För­ra världsstjär­nan till­ba­ka till Göteborgsvarvet

Under 80-talet var hon en av fri­idrottsvärldens främ­s­ta med flera VM-guld och värld­sreko­rd. Näs­ta lördag kom­mer Ingrid Kris­tiansen till­ba­ka till Göte­borgsvarvet för förs­ta gån­gen sedan segern 1991.

– Göte­borgsvarvet är väldigt stort och det ska bli kul att kom­ma till­ba­ka och se hur det har utveck­lats, säger norskan.

Hon var med i det norska skidlandslaget i såväl OS 1976 som i VM 1978, med sedan blev det löpningen som Ingrid Kristiansen satsade på. Ett val som hon inte behövde ångra då hon under 80-talet dominerade långdistanslöpningen i världen.

Bland annat innehade hon världsrekorden på 5 000 meter, 10 000 meter och maraton samtidigt, hon segrade i stora maraton som London, New York, Boston; Chicago, Houston och Stockholm och hon vann också fyra VM-guld under glansdagarna.

– Jag försöker fortfarande springa tre till fem gånger i veckan, men jag är nästan 70 år nu så det går inte lika fort, säger hon med ett skratt.

Hon driver tillsammans med familjen Team Kristiansen som fokuserar på att hjälpa andra med såväl löpning som annan form av träning och det är i egenskap av löptränare som hon nu kommer till Göteborgsvarvet.

I december fick hon förslag på en utmaning som hon inte ville säga nej till då Run again, ett norskt löparcommunity som är partner till Göteborgsvarvet, frågade om hon kunde tänka sig att hjälpa en löpare i förberedelserna för just Göteborgsvarvet.

Sedan dess har hon regelbundet träffat Lauren Holvik, skrivit träningsprogram och följt upp. Holvik siktar på att för första gången springa en halvmara på under två timmar och får högklassig hjälp av Kristiansen vet hur drömgränser sprängs. Norskan var till exempel första kvinna i världen under 15 minuter på 5 000 meter och 31 minuter på 10 000 meter.

”Jag var den andfådda, lite knubbiga ungen i gymmet, som kom sist över mållinjen varje gång det var ett löptest. Jag gillade sport och provade många olika, men trodde aldrig att jag var tillräckligt bra och saknade potential. Jag har underskattat min atletiska förmåga i decennier och det var inte förrän i sena 30-årsåldern som jag bröt ny mark och verkligen blev fysiskt och mentalt starkare. Jag byggde upp hälsosamma vanor, kunskap och styrka från grunden”, skrev Holvik i sitt första inlägg på Göteborgsvarvet.se.

Läs hela inlägget här


– Det har verkligen varit kul att hjälpa Lauren. Hon är väldigt motiverad och ställer klocka frågor, hon vill hela tiden lära sig nytt och utvecklas. Hon har förståelse för att kunna träna bra i förhållande till sin nivå och inte för hårt. De allra flesta tränar för hårt och intensivt och det ger inte framgång över tid, säger Kristiansen som var första kvinna över mållinjen på Slottsskogsvallen 1991, hennes enda tidigare start i tävlingen.

Även om hennes segertid då, 1.12.30, skulle göra henne till Norge-etta idag var det över sex minuter från hennes personbästa.

– 1991 hade jag fött mitt andra barn och hade avslutat elitsatsningen, men jag minns att det var ett härligt lopp med mycket publik längs banan och en go stämning. Det ska bli kul att komma tillbaka och uppleva Göteborgsvarvet igen, både för att stötta Lauren men också andra löpare som jag coachar.

– Det viktigaste för de jag jobbar med är inte att bli bättre, utan att de ska hitta glädjen i löpningen. Resultaten kommer långsiktigt, inte från en dag till en annan.


INGRID KRISTIANSEN

Född: 1956
Mästerskapsmedaljer:
Fyra VM-guld, två VM-brons, ett EM-guld, ett EM-brons
Världsrekord:
Två stycken på 5 000 meter, två på 10 000 meter, ett på maraton
Personliga rekord:
5 000 meter: 14.37.33, 10 000 meter: 30.13.74, halvmaraton: 1.06.40, maraton: 2.21.06
Maratonsegrar:
Fyra gånger i London, tre gånger i Stockholm, två gånger i Boston, två gånger i Houston, en gång i New York, en gång i Chicago

2023-05-04

← Alla nyheter