Ska­pa din opti­mala energi­plan för Göteborgsvarvet

I den här artikelse­rien från Umara får du lära dig mer om trän­ingslära och nutri­tion och dess samspel.

En välplanerad energiplan kan många gånger utgöra skillnaden mellan nytt personbästa eller en ordentlig väggning utefter avenyn. Det är inom idrottsforskningen säkerställt att kolhydrater är den viktigaste energikällan för att prestera under träning och tävling på halvmara och maratondistans. Det har även belysts varför en anpassad mage kommer vara lugnare på tävling om den är van vid kolhydrater under aktivitet.

Hur gör man då för att skapa sin perfekta energiplan?

Det kan kännas komplicerat att planera energiintaget, speciellt när det börjar pratas om mängd vätska, gram kolhydrater och intensitetszoner. Men det är egentligen inte så komplicerat som du kanske tror.

Vi ska nu göra vårt bästa för att på ett enkelt sätt ge dig grundtips att använda på dina lopp oavsett distans och målsättning. Med lite grunder och några enkla tips kan alla sätta ihop en riktig proffsplan. Med en välplanerad energiplan ökar också chansen att du håller dig till den, att bara gå på hunger, upplevd känsla och törst ökar risken för både väggning och magproblem och du har spenderat alldeles för många träningstimmar för att slarva med energiintaget på tävlingsdagen.

Energibehovet för att bibehålla prestationen ökar i takt med intensiteten och aktivitetens längd. Nedan finns en figur som i enkla drag beskriver behovet av kolhydrater under olika intensiteter och tidsspann.

För att enkelt skapa en energiplan kan du ställa dig själv 5 frågor, efter detta kommer du enkelt kunna välja exakt vad du behöver i energiväg för att prestera på topp nästa tävling.

Fem frågor du bör ställa dig själv för en AWESOME energiplan

1. Vad målet är med träningen/tävlingen?

Är din målsättning att vinna eller genomföra? Målsättningen kan till viss del styra hur stor vikt du lägger på din plan. Är målsättningen optimal prestation bör du alltid sträva efter att optimera din energiplan. Tar du istället tävlingen som ett äventyr eller en lugnare upplevelse har du råd att "slarva" lite mer. T.ex kan du då äta lite mer fast föda, det kan dock öka risken för magproblem och en krånglande mage leder sällan till en rolig tävlingsupplevelse. Men hellre att du lär dig vart din gräns går på en tävling eller träning där målet inte är optimal prestation jämfört med en A-tävling.

Oavsett målsättning blir vår rekommendation densamma som forskningen anger, sikta på 90g kolhydrater per timme när du ska hålla på i mer än 90min. Ska man dra det ännu längre så skulle man kunna säga att du bör ligga så högt du kan innan magen börjar säga ifrån. För vissa är den gränsen 70-80g och andra kan pusha upp mot 100-130g/h. För enkelhetens skull kommer vi utgå från rekommendationen på 90g/h vilket är en dos majoriteten av idrottare kan komma upp i.

2. Hur länge ska du hålla på?

Ok, du vet nu vad du behöver få i dig per timme. Då är det dags att beräkna det totala intaget. Säg att du ska springa ett marathon på 4 timmar, 4x90=360g. Ditt totala energiintag för hela loppet blir alltså 360g kolhydrater. Att utgå från dessa beräkningar ger dig en bra överblick över hur mycket energi du behöver få i dig under loppet. Denna uträkning fungerar i stort sätt från 90min upp till 24 timmars ultralopp. Ska du göra ännu längre lopp/utmaningar blir fortfarande ett högt kolhydratintag extremt viktigt, men då spelar också det totala energiintaget och att minimera kaloriunderskottet en större roll.

3. Vad ska energin komma ifrån?

Vilka sorters produkter dina kolhydrater kommer från beror på en rad faktorer som smak, flytande eller fast energi, vad du testat innan och givetvis även vad du trivs med. Tumregel nr 1 är att inte testa något nytt under tävling. Har du tid till förberedelse, testa den energi du vill kunna inta under träning. En annan bra regel är att låta en majoritet av ditt energiintag komma från gels eller sportdryck. Dessa är lätta för kroppen att ta upp och enkla att få med sig samt ger bra överblick över vilket intag du har. Bars och mer fast föda tar längre tid att bryta ner och ökar risken för magproblem. Under längre lopp kan man använda bars som smakbrytare eller om hungern blir för stor. Men vi "behöver" ingen fast eller "vanlig" mat bara för att vi håller på i mer än 12 timmar.

Fundera också över vilka slags förpackningar som passar din aktivitet, kan du öppna en bar i farten? Skruvkork eller avdragsflärp på gelen? Eller passar det dig bättre att hälla över gelen i en softbottle innan start? En energiplan är bara effektiv om du faktiskt får i dig den tilltänkta energin även på tuffa broar, snabba sträckor utför eller när du ligger tätt inpackad i en klunga efter starten.

4. Vilka är tävlingens & vädrets förutsättningar?

Är det ett löplopp, cykelrace, triathlon eller skidlopp du ska genomföra? Finns det energistationer eller måste du ha med dig all energi själv? Är det kallt eller varmt? Ju högre temperatur desto mer vätska måste du få i dig. Dessa frågor spelar stor roll för dina val av energiupplägg och vilka produkter du bör använda.

Kommer du förlita dig på endast energistationerna längs med banan/vägen? Kolla då upp vad som serveras där och hur mycket du behöver få i dig på stationerna för att hålla dig till din plan. På Göteborgsvarvet där Umaras sportdryck serveras på stationerna innehåller en mugg med 1,5dl sportdryck ca 10g kolhydrater. Så det kan vara bra att räkna lite och kanske komplettera med några extra gels inför start. Umara kommer finnas på plats vid både mässan och startplatsen.

5. När ska jag börja inta energi och hur ofta?

Lite och ofta är ett bra mantra att ha i bakhuvudet här. Påbörja intaget efter ca 20min och försök hålla det kring 2-3 ggr per timme genom hela loppet. På detta sättet minskar man risken för "köbildning" i tarmen och upptaget av kolhydrater optimeras.

Men uppladdning och tillskott inför och precis innan start då?

Vill du verkligen optimera din prestation finns det mycket att vinna på att inta tillskott som koffein, beta-alanin och nitrat inför start. Lär dig mer om dessa tillskott på umarasports.com.

Med dessa tips hoppas vi att du nu har verktygen för att börja testa fram din egen optimala energiplan. Stort lycka till på Göteborgsvarvet önskar vi på Umara.

Ladda upp inför Göteborgsvarvet och testa energiprodukter från Umara här

Avsnitt 1- Varför behöver man kolhydrater

Avsnitt 2 - Push the limits, träna på energiintag

2022-05-12

← Alla nyheter