Lovisa Lindh var­var upp mot mästerskapen

För­ra hel­gen gjorde Göte­borgs­fri­idrot­tar­na ett his­toriskt bra Inomhus-SM i Malmö där de kam­made hem hela 19 medal­jer. Nio av dessa var guld och Lovisa Lindh tog pla­nen­ligt en klar seger på 800 m. Lovisa Lindh har till­hört Sverigeel­iten sedan 2009 och det sto­ra inter­na­tionel­la genom­brot­tet kom i sam­band med bron­s­medal­jen från EM i Ams­ter­dam 2016. Sedan dess har hon nått sto­ra framgån­gar med fina resul­tat i Finnkam­p­en, i OS, i fri­idrotts­ga­lor runt om i världen och med mån­ga SM-medal­jer på mer­itlis­tan. Kar­riären har ock­så kan­tats av en del mot­gån­gar och prob­lem med skador, men tidi­gare i feb­ru­ari sprang Sveriges genom tider­na snab­baste 800-meter­slöper­s­ka sin snab­baste säsongsin­led­ning inomhus någon­sin på tiden 2.02,57 och kvalade därmed in till Inomhus-EM i Polen som star­tar näs­ta vec­ka, vilket bådar gott för framtiden.

Fotograf: Deca Text & Bild

Grattis till SM-guldet som du på ett övertygande sätt tog förra helgen! Hur kändes ditt lopp?

- Tack snälla. Jag är jättenöjd med loppet, jag följde min plan, hade kontroll på loppet och är positivt överraskad av att tiden blev så pass snabb. Skönt att springa under EM-gränsen för tredje gången, lite retligt var det dock att det var så nära (0,41s) från SM-rekord, säger Lovisa.

Vi har lämnat ett speciellt 2020 bakom oss, hur var det året för dig som elitlöpare?

- Jag fick en skada i början av året och försökte att inte stressa tillbaka för snabbt när alla mästerskap ändå blev inställda. Det var en riktigt trög start på säsongen, men jag är väldigt stolt över att ändå lyckas vända en väldigt dålig inledning och springa hem ett SM-guld i augusti, säger Lovisa.

Det är snart 4 år sedan Lovisa satte svenskt rekord på 800 meter i Lausanne, Schweiz på tiden 1.58,77, vilket också är ett av hennes starkaste minnen som friidrottare tillsammans med prestationen i OS 2016 i Rio de Janeiro, Brasilien 2016 där hon kvalade till en meriterande semifinalplats. Årets rekordsnabba inomhussäsong skvallrar om att den gamla storhetsformen kan vara på väg tillbaka.

Lovisa satsar målmedvetet mot OS i Tokyo senare i år, men redan nästa vecka är det dags för mästerskap och för Lovisa handlar det om att fokusera på ett lopp i taget.

- Som alltid ska jag ta ett lopp åt gången. Det är många som sprungit snabbt i år och känns som jag har lite kvar att få ut, men inomhus gäller det att springa smart, säger Lovisa.

Lovisa och relationen till Schweiz.

Göteborgsvarvets löpare springer i mål på de anrika löparbanorna på Slottsskogsvallen, arenan som också är Lovisa hemmaarena och där hon trivs bäst att tävla på. Hon lyfter också upp arenan i Lausanne, Schweiz där hon har många fina minnen ifrån, inte minst efter personbästat, tillika det svenska rekordet. Precis som flera andra svenska medel- och långdistanslöpare trivs Lovisa oerhört bra med att träna och ladda upp inför mästerskap och nya säsonger i St Moritz, Schweiz.

- Jag älskar precis allting med St Moritz! Okej förutom priserna då kanske, men det är så otroligt fint överallt. Det är lagom hög höjd och oftast har jag varit i bra form när jag har varit där, som uppladdning inför mästerskap till exempel, så då har jag oftast haft en väldigt härlig känsla i träningen, säger Lovisa.

Sveriges bästa 800 meterslöperska har provat på många olika platser för träningsläger och säger att alla har sin charm på olika sätt.

- Sydafrika brukar vara magiskt i januari, Flagstaff är häftigt och en helt annan miljö, men annars tycker jag bra om många platser i Schweiz, säger Lovisa.

Hur allting började.

Det var Lovisas då 9-åriga lillasyster som först började med friidrott, samtidigt som Lovisa spelade tennis och gick i gymnastik, men efter att ha följt med lillasystern på en träning fastnade hon fort för friidrott istället.

- Jag började träna friidrott i Kungälv när jag var 12 år. Kongahälla AIK har betytt jättemycket för mig då det var i den klubben jag fastnade för sporten och gjorde mina första tävlingar, säger Lovisa.

De flesta barn och unga som börjar med friidrott testar på många på olika friidrottsgrenar innan de börjar specialisera sig mer när de blir äldre. 800 meter var inte självklart för Lovisa från första början.

- Jag började nog som de flesta andra med många olika grenar. När jag började tävla körde jag allt och har gjort ett par USM i mångkamp. Löpning visade sig gå bäst, tillsammans med tresteg, så det var min kombination upp i junioråldern, säger Lovisa.

Idag tävlar Lovisa för Utby IK och friidrottsalliansen Ullevi Friidrott och beskriver stödet som ovärderligt i sin satsning framåt. En annan viktig faktor för framgång är den elitmiljö inom medel- och långdistans som finns inom Göteborg Friidrott och i regionen.

- Jag tror att framgång föder framgång och vi inspireras av varandra, säger Lovisa.

Friidrottens Hus i Göteborg ägs och drivs av Göteborgs Friidrottsförbund, vilket är möjligt tack vare de viktiga intäkterna från Göteborgsvarvet. Här samlas föreningslivet för träning och tävling och året runt kan allt från de yngsta barnen som just börjat med friidrott, till elitaktiva och veteraner bedriva sin träning inomhus i en inspirerande miljö.

Vad betyder Friidrottens Hus för er elitaktiva i regionen?

- Nu när jag spenderat en del tid i Schweiz inser jag hur lyckligt lottade vi är med alla inomhusfaciliteter i Sverige. I Schweiz finns två friidrottshallar i hela landet. Att ha Friidrottens Hus bara tio minuter ifrån där jag bor är ren lyx och jag är väldigt tacksam över den möjligheten, säger Lovisa.

Den hårda träningen mot målen och löpningens betydelse.

Träningsveckorna för en atlet som har 800 meter som huvudgren ser väldigt olika beroende på tid på året. Lovisa beskriver det som att 800 meter är en gren där det krävs stor variation på passen för att kunna springa snabbt och klara av mjölksyran. Inslag av uthållighet, styrka, teknik och snabbhet behövs. Löpträningen sker på varierade underlag, men Lovisa springer helst på grus och där det är platt. Vilket är då favoritpasset för Lovisa?

- Jag tycker mest om de 800-specifika banpassen. Det vill säga intervaller i tävlingsfart, säger Lovisa.

Lovisas förebilder inom friidrotten är träningskompisarna från Sverige som hon varit mycket på läger tillsammans med. Hon beskriver det som att det är häftigt att dela sitt intresse tillsammans med likasinnade och att motivationen ökar genom att se hur hårt alla jobbar mot sina mål. För att behålla motivationen i med- som motgångar försöker Lovisa alltid se positivt och blicka framåt mot sina mål. För Lovisa betyder löpningen mer än resultaten och tiderna.

- Jag hade inte kunnat tänka mig ett bättre jobb! För de första älskar jag att tävla, men såklart uppskattar jag alla platser och mästerskap jag får uppleva. Att jag dessutom har träffat så många personer som brinner för samma sak ger allt en ännu större betydelse, säger Lovisa.

Många löpare pratar om ”runners high”, hur skulle du beskriva det?

- För mig känns det som jag kan springa hur länge som helst och aldrig behöver stanna, säger Lovisa

Vikten av återhämtning, alternativ träning och att göra annat mellan de hårda passen och tävlingarna.

Lovisa gillar att laga mat, dricka gott kaffe och gör det mer än gärna tillsammans med familj och vänner. Detta tillsammans med ett roligt sällskapsspel är något hon gärna gör en tränings- eller tävlingsfri fredagskväll.

Återhämtning och alternativ träning är en viktig del i livet som en elitaktiv friidrottare.

- Jag är en riktig expert på att sova bra om nätterna, det är den viktigaste och bäste återhämtningen tycker jag. Dessutom gör jag mycket annat för min återhämtning som yoga och rörlighet, massage och triggerpunktsbehandling med hjälp av rullar och bollar. Alternativ träning kör jag främst om jag är skadad och styrka är en del av min träning året om, säger Lovisa.

Varvetveckan som funktionär och löpare.

Lilla Varvet är Sveriges största lopp för barn och unga mellan 7-13 år och i år arrangeras loppet den 18 september. Lovisa har en mäktig svit med många års deltagande i loppet.

- Som barn sprang vi alltid med skolan. Det var de första loppen jag sprang och jag slungas tillbaka till dessa minnen varje år när hela Slottsskogen luktar popcorn, svett och liniment. Mina första år sprang jag och inte riktigt förstod att det var en tävling, vilket jag kanske inte tycker att man ska förstå när man är så liten, men när jag blev lite äldre fick jag också pröva på tävlingssituationen med nerver för första gången, säger Lovisa.

Göteborgsvarvet och övriga lopp i Varvetveckan arrangeras till förmån för föreningar inom Göteborgs Friidrottsförbund. Cirka 4000 funktionärer är engagerade via friidrottsföreningarna i distriktet, men även idrottsföreningar från många andra idrotter är delaktiga i genomförandet. Överskottet går direkt tillbaka till idrottsrörelsen för att investeras bland annat i föreningarnas ungdomsverksamhet och driften av träningsanläggningen Friidrottens Hus. Lovisa har själv varit funktionär genom sin förening flera gånger och 2019 var hon senast med och delade ut nummerlappar till glada löpare i Trailvarvet, men kommer vi få se henne som motionär på startlinjen i Göteborgsvarvet den dagen hon avslutat sin elitkarriär? Svaret kommer snabbt.

- Jag kommer garanterat springa Göteborgsvarvet någon gång, säger Lovisa.

Lovisa har ett samarbete med New Balance, precis som vi på Göteborgsvarvet och hon har testat många av deras skor under åren. På de lite längre löppassen springer hon helst i New Balance Fresh Foam Vongo, som hon beskriver som väldigt skön och stabil.

Till sist, om en motionslöpare vill bli snabbare på Göteborgsvarvet, vad är ditt bästa tips då?

- Mitt bästa tips är att ha en långsiktig plan för din träning och börja i god tid, så du inte ”paniktränar” sista månaden, säger Lovisa

2021-02-26

← Alla nyheter