Hit­ta rätt energi­in­tag för dig

Energi­in­tag under löp­n­ing är inget du kan vän­ta med tills själ­va tävlings­da­gen. Tvär­tom är det en lång process där du behöver pro­va dig fram till vad just din kropp klarar av och gillar. Hur myck­et ener­gi och vilken ener­gi du ska kon­sumera under lop­pet kan du bara lära dig genom trän­ing och planer­ing – och när du ställer dig på star­tlin­jen ska du veta vad som funger­ar bäst för just dig.


Vänj dig.

Ditt optimala energiintag under loppet är inte samma som för personen bredvid dig på startlinjen. Mängden kolhydrater och vilken typ av energi vi klarar av varierar från person till person. Om du under dina träningspass testar att fylla på med energi under olika intensitet, så hjälper det din kropp att anpassa sig. Varje träningspass är ett viktigt steg mot att vara så bra förberedd som möjligt när du står på startlinjen.

Använd gärna Maurtens Fuel Guides för att lära dig mer om energiintag under träning och tävling. Men kom ihåg att vad som passar dig är högst personligt, så se guiderna som ett första steg. Guiderna är en bra påminnelse om att vi inför ett lopp inte bara behöver träna våra ben och lungor; vi behöver också träna våra magar. Oavsett om du ska springa fartlek eller långpass – gör det med en plan och inkludera energi i planen.

Börja med grunderna.

Eliud Kipchoge, en av världens bästa löpare genom tiderna, sammanfattar det bra: ”Det som jag brukar göra på träning, gör jag på loppet”. Det innebär att om du hittat ett energiintag som din mage klarar av under träning, så kommer det fungera även under loppet.

Under träning lär du dig vilken typ av energi som passar dig och hur många kolhydrater du ska få i dig i timmen för att hålla dig stark genom hela loppet.

Att föra en dagbok över ditt energiintag kan vara ett effektivt sätt att lära känna dig själv bättre. Notera vad du äter och dricker innan, under och efter varje pass, samt hur det fick dig att må.

När behövs extra energi?

Sportnutrition stöds av vetenskapen och bör ses som ett komplement till vanlig mat – inte som ersättning. Vissa träningspass, som är extra långa eller extra hårda, kan vara helt beroende av vilken energi du får i dig, medan andra pass inte kräver något energiintag alls. Generellt kan man säga att träningspass under 60 minuter kan genomföras med det glykogen som du redan har i kroppen, och att det enda du då behöver addera är vatten. Under hårdare intervallpass kan det göra stor skillnad att ta små sippar av Maurten Drink Mix 160 under vilan, för att orka genomföra passet på ett bra sätt.

För träningspass som inte kräver något energiintag under själva aktiviteten, blir det i stället viktigare vad du får i dig innan träningspasset, under uppvärmningen och efteråt.

Avsluta passen starkt

Ha som mål att inte avsluta dina träningspass helt utmattad – kom ihåg att återhämtningen påbörjas redan innan passet är över. Om du regelbundet avslutar dina träningspass utmattad kommer det ha långsiktigt negativa effekter på dina resultat. Träning kommer att göra dig trött – särskilt när du ökar träningsvolymen – men du ska aldrig känna dig tom, svag eller illamående.

Undvik att bli för sliten för att sedan komma tillbaka – försök att i stället undvika de stora dipparna. Ett bra sätt att avsluta passen starkt och påskynda återhämtningen, är att se till att du får i dig energi i slutet av dina långpass. Om du har möjlighet att under passet regelbundet fylla på med energi – allra helst med samma mellanrum som på tävlingsdagen – så brukar det också vara effektivt.

Upptäck Maurtens hydrogelteknologi

Som officiell energipartner till Göteborgsvarvet är Maurten med dig hela vägen. Maurtens unika hydrogelteknologi är tillgänglig för alla löpare, i form av vår Drink Mix 160 som serveras färdigblandad vid vätskestationerna.

Hydrogelteknologin som används i Maurtens Drink Mix har revolutionerat världens långdistanslöpning, då den gör att löpare kan få i sig stora mängder kolhydrater under hög intensitet – utan att få magproblem.

När Maurtens sportdryck – som är baserad på de naturliga ingredienserna alginat och pektin – kommer i kontakt med magsyran bildas en hydrogel som kapslar in kolhydraterna och transporterar dem genom magen till tarmarna. Den snabba transporten av energi leder till bättre prestation, och motverkar känslan av en skvalpande mage under aktivitet.

Hydrogelsteknologin från Maurten älskas av världens snabbaste konditionsidrottare. Många är de guldmedaljer och världsrekord som tagits med hjälp av Maurten, inklusive de snabbaste maratontiderna någonsin – både på dam- och herrsidan.

Läs mer om Maurten och utforska produkterna här.

2024-03-21

← Alla nyheter