Att trä­na med barn – hur gör man?

Vår ambas­sadör Daniel Charity_​runner” Måledal är en pas­sion­er­ad löpare men ock­så en 5‑barnsfar. På hans Insta­gram är det inte en helt ovan­lig syn att han trä­nar med sina barn. Här delar han några tankar hur man kan involvera famil­jen i sin träning.

Det här med att träna med barn är verkligen inte alltid en lätt grej. Barn är barn, att tvinga med dem blir sällan ett vinnande koncept. För oss brukar det sluta med att både jag, barnen och kanske till och med frun blir på dåligt humör. Jag tror att man behöver sälja in idéen med träning på ett lekfullt sätt till barnen. Om du bara frågar om dem vill följa med ut och springa så är risken stor att du får ett nej. Men om du också kryddar det med något annat så ökar chansen att de vill följa med. Det skulle kunna vara att ta med en fika eller se hur många höjdmeter ni lyckas samla ihop idag. Du känner ju dina barn bäst. Istället för att föreslå ett styrkepass hemma i vardagsrummet så kan du ju säga att du har en challenge och den som vinner får bestämma kvällsmat.

En annan viktig sak är att ta vara på chanserna när de dyker upp. Barn är impulsiva, ibland händer det bara, då får du bara se till att hänga på.

Jag skulle vilja dela med mig av några konkreta idéer och tricks som har hjälpt mig.

  • Ta med dem på lopp, de flesta barn älskar lopp. Spänningen, nummerlappen, stoltheten när de går i mål och får sin medalj. Barnloppen på Göteborgsvarvet är grymt bra att ha som mål att träna inför. Jag tränar just nu med min son Silas inför Lilla Varvet, mer om det i ett senare reportage.
  • Lekplatssafari. Jag brukar ibland ta med barnen på cykel när jag springer, de får välja varannan lekplats att ta sig till. De leker en stund jag springer rundor nära lekparken. Sen tar vi oss vidare till nästa lekpark. Jag tror vårt rekord är 8 lekplatser och drygt 15 km.
  • Eget välgörenhetslopp. Hitta en runda på ca 500 meter gärna vid en lekpark. Säg att du ger en viss summa per varv de springer till något välgörande ändamål som de får välja. Ge dem 3 olika alternativ på organisationer de får välja på. Det här kommer att göra att de kämpar på bra med sina varv. Jag tror du kommer bli förvånad hur många varv de klarar. När jag har gjort det här har vi också fått mycket bra samtal om vad olika organisationer gör.
  • Ta med dem till en löpbana. Ta med dem till en bana och kör ett intervallpass. Om de gillar att tävla kan du ju också tävla med dem på lite olika distanser. Vi brukar ta med barnen någon gång per år och ta tid på lite olika distanser. Det är kul att se deras utveckling år efter år.

Jag vill verkligen inte få det här att låta lätt. Det finns många gånger jag velat men barnen har satt sig på tvären. Jag har också gjort misstaget många gånger att ta med dem när jag kör pass som är viktiga för mig. Det är oftast inte en bra idé när ståvilan som skulle vara 30 sek istället blir 4 min för att jag måste hjälpa ett barn och kissa. Jag hoppas något av de här tipsen kan hjälpa er nu i vår. Hoppas vi ses i Göteborg den 19:e maj då barnloppen äger rum, gör Göteborgsvarvet till en rolig familjegrej.

2024-03-22

← Alla nyheter