Jan‑Åke, allårin­gen som sprang baklänges

2022 var han den resultatmässigt snab­baste all‑åringen i startfältet och när his­to­rien öppnar upp sig vit­tnar den 41‑åriga Göteborgsvarvssviten om flera svar på uttryck­et Jag ska försöka ta mig runt”. Även om sjukvårdspersonal helst velat ploc­ka av hon­om, även om pub­liken skrat­tade när han sprang baklänges uppför backar­na och även om hus­morsknep för att lin­dra kramp i vaden inte föll väl ut, så har hans livskraft och att anam­ma nya ideér, funger­at för att ta sig i mål. Och som bäst på 1 timme 14 min från 1989. Kla­rade jag förra året då ska jag klara det i år ock­så”, säger Jan‑Åke.

-Mitt absolut jobbigaste Varv gjorde jag nog på 2000-talet. Då hade jag haft en bristning i vaden, eller, jag har hela tiden trott att det är en bristning, men det är som en djup kramp. Det känns som att sticka in en morakniv i vaden.

-Men, jag måste ju springa Varvet ändå!, utbrister Jan-Åke
Så då tog han en elastisk binda och drog den stenhårt runt vaden för att få stöd.

-Efter 3 kilometer, när vi kom ut ur Slottsskogen och ner i Majorna, så kom kniven i vaden.

-Men jag har ju 18 kilometer kvar?” “Hur fan gör jag nu?”, säger Jan-Åke.

Han låter uppgiven men skrattar samtidigt och inget i tonläget kan få dig att fundera på om att bryta loppet var ett alternativ.

-Jag sprang så här i 18 kilometer, säger Jan-Åke och hoppar på ett ben med flaxande armrörelser.

-Varenda sjukvårdare på vätskestationerna ville ju plocka av mig.
”Nej, nej jag ska däråt!”, säger Jan-Åke och pekar med hela handen för att symbolisera riktningen mot målet på Slottsskogsvallen.

-Bryter gör jag inte sörru! Jag kom in på 1.54 tror jag, men hade kapacitet för 1.19-1.20. Strax efter mållinjen såg han det vita sjukvårdstältet och gick in för att be om hjälp;

"Aha!" "Hur är det här då?” sa hon, berättar Lars-Åke.
“Jag har så jädra ont i vaden, tänkte om ni hade något lindrande?” “Jag ser att du är lindad?”
“Ah?”
“Du hade det där innan du sprang alltså?”
“Ah?
“Vad tror du att jag skall göra åt det där?”
“Jag tänkte ni hade någon salva eller något?”
“Nej, jag kan inte göra något", sa hon. Jag kan ge dig ett tips! "Du springer inte en meter förrän du kan göra 3x50 tåhäv utan att det gör ont.”

-Det tog 4 månader. Hon skällde ut mig! Det var en väckarklocka, men sen var det väldigt komiskt!, säger Jan-Åke
“Gå härifrån!" “Aja, okej då”, skrattar Jan-Åke

Året därpå var Jan-Åke tillbaka och tog mandat i en klunga av fyra löpare. Över Götaälvbron låg de i Jan-Åke-tangerat-personligt-rekord fart som vid målportalens klocka skulle bli 1 timme och 14 minuter.

-Jag drog allting, de drog inte en meter. Och jag hade ju tänkt “Ni får springa där bak och spara er, jag ska slå er ändå!”.

-Men när jag kommer ner vid Femmanhuset, då small det till i vaden, säger Jan-Åke som fick fortsätta baklänges uppför långa, brantare-än-man-kan-tro Avenyn och resterande backar, för att ta sig framåt överhuvudtaget.

-De (publiken) skrattade ju! Vad håller han på med!
-Det trodde ju att jag hånade dem. Men jag tog mig ju inte upp framlänges, berättar Jan-Åke.

Skärtorsdagens morgondistans börjar i skogsmynningen utanför Eva-Lisa Holtz Arena i Karlstad. Föreningen och lopp-arrangören IF Göta hemmaarena. Idag är Jan-Åke 67 år och han tränar nu för det mesta utifrån sin egen tanke, lust och erfarenhet. Som född och uppvuxen i Värmland har han åtnjutit den stora löparvågen där det i Södra Svealand vid 90-talet fanns möjligheter att springa lokala lopp var och varannan helg. Det var dessutom det årtionde Göteborgsvarvet ökade mest från 22.222 löpare 1990 till över 40.000 löpare 2009 och 60.590, 2010.

-Vi springer på I2-spåret som vi kallar’t, säger Jan-Åke och hälsar på förbipasserande löpare.

-1979 så började jag löpträna. Då var jag 23 år.

Och 1980 gjorde Götajoggen premiär i april månad, som till en början var en självklarhet för Jan-Åke. Götajoggen är idag Karlstad Stadslopp och 10 kilometer var då 15 kilometer och 25 kilometer.

-Och sen var det Varvet i juni!
- “Det skall jag åka ner på!”, berättar Jan-Åke
-Men jag hade ju aldrig sprungit en halvmara?, säger Jan-Åke som förbättrade sina tider år för år fram till 1989, det år hans personliga rekord 1.14.50 är ifrån.

-Det var en helt annan stämning än här i stan. Det var ju fest liksom! All musik runt banan och otroliga åskådare som verkligen stöttar och hejar! Det är häftigt alltså, säger Jan-Åke

Och under fyra år framåt låg de båda loppen under samma helg.

-Då valde jag Göteborg. Men då svek jag ju lite..., säger Jan-Åke.
-Sen! Delade de på sig. Och då var till och med Götajoggen nere för att marknadsföra sig i Göteborg.

Under 90-talet var Jan-Åke en av de som startade upp Karlstad Löparklubb. Föreningen med sina 30 aktiva elitmotionärer och motionslöpare blev en konkurrerande långlöpargrupp gentemot IF Göta Karlstad och SISU Forshaga, två föreningar vars representation på Göteborgsvarvet också varit stark. Och innan dess tränade Jan-Åke tillsammans med Televerket IF.

-Det började grymtas om att utomstående var med i deras klubb. Det gillade de inte riktigt, säger Jan-Åke

-Så då bestämde vi oss för att bilda Karlstad Löparklubb!

-Den var aktiv i tio år ungefär, sedan började löparna att trappa av. Intresset gick ner när många lopp sen försvann, men jag hängde i, tänkte, jag skall inte sluta!

-Jag hade ett antal lopp under 1.20 när jag höll på som mest. Jag ville ju kolla hur bra jag kunde bli!, säger Jan-Åke

Målet varje år är fortfarande att försöka genomföra en bättre prestation och resultat än året innan.

-Det är ju livskvalitet också. Du tränar och du mår bra!

-Det här vintern har jag legat på 3-5 mil, tack vare känningar och skador. Sen har det inte varit någon bra vintern att springa. Det har varit väldigt varannan-dags-väder, säger Jan-Åke och var stans i spåret ligger snön kvar likt försmäkta snögubbar.

-Målet är att följa min träning här nu kommande veckor. Jag har en metod som jag vet att jag svarar på. Det är mycket 1000-meters intervaller, backlöpning och tuffare löpning här i I2-skogarna.

-Jag anmälde mig (som medlem) till IF Göta förra våren. För jag har också en liten dröm att vara med på Veteran-VM i Göteborg nästa år. Så får kroppen bestämma om det är möjligt!

Innan dess gör sig Jan-Åke redo för sitt 42a fysiska Göteborgsvarv. Du möter honom, tillsammans med övriga all-åringar i startgruppen "Varvetveteraner", med starttid 13.18.


Har du inte läst om Varvets äldsta all-åring, Bo Tendell, och vill göra det kan du läsa mer om mötet med honom här.

2023-05-09

← Alla nyheter