till tävlingsdagen. Det är också fräckt när man går ut på loppdagen och se hur det puttrar med folk, aktivitet och stämningen. När man jobbat med projektet så länge och det blir till verklighet, det är en minnesvärd stolthet!

*Vad är det mest oväntade du fått göra under din tid på Varvet?
Ett år kom det två afrikanska löpare med sin manager till mig ungefär 90 minuter före startskottet. De hade inte fått någon frukost och var såklart väldigt hungriga. Jag började leta efter lite mat till dem och det jag fick tag i var läsk och tjock grillad korv. Dom gillade det! Dessutom måste det vara den bästa löparmaten för den ena vann och den andre kom tvåa.

*Något extra minnesvärt du vill dela med dig av?
För några år sedan var det diskussioner om att det var trångt på Göteborgsvarvet och att man hade svårt att komma fram i loppet. Så detta ville jag såklart testa. Jag startade i den sista startgruppen och väntade så jag var siste man över startlinjen. Då sprang jag sicksack förbi och kom i mål på 1.30. Så jag tog nog rekord det året att springa om så många löpare som möjligt.

*Hur många gånger har du sprungit varvet själv?
Många gånger. Innan jag började jobba här sprang jag nog ca 15 gånger, men totalt har jag sprungit Göteborgsvarvet runt 25 gånger. Runt år 2000 gjorde jag mitt bästa lopp och jag sprang över mållinjen på 1.12, dessutom var jag samma år bäste svensk på New York Marathon.

Några år har jag varit farthållare för att hjälpa andra nå sin drömtid. Sen jag började på Varvet lade jag min egen prestation åt sidan och allt fokus på arrangemanget för att kunna leverera ett lopp i världsklass.

2023-04-05

← Alla nyheter