Göteborgs­varvet Marathon

När Göteborg fyllde 400 år firade vi genom att genomföra ett unikt marathon. Göteborgsvarvet Marathon 2023 passerade delar av Göteborgsvarvets ordinarie bana, men också nya vägar genom Göteborg.

Anmälan är stängd. Stort tack för att ni var med och skrev ny Göteborgshistoria!

03
sep.

Banan:Dubbelt så långt, dubbelt så kul!

Sam­tidigt som Göte­borg firar 400 år går start­skot­tet för förs­ta uppla­gan av Göteborgsvarvet Marathon. Den 3 sep­tem­ber 2023 är det dags för tusen­tals löpare att uppl­e­va staden längs den 42 195 meter lån­ga banan en rejäl utmaning att se fram emot!

Marathonbanan passerar många av Göteborgs finaste platser. Start är i Slottsskogen och mål på Slottsskogsvallen. Banan går två olika varv runt stan med delar av det klassiska Göteborgsvarvet såväl som nyheter. Banan bjuder på charmiga och pulserande stadsdelar, broar med fantastiska vyer över Göteborgs hamninlopp och skärgård och en folkfest utöver det vanliga, välkomna!

 • Stort grattis, du gjorde det!: Resultat och löparbilder

  Här hittar du alla resultat från Göteborgsvarvet Marathon och dina personliga löparbilder.

  Resultat Löparbilder

Banprofil för Göteborgsvarvet Marathon 2023
Bansträckning för Göteborgsvarvet Marathon 2023

Välförtjänt i mål:Marathonmedaljen

Medaljen till marathonloppet är skapad av smyckeskonstnären Carolina Claesson från HDK

Valet av stadsvapnet omgiven av en lagerkrans är Göteborgs kanske mest klassiska uttryck.

Vi har skapat den medalj vi själva skulle vilja erhålla efter en prestation över 42 kilometer genom Göteborgs 400 år gamla historia.

Välförtjänt i mål:Finisher T-shirt

Efter 42 km får man skryta! Utöver den självklara medaljen, vatten och snacks i målgång får du även en Finisher T-shirt med dig hem.

 • Start och startfållor

  I Göteborgsvarvet Marathon tillämpas självseedning baserad på förväntad sluttid, där du som löpare väljer den startfålla du tror dig tillhöra. På sidan med deltagarinformation finner du startfållorna i arenakartan.

  Första start går kl 11.00, därefter sker rullande start för respektive startfålla. Alla löpare har startat kl 11.30. Din tidtagning startar först när du passerar startlinjen.

  Deltagarinformation Bansträckning

 • Maxtid

  Starten för Göteborgsvarvet Marathon pågår mellan kl 11-11.30, maxtiden blir 6,5h för dig som startar i sista startfållan. Längs banan finns reptider att förhålla sig till, för att hinna ta sig i mål och öppna trafiken som planerat. Målet stänger kl 18:00.

  Fler reptider

 • Åldersgräns

  Enligt Svenska Friidrottsförbundets regler ska man vara 17 år för att delta i ett maraton. Vi tar alltså emot anmälningar från löpare födda 2006 och tidigare till Göteborgvarvet Marathon.

  Om du vid anmälan är under 18 år måste du ha målsmans godkännande.

 • Veteran-SM

  Veteran-SM i Marathon är en del av Göteborgsvarvet Marathon 2023. Du som är +35 år och är medlem i en Friidrottsförening har möjlighet att delta i Veteran-SM. Gör tillvalet Veteran-SM när du anmäler dig eller på Mina sidor om du redan är anmäld.

  Resultat (bruttotider) Resultat (nettotider)

Att förbereda sig för Veteran SM:Lär känna Veteranerna

Göteborgs friidrottsförbund möter Veteraner runt om staden för att få en inblick på förberedelserna inför Veteran-SM 2023. Läs artiklarna för att veta mer.

Majornas IK

Majornas IK Seniorgrupp har omkring 90 aktiva medlemmar och en spridning från M35 till M65. Vissa träningarna kan skillnaden mellan löparna vara så stor som 45 år. Den ena är kock, den andra arbetar på ett byggföretag, den tredje på ett lager, en annan är läkare och den femte handlar med guld (Det är Gunnar!). Någon har kommit till gruppen från Jubileumsloppets måndagsträning, någon genom ett byte från en annan klubb och någon frågade någon.

Bibbi Lind

Veteranen Bibbi Lind, 79, är en av 101 anmälda löpare till Veteran-SM under Göteborgsvarvets Marathon 3 september. Över distansen har Bibbi svenskt veteranrekord i K65-70- och 75. Och för fjorton år sedan vann hon dessutom New York Marathon K65 med resultatet 3.29.59. Däremot är det flera mil mellan rekorden, resultatet enskilt och det som driver henne framåt. “Jag har aldrig tänkt att “nu måste jag springa så här fort för att få det” “Utan jag har ju bara sprungit och så har det blivit”, säger Bibbi.

IF Kville

För alla i gruppen väntar Veteran-SM 4-6 augusti på Slottsskogsvallen, om inte som aktiv så som funktionär när IF Kville arrangerar mästerskapet tillsammans med Göteborgs Friidrottsförbund. Och för Maria och Karin blir det första anhalten, innan träningen fortsätter ytterligare en månad till den stora jubileumsmaran den 3 september.

Sonja Roxner

Vi möter den färska VSM-guldmedaljören över 10.000 meter, Sonja Roxner, Solvikingarna, som fortsätter att utvecklas och nu gör sig redo för Göteborgsvarvet Marathon 3 september i K60, den främst konkurrenskraftiga klassen för kvinnor. "Jag sprang milen snabbare när jag var 60 år än när jag var 30”, säger Sonja.

Från nyhetsarkivet:Vi firar Göteborg 400 år

– Vi kommer att fira Göteborg på många olika sätt hela vägen fram till 2023, och detta blir en av kronjuvelerna i jubileumsfirande, som verkligen kan bidra till att göra ett internationellt avtryck. Det är väldigt roligt och mycket inspirerande att Göteborgsvarvet kommer att arrangera ett maraton under jubileumsåret, säger Camilla Nyman, tidigare VD på Gbg & Co.

 • Inspireras och hämta nummerlappen: Marathon Expo

  Marathon Expo hittar du i Friidrottens Hus 1-3 september. En mötesplats med löparinspiration och allt du kan tänkas behöva inför start. Rör dig i en miljö som andas folkhälsa och inspireras av våra många utställare och de senaste produktnyheterna för att ta din löpning till nästa nivå. På Marathon Expo hämtar du också din nummerlapp.

  Marathon Expo

 • Till förmån för friidrotten: Arrangör

  Göteborg har fyllt 400 år, och det bästa sättet att fira tycker vi är att dubbla det bästa vi vet, vi dubblar distansen genom Göteborg under vårt unika Göteborgsvarvet Marathon. Göteborgsvarvet Marathon arrangeras av Göteborgs Friidrottsförbund till förmån för friidrotten i regionen. Överskottet går direkt tillbaka till idrottsrörelsen för att investeras i föreningarnas ungdomsverksamhet

  Läs mer om GFIF