Göteborgs­varvet Marathon

Ta chansen att bli historisk. När Göteborg fyller 400 år firar vi genom att genomföra ett unikt marathon. Göteborgsvarvet Marathon 2023 löper delar av Göteborgsvarvets ordinarie bana, men också nya vägar genom Göteborg.

03
sep.

Banan:Dubbelt så långt, dubbelt så kul!

Sam­tidigt som Göte­borg firar 400 år går start­skot­tet för förs­ta uppla­gan av Göteborgsvarvet Marathon. Den 3 sep­tem­ber 2023 är det dags för tusen­tals löpare att uppl­e­va staden längs den 42 195 meter lån­ga banan en rejäl utmaning att se fram emot!

Marathonbanan passerar många av Göteborgs finaste platser. Start är i Slottsskogen och mål på Slottsskogsvallen. Banan går två olika varv runt stan med delar av det klassiska Göteborgsvarvet såväl som nyheter. Banan bjuder på charmiga och pulserande stadsdelar, broar med fantastiska vyer över Göteborgs hamninlopp och skärgård och en folkfest utöver det vanliga, välkomna!

Banprofil för Göteborgsvarvet Marathon 2023
Bansträckning för Göteborgsvarvet Marathon 2023

Välförtjänt i mål:Marathonmedaljen

Medaljen till marathonloppet är skapad av smyckeskonstnären Carolina Claesson från HDK

Valet av stadsvapnet omgiven av en lagerkrans är Göteborgs kanske mest klassiska uttryck.

Vi har skapat den medalj vi själva skulle vilja erhålla efter en prestation över 42 kilometer genom Göteborgs 400 år gamla historia.

Välförtjänt i mål:Finisher T-shirt

Efter 42 km får man skryta! Utöver den självklara medaljen, vatten och snacks i målgång får du även en Finisher T-shirt med dig hem.

 • Ge bort 42 km!: Presentkort

  Ge bort en upplevelse, en historisk utmaning och en stor portion hälsa. Nu finns ett digitalt presentkort för Göteborgsvarvet Marathon 2023 tillgängligt.

  Till presentkort

 • Tillvalsprodukter Marathon: En extra minnesvärd upplevelse

  Beställ en personlig medaljbricka och/eller ett diplom. Tillvalen kan du göra när du anmäler dig till Göteborgsvarvet Marathon eller på Mina sidor om du redan är anmäld. Tillvalen skickas hem per post ca en månad efter genomfört lopp. Se över att dina adressuppgifter på anmälan stämmer och uppdatera dem vid behov på Mina sidor.

  Mina sidor Guide tillval

 • Seedning och startgrupper

  På vårt marathonlopp tillämpas självseedning baserad på förväntad sluttid, där du som löpare väljer den startgrupp du tror dig tillhöra. Mer information kommer under våren 2023.

  Första start går kl 11.00. Sista start kl 11.30.

  Tidtagningen startar först när du passerar startlinjen.

 • Maxtid

  Starten för Göteborgsvarvet Marathon pågår mellan kl 11-11.30, maxtiden blir 6,5h- 7h beroende på vilken startgrupp du kommer starta i.

  Andra varvet måste påbörjas senast kl 14:45. Målet stänger kl 18:00.

 • Åldersgräns

  Enligt Svenska Friidrottsförbundets regler ska man vara 17 år för att delta i ett maraton. Vi tar alltså emot anmälningar från löpare födda 2006 och tidigare till Göteborgvarvet Marathon.

  Om du vid anmälan är under 18 år måste du ha målsmans godkännande.

 • Veteran-SM

  Veteran-SM i Marathon blir en del av Göteborgsvarvet Marathon 2023. Du som är +35 år, medlem i en Friidrottsförening har möjlighet att delta i Veteran-SM. Gör tillvalet Veteran-SM när du anmäler dig eller på Mina sidor om du redan är anmäld.

  Mina sidor

 • Göteborgsvarvet Marathon: Prispengar 2023

  Placering 1 -5, män respektive kvinnor vinner prispengar enligt nedan.

  1) 30 000 kr
  2) 20 000 kr
  3) 10 000 kr
  4) 8 000 kr
  5) 6 000 kr

  Betalning: Prispengar skickas i efterhand till respektive förening. För utländska deltagare gäller ett skatteavdrag på 15 %.

  Kontakt: Alexander Nilsson alexander.nilsson@goteborgfriidrott.se +46 705 81 52 41

Att förbereda sig för Veteran SM:Lär känna Veteranerna

Göteborgs friidrottsförbund möter Veteraner runt om staden för att få en inblick på förberedelserna inför Veteran-SM 2023. Läs artiklarna för att veta mer.

Majornas IK

Majornas IK Seniorgrupp har omkring 90 aktiva medlemmar och en spridning från M35 till M65. Vissa träningarna kan skillnaden mellan löparna vara så stor som 45 år. Den ena är kock, den andra arbetar på ett byggföretag, den tredje på ett lager, en annan är läkare och den femte handlar med guld (Det är Gunnar!). Någon har kommit till gruppen från Jubileumsloppets måndagsträning, någon genom ett byte från en annan klubb och någon frågade någon.

Bibbi Lind

Veteranen Bibbi Lind, 79, är en av 101 anmälda löpare till Veteran-SM under Göteborgsvarvets Marathon 3 september. Över distansen har Bibbi svenskt veteranrekord i K65-70- och 75. Och för fjorton år sedan vann hon dessutom New York Marathon K65 med resultatet 3.29.59. Däremot är det flera mil mellan rekorden, resultatet enskilt och det som driver henne framåt. “Jag har aldrig tänkt att “nu måste jag springa så här fort för att få det” “Utan jag har ju bara sprungit och så har det blivit”, säger Bibbi.

Kommer inom kort!

Del 3

Kommer inom kort!

Del 4

Från nyhetsarkivet:Vi firar Göteborg 400 år

– Vi kommer att fira Göteborg på många olika sätt hela vägen fram till 2023, och detta blir en av kronjuvelerna i jubileumsfirande, som verkligen kan bidra till att göra ett internationellt avtryck. Det är väldigt roligt och mycket inspirerande att Göteborgsvarvet kommer att arrangera ett maraton under jubileumsåret, säger Camilla Nyman, tidigare VD på Gbg & Co.

Team Marathon:Spring med kollegorna

Ta chansen att bli historisk tillsammans med dina mest löparintresserade kollegor! Göteborgsvarvet är en perfekt plattform för företag som vill satsa på träning och hälsa. Varje år anmäler sig drygt 400 företag till att delta i i något av loppen under Göteborgsvarvetveckan och nu går det också att bilda ett Team i Göteborgsvarvet Marathon som kanske passar den mest löparintresserade delen av personalen.

Detta ingår:

 • Tillgång till företagsområdet inne på Slottsskogsvallen före och efter loppet
 • Väsk- och värdesaksinlämning
 • Omklädning och dusch
 • Fika och dryck
 • Massage

Pris: 1400 kr per startplats.

Anmäl ditt företag Allmänna villkor Team

För att bilda ett team måste du boka minst 4 startplatser.

 • Inspireras och hämta nummerlappen: Marathon Expo

  Marathon Expo hittar du i Friidrottens Hus 1-3 september. En mötesplats med löparinspiration och allt du kan tänkas behöva inför start. Rör dig i en miljö som andas folkhälsa och inspireras av våra många utställare och de senaste produktnyheterna för att ta din löpning till nästa nivå. På Marathon Expo hämtar du också din nummerlapp.

  Marathon Expo

 • I förmån för friidrotten: Arrangör

  Göteborg har fyllt 400 år, och det bästa sättet att fira tycker vi är att dubbla det bästa vi vet, vi dubblar distansen genom Göteborg under vårt unika Göteborgsvarvet Marathon. Göteborgsvarvet Marathon arrangeras av Göteborgs Friidrottsförbund till förmån för friidrotten i regionen. Överskottet går direkt tillbaka till idrottsrörelsen för att investeras i föreningarnas ungdomsverksamhet

  Läs mer om GFIF

Huvudpartners

Evenemangpartners

Mediapartners

Leverantörer