Nyheter under Varvetveck­an 2023

I mor­gon drar Varvetveck­an igång och under åtta dagar kom­mer tio­tusen­tals delt­a­gare att vara med i något eller några av lop­pen. Här är några nyheter inför årets arrangemang.

Bansträckningen ändrad
Två ändringar har skett i bansträckningen. Den första är på Hisingssidan där löparna kommer att springa på en nyanlagd gång- och cykelbana genom Frihamnen, den andra är när deltagarna springer av Hisingsbron. I stället för att springa direkt upp på Östra Hamngatan som tidigare fortsätter löparna förbi Operan och svänger vänster strax före kasinot, in på Postgatan och via Packhusplatsen innan de kommer in på Östra Hamngatan igen. Distansen är som vanligt 21 097,5 meter.

Varva och utökat familjeområde
Familjeområdet runt Björngårdsvillan 13-14 maj har utökats och förbättrats med fler aktiviteter och matupplevelser. Dessutom har Varva tittat fram igen och förutom att springa och umgås med deltagarna kommer löpartrollet att bidra till det nya scenprogrammet tillsammans med Sara Edwardsson.

Läs mer


Ooho minskar användandet av engångsmuggar
Det brittiska förpackningsföretaget Notpla kommer till Göteborgsvarvet med den innovativa produkten Ooho, som ersätter över 20 000 engångsmuggar under loppet. Ooho är en vätskeboll, tillverkad av sjögräs, som stoppas i munnen och sedan sväljs. Inga engångsmuggar behövs!

– Vår modiga vision om att vara världsledande i hållbarhet inom motionslopp i vår storlek och genre innebär att vi behöver vara kreativa och arbeta proaktivt för att hitta nya möjligheter. Vi är väldigt spända över detta samarbete och om resultatet visar sig vara lika positivt som vi hoppas på, kan Ooho definitivt bli en del av lösningen och leda vägen mot en framtid där vi minimerar vårt avfall när det gäller engångsartiklar, säger Linn Färjhage, ansvarig för hållbarhet och sponsoraktiveringar på Göteborgsvarvet.

Notpla har funktionärer i blåa västar som står längs banan under Göteborgsvarvet och delar ut algbollen.

Läs mer


Rullstolsburna deltagare välkomnas permanent
Inför genomförandet av Göteborgsvarvet i fjol fick 20-talet rullstolsburna motionärer för första gången möjligheten att starta i loppet som en del av ett pilottest. Nu blir möjligheten för deltagande i rullstol permanent.

Inför pilottestet identifierade man de hinder/svårigheter längs banan vilka låg som grund till de tidigare villkor som förbjöd deltagande i rullstol. Därefter förbättrades banan för att sedan efter loppet utvärdera resultatet.

För deltagande i rullstol gäller följande:

• Samma ålderskrav som för övriga deltagare

• Ledsagare är valfritt och kostnadsfritt

• Ingen tävlingsklass

• Inget deltagande i tävlingsrullstol

• Startgrupp 11 (eller bättre genom seedningsresultat)

Läs mer


After run för deltagarna i Specialvarvet
Specialvarvet är en av årets höjdpunkter för många barn, ungdomar och vuxna med funktionsvariation – och ännu härligare kommer det att bli. Den ideella föreningen Passalen, som 2021 klev in som medarrangör, har under våren erbjudit två träningstillfällen och kommer efter Specialvarvet att erbjuda en after run i Frilagret vid Herulins Plats 1. Kalaset är kostnadsfritt och innehåller såväl DJ som karaoke. Platserna är begränsade och anmälan sker via Passalens hemsida.

Läs mer


Duschmöjligheter tillbaka
Då de gamla duschvagnarnas varmvattenproduktion drevs av dieselaggregat och dess spillvatten gick rätt ut i gatubrunnarna, vilket var långt ifrån tillfredställande i relation till Göteborgsvarvets och stadens omfattande hållbarhetsarbete med sin kraftigt negativa miljöpåverkan, togs möjligheterna till dusch i samband med målgång bort. Nu har Göteborgs Friidrottsförbund hittar lösningar för att erbjuda duschmöjligheter igen efter loppet.

För de som inte har möjlighet att duscha hemma erbjuds tre alternativ:

• Duscha i Friskis & Svettis fräscha lokaler i Åby Arena där de smidigt kan parkera bilen oc med hjälp av shuttlebussar ta sig från parkeringen helt gratis till och från start- och målområdet.

• På Heden, vid korsningen Parkgatan/Stensturegatan finns möjlighet att duscha, spårvagn 8 går från Marklandsgatan till Ullevi Södra.

• Mitt i evenemangsområdet har vi hyrt alla Frölundaborgs omklädningsrum, men det är ändå kraftigt begränsade förutsättningar som erbjuds med risk för köer.

– Samtidigt vädjar vi till alla deltagare att först värdera om duschen är nödvändig innan man är åter hemmavid, men också att man även väljer lämpligast alternativ, säger evenemangschefen Erik Bergkvist.

Läs mer


Kortare bana i Stafettvarvet
Efter önskemål och utvärdering från tidigare år sker några förändringar inför Stafettvarvet 2023 för att göra upplevelsen ännu bättre för löparna. Bland annat är banan är nedkortad från 4,2 till 3,2 kilometer och antalet löpare i varje stafettlag har minskat från fem till fyra för att det ska bli lättare för många att få ihop ett lag.

Nytt för i år är också att prisutdelningen sker inne på Slottsskogsvallen där det snabbaste laget i respektive klass – dam, herr och mix –och laget med bäst utklädnad prisas.

Läs mer


Albert ger barn chans till gratis startplats
Läroplattformen Albert erbjuder en gratis startplats till Lilla Varvet eller Minivarvet samt 30 dagars kostnadsfri provperiod när målsman blir ny medlem hos dem via länk nedan. Tjänsten har ingen bindningstid eller uppsägningstid och provperioden är värd 159 kr. När den kostnadsfria provperioden är över löper medlemskapet automatiskt vidare.

Läs mer


Waltilla har designat Göteborgsvarvets t-shirt 2023
Göteborgsvarvet lät följarna komma med förslag på hur årets officiella t-shirt skulle se ut. Närmare hälften av de nästa 2 200 som röstade valde Marcus Waltillas bidrag.

Marcus beskrivning till sin design:"Xperience symboliserar hela varvet och allt man får uppleva när man springer de fantastiska 21 kilometerna runt hela Göteborg. Där man börjar och avslutar i slottsskogen och få uppleva landmärken kilometer efter kilometer."

T-shirten finns till försäljning på Boozt.com och på Göteborgsvarvet Expo i samband med Göteborgsvarvet.

Läs mer


Banetapper integreras med mellantiderna
Inför förra året delades Göteborgsvarvet in i tio etapper för att höja upplevelsen för löparna och samtidigt lyfta fram de olika stadsdelarna längs banan. Etapperna finns kvar i år, men några av dem har flyttat en liten bit för att kombinera starten av dem med markeringarna och mellantiderna för 5, 10, 15 och 20 kilometer. Etappen Älvsborgsbron startar vid 5 km, Lindholmen vid 10 km, City vid 15 km och Finalen vid 20 km. Liksom tidigare år kommer ett antal 50-tal artister, underhållare och partners finnas utplacerade längs banan.

Nya speakers längs banan
Göteborgsvarvet är en folkfest och för att öka stämningen ytterligare kommer ett antal extra speakers finnas utplacerade:

• Majorna: Gneben (Johannes Aira) och DJ-kompisen Imran
• Lindholmen: Patrik Malmer
• Frihamnen: Johan och Povel
• City: Jimmy Kjell

Dessutom kommer ordinarie speakerns Daniel Grahn att i startområdet få sällskap av Let’s Dance-profilen Calle Sterner och i målområdet kompletterar artisten Mike Gamle ordinarie speakers.

Minivarvet Trail
Minivarvet har utökats med en Trailversion. Även det loppet sker i anslutning till Björngårdsvillan 13 och 14 maj, men den cirka 200 meter långa banan är något mer kuperad. För alla deltagare i Minivarvet ingår också Minivarvet Trail och barnen kan springa den så många gånger de orkar.

Helvegetarisk meny
Foodcourten utanför Slottsskogsvallen har vuxit och området har byggts om för att skapa en trevligare inramning. Nytt för i år är att all mat som säljs är vegetarisk.

Digital massagekö
I stället för att stå i en fysisk kö och vänta på gratis massage efter målgången finns nu möjligheten för deltagarna att skriva in sina startnummer och sedan bli meddelade när det är deras tur. Under tiden finns möjligheten att koppla av med en kaffe i SJ:s lounge.

After run
På Dalens IP finns efter loppet möjligheten till after run. I samarbete med Poppels slås ett stort mat- och dryckestält upp och både liveband och DJ kommer att finnas på plats under eftermiddagen när löparna gått i mål.

Göteborgsvarvet Marathon-båge
Förra året var det premiär för en återanmälningsbåge för kommande Göteborgsvarvet, i år finns dessutom ytterligare en för Göteborgsvarvet Marathon som avgörs den 3 september i år. Deltagarna kan gå genom bågarna i Runners zone och per automatik via chippet anmäla sig till ett av eller båda loppen till ett rabatterat pris.

2023-05-06

← Alla nyheter