Värld­sreko­rd­försök under Varvetmilen

Att springa tio kilo­me­ter på 45 minut­er är svårt, men inte omöjligt. Att göra det med fyra barn i vagnen – det har ingen kvin­na tidi­gare klarat av. På söndag sik­tar Han­na Skår­bratt från Göte­borg på att ta plats i Guin­ness rekordbok. 

Under mars och april genomförs Varvetmilen på 14 olika platser i Sverige där deltagarna får chansen bli seedade till bättre startgrupper på Göteborgsvarvet den 21 maj. För Hanna Skårbratt är målet med deltagandet i Göteborg på söndag desto högre än så – hon siktar nämligen på att slå världsrekord.

Hanna och hennes man Johan har alltid tränat och tävlat tillsammans och när de blev föräldrar till tvillingpojkar 2018 fick barnen följa med på löpturerna. Förra året var det dags igen – då födde Hanna tvillingflickor.

– Efter första tvillingparet kom jag tillbaka i bra tävlingsform igen och när vi sedan fick tvillingar igen ville vi kunna hålla i träningen även med fyra småbarn. När vi började googla efter löpvagnar för fyra hittade vi också världsrekord som andra satt, bland annat en pappa som sprungit med sina femlingar, och blev inspirerade och kände att vi måste försöka oss på det, säger hon.

Hanna har varit i kontakt med Guinness World Records och fått till sig att hon behöver springa tio kilometer under 55 minuter med fyra barn för att ta plats som världsrekordinnehavare, men hon siktar på betydligt snabbare tid än så då banan är flack.

– Jag tycker att runt 45 minuter är rimligt att sikta på på den här banan. Hade det varit mer kuperat hade det varit tuffare då vagnen och barnen tillsammans väger runt 80 kilo, men på en flack bana tappar jag ungefär 30 sekunder per kilometer. Eftersom vagnen är smal men lång är det också bra när det inte är så många tvära kurvkor, säger hon.

Hennes man Johan satsade i vintras på världsrekordet för män och sprang då milen med sina fyra barn på 40.14. Tidsmässigt underskred han världsrekordsgränsen, men officiellt har han ännu inte fått rekordtiden godkänd.

– Det är en ganska omständig process då allt ska filmas och bekräftas, så vi är inte helt säkra på att om han kommer kunna tillgodoräkna sig rekordet, men nu vet vi mer vad som gäller.

Bland annat måste minst en hand hela tiden ha kontakt med vagnen, banan ska bara officiellt uppmätt och hela loppet behöver filmas, vilket ska göras på söndag.


OFFICIELLA VÄRLDSREKORD

10 km med ett barn
Män: Calum Neff, USA, 31.43 (2020)
Kvinnor: Heather Hann, Storbritannien, 40.04 (2021)

10 km med två barn:
Män: Austin Kjorven, Kanada, 36.06 (2020)
Kvinnor: Beatriz Morillo Carreno, Spanien, 38.50 (2019)

10 km med tre barn:
Kvinnor: Ann Marie Cody, USA, 47.10 (2019)

10 km med fem barn:
Män: Chad Kempel, USA, 1:04.52 (2019)

Källa: www.guinnessworldrecords.com

Vill du vara med och springa Varvetmilen Göteborg?

Anmälan

2022-04-07

← Alla nyheter